Új Intel generáció, gyilkos robotok, meglepő perek

  • (f)
  • (p)
Heti szemle – Írta: | 2017-08-25 18:48

Gamescomon érkezett hardverek, 20 TB-os külső vinyó, zsarolóvírus gátolja a tengeri áruszállítást.

Megjött a Kaby Lake-R, teszteltük a kisebbik Vegát

A hét elején zajlott a Hot Chips nevű rendezvény, ahol a CPU- és GPU-gyártók rengeteg új elgondolást, technológiát mutattak be. Ezek közül többről mi is írtunk, így például az 1024 magos Epiphany-V gyorsítóról, amelyet többedmagával használva akár egymilliárd magos konfiguráció is létrehozható és használható például gépi tanuláshoz vagy kriptográfiához. A szimpóziumon természetesen a nagy nevek, így az AMD, az Intel és az NVIDIA is jelen voltak, és nem is szomorkodtak a sarokban: a pirosak egyrészt az Infinity Fabricról, másrészt a Vega 10 virtualizációs képességeiről tartottak előadást, míg az NVIDIA az év első felében bemutatott Volta újításait részletezte.


[+]

Az Intel esetében a Knights Mill kódnevű, az aktuális Knights Landing Xeonok utódaként majd piacra kerülő Xeon Phi lapkák fejlesztése volt a legfontosabb téma. A rendezvény nyitóelőadását egyébként nem egy chipgyártó, hanem egy nagyon fontos partner, a Microsoft tartotta, aki az Xbox One X felépítésének több fontos részletét is ismertette. Az új konzol iránti komoly érdeklődés egyébként meglepte a céget, a rajongóknak készített Project Scorpio Edition változatot ugyanis nagyjából egy hétig szerették volna előrendelhetővé tenni – ehhez képest a kiszámolt raktárkészlet gyakorlatilag egy nap alatt elfogyott.


[+]

Bár a Hot Chips jelentős esemény, azért a hét x86-os CPU-fronton talán legfontosabb híre mégsem ehhez kapcsolódik: az Intel végre hivatalosan is bejelentette a nyolcadik generációs mobil Core processzorokat. Aki ezzel arra számít, hogy elérkezett a Coffee Lake ideje, azt el kell keserítenünk: az Intel ezúttal olyan volt, mint az okos lány: hozott is újdonságot, meg nem is. A Kaby Lake-R mellett a másik, Intelhez kapcsolódó hír a szerverekbe szánt Atom C3000 processzorcsalád bejelentése, a csúcsmodell esetében 16 processzormaggal, 16 MB L2 cache-sel. Végezetül pedig egy rossz hír azoknak, akik mostanában vettek LGA1151-es alaplapot, és abban reménykedtek, hogy a Coffee Lake asztali változatai majd működni fognak ezekben – nagyon úgy néz ki, hogy nem fognak.


[+]

Áttérve a GPU-k oldalára, a héten teszteltük a Vega 64 kisebb és főleg olcsóbb testvérét, a Vega 56-ot. A „nagy” Vega kapcsán reméltük, hogy képes lesz megszorongatni az NVIDIA-t a csúcskategóriában, de végül nem így lett – a Vega 56 feladata pedig tulajdonképpen a GTX 1070 legyőzése lenne, nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy sikerül-e ez neki.


[+]

Az utóbbi időben kicsit mérséklődött a bányaláz, vagy csak kevesebb ezzel kapcsolatos hír érkezik, mindenesetre az Asus valamiért most látta elérkezettnek az időt arra, hogy kiüsse a nyeregből az Asrockot és a Biostart, és rekordot döntsön egy minden eddiginél több PCIe foglattal rendelkező alaplappal.


[+]

Az adattárolás területén a héten a WD új generációs My Book Duójának bemutatása lehet érdekes, ez a külső, Type-C konnektorral szerelt adattároló akár 20 TB-os tárkapacitást is kínálhat.


[+]

A GamesCom örömére a héten több, játékosoknak érdekes hardver is előkerült: a HyperX bemutatta legújabb, Cloud Alpha headsetjét, amely kétkamrás hangszóróházat kapott, a HP egy még tuningra is felkészített notebookot jelentett be Omen X Laptop néven, a Linksys pedig elérkezettnek látta az időt a januárban bemutatott, Killer Networkinggel közös fejlesztésű AC3200-as routerének piacra dobására.


[+]

A szórakoztatóelektronikában a cégek nagy része már a jövő héten nyitó IFÁ-ra készül, így kevesebb az újdonság, de azért előkerült pár kémfotó egy állítólagos Apple OLED tévéről, a Samsung pedig bejelentette, hogy készülékein már elérhető Európa egyes országaiban a 4K HDR tartalmat nyújtó TV Plus szolgáltatás.


[+]

Az LG eközben készített egy 685 négyzetméteres OLED videófalat – ki gondolta volna, hogy pont Dubajban, ahol valószínűleg úgyis érdektelen az ár.

BKK-s fiú, gyilkos robotok, börtön

Talán ez a hét lesz a nyári uborkaszezon utolsó hete, mielőtt beindul a gépezet, de azért most is akadtak események, főképp azért, mert sokak számára váratlan fordulatot vett az az ügy, melyben a T-Systems feljelentése alapján indult eljárás az ellen a diák ellen, aki a BKK online jegyrendszerében talált biztonsági rést. Egészen biztosan nem mond igazat az, aki előre meg tudta volna jósolni, hogy az ügyészség végül felmenti a fiatalembert.

A TASZ ügyvédje által képviselt fiú tettéről az ügyészség két dolgot mondott ki: először is azt, hogy jelzése közérdekű bejelentésnek minősülne, így mentesülne a büntetőjogi következmények alól, ám eddig a pontig az ügy nem jutott el, ugyanis a szakértők szerint a hiba felfedezése, annak módja nem veszélyes a társadalomra, így végül erre alapozva nem emeltek vádat. Ugyanakkor – némileg ellentmondásos módon – a házkutatást jogszerűnek minősítették. Az ügynek még egész biztos lesz folytatása, mi is szeretnék vele – most már elemzés szintjén – foglalkozni.

BKK, T-Systems
[+]

IT-biztonsági hírek egyébként a héten is bőven akadtak (mindig akadnak). A világ legnagyobb hajós konténerszállító vállalata, a dán A.P. Moller - Maersk Group legutóbbi pénzügyi jelentésében kitért arra, hogy a NotPetya zsarolóvírus a második negyedév végén becsléseik szerint körülbelül 200-300 millió dolláros kárt okozott nekik a kényszerű leállások és a helyreállítási munkák következtében – pontos összeget a károk teljes körű felmérése után tudnak majd közzétenni. Ide kapcsolódik, hogy a Kaspersky kutatása szerint a spammerek a zsarolóvírusok okozta pánikot is kihasználják, hogy hatékonyabbá tegyék tevékenységüket. (Közvetetten erre is hivatkoznak a Black Hat magasan képzett hackerei, mivel egy felmérés szerint többségük úgy vélekedik, hogy a hagyományos, ma elterjedt biztonsági megoldások már elavultak, nem képesek az új fenyegetéseket kezelni.)

Egy másik típusú vírusról, pontosabban egy adathalászatra is alkalmas szoftverfejlesztő eszközről is érkezett hír – természetesen azok után, hogy a Google az alkalmazásboltban megtette a szükséges lépéseket, hogy a kockázatos androidos alkalmazások ne legyenek többé elérhetőek, illetve a biztonságos változatok legyenek feltöltve.

NotPetya
[+]

A hét elején Elon Musk részvételével a robotfejlesztők és -gyártók mondtak nagyot – mások szerint igen okosat –, amikor egy petícióval fordultak az ENSZ-hez, melyben azt kérik, hogy tiltsák be az autonóm fegyvereket, mivel azok már a jelenlegi technológiai szinten is veszélyesek, és ha nem lépnek fel időben a „gyilkos robotok” ellen, annak beláthatatlan következményei lesznek. A robotika civil felhasználásra történő fejlesztése emellett természetesen töretlen és halad a maga útján: írtunk egy japán autonóm hajóvezérlő hamarosan induló tesztjéről, illetve arról, hogy Izlandon egy speciális drónos áruszállítási szolgáltatás indult.

A hét egyik legérdekesebb – és talán legfontosabb – tudósítása volt az, mely szerint Észtországban egy saját digitális valuta, az „estcoin” bevezetésére készülnek, hogy serkentsék a befektetéseket, még tovább növeljék a gazdaság digitalizáltságát, illetve egyre több külföldit csábítsanak magukhoz a már korábban megindított e-polgár program keretében. És mivel ők nem egyedi projektekben, hanem komplett digitális ökoszisztémában gondolkodnak, nagy az esélyük a sikerre.

A hét utolsó napjára egy igazán súlyos hír jutott: az illetékes dél-koreai bíróság ígéretéhez híven ítéletet hirdetett a Samsung alelnökének korrupciós perében, és öt év börtönre ítélték a vállalat tényleges vezetőjét, Lee Jae-Yongot. Ugyanakkor ez még nem a történet vége: az ítélet még nem jogerős, az ügyvédek fellebbeznek, de ha esetleg magasabb szinteken is vesztenek, a speciális dél-koreai viszonyok miatt még akkor sem biztos, hogy Lee-nek börtönbe kell vonulnia.

dajkopali, Wombath