Szabadulna a robotoktól a Google, rámozdult a pornóipar a VR-re

Hirdetés

Új Intel stratégia, parányi SSD, VGA sok RAM-mal

Sajnos ez a hét sem volt mentes rossz hírektől, hiszen az informatika egy újabb ikonikus személye hagyta itt a földi létet. Név szerint Gróf István Andrástól, vagyis Andy Grove-tól kellett búcsút vennünk életének 79. életévében. A magyar születésű mérnök részt vett az Intel megalapításában, és ő volt az, akinek hatására a Santa Clara-i vállalat processzorgyártásba kezdett. 1997-ben a Time magazin az év emberének választotta, az IEEE kétszer is kitüntette, emellett számos egyéb elismerésben részesült. Hét könyvet írt, két gyermeke és nyolc unokája van. 2016. március 21-én hunyt el.

Az Intelnél maradva, a cég a héten hivatalosan is megerősítette, hogy felhagyott az eddigi tick-tock stratégiával, és ismertette a helyébe lépő új tervet, amelyet már el is kezdtek alkalmazni. Driverszinten is újítottak, így a Skylake (ami már az új stratégia szellemében készült), vagyis annak IGP-je megkapta a Vulkan API támogatást.

Az AMD is szerepelt a heti felhozatalban, és főként a Polaris architektúrával hívta fel magára a figyelmét, egészen pontosan azzal, hogy a GDC-n két prototípust is kipróbálhattak az érdeklődők. A vállalat új promóciójáról is beszámoltunk, aminek lényege, hogy egyes VGA-khoz jár a DirectX 12-t támogató Ashes of Singularity című játék. Ez egyébként nem túl meglepő annak fényében, hogy minden gyártó ráfeküdt a DirectX 12-re és az arra megjelenő címek támogatására, ahogy erről szintén beszámoltunk a napokban.

Néhány konzolpiaci pletykát is igyekeztünk tisztábban láttatni, amelyek közül kiemelendő a Sony PlayStation 4.5-tel kapcsolatos. Ez a gép a most futó generáció egy most még nem annyira jelentős, de a jövőben egyre komolyabbnak számító hiányosságát pótolná, ha elkészül. Márpedig erre megvan az esély, ráadásul a partnereket sem érintené fájdalmasan. Nem úgy a Wii U gyártásának befejezése, amiről szintén voltak pletykák, de most a gyártó hivatalosan is ismertette álláspontját. A Nintendónak egyébként nem csak erre a pletykára kellett reagálnia, hanem az új gamepadjükkel kapcsolatosakra is, mivel több állítólagos kémfotó is kikerült a készülő termékről az internetre, amelyekről most kiderült az igazság.

Mielőtt áttérnénk a szórakoztatóelektronikára és a digicam témákra, néhány további érdekességet is összegyűjtöttünk, vegyesen. A héten zajlik a Samsung SSD Forum, ahol a cég bemutatott egy új vezérlőt és az arra épülő SSD-it, illetve egy egészen aprócska, BGA-s SSD-t is. Az NVIDIA sem maradt adós újdonsággal, a Quadro M6000 jelű VGA – a megszokotthoz képest – irdatlan mennyiségű RAM-mal felruházott változatát mutatták be. Nem érdemes kihagyni a Face2Face arckövető programot sem, ami ijesztően jól működik, valamint a Frostbyte megoldását, ami leszámol a nem látható háromszögekkel, ezzel javítva a leképezés hatékonyságát.

A szórakoztatóelektronikán belül néhány tévés érdekességgel szolgálunk első körben. Az IHS nyilvánosságra hozta legújabb, tévépiaci részesedést vizsgáló felmérésének eredményét, ami igen érdekesen alakul, hiszen a koreai és japán vállalatok mellett a kínai gyártók is felbukkannak a lista egészen előkelőnek mondható helyein. Leginkább a japán cégek tarthatnak a feltörekvő kínai márkáktól, pláne ha hozzávesszük a tényt, hogy vannak olyan tőkeerősek, hogy bekebelezzék őket. Erre jó példa a Sharp, ami hamarosan a tajvani Foxconn kezébe juthat, noha ennek ellenére volt erejük még új készülékeket bemutatni.

Új készülék vagy készülékek várhatók a Bang&Olufsentől is, mivel úgy tűnik, sikerült OLED panel beszerzéséhez partnert találniuk, de arra ne számítsunk, hogy már holnap feltűnnek az újdonságok. Nem úgy a Pioneer belépőszintű, 5.1 csatornás házimozi-erősítője, ami már készen van, és napokon belül a polcokra érhet.

Fotósok számára a heti hírkínálat új optikákból állt. Megjelent például a Tamron korábban bejelentett, stabilizátorral ellátott 85-öse, ami árat is kapott végre. A Leica a T rendszerhez készített újabb, L bajonettes objektívet, amely crop módban az SL vázakon is helyet kaphat. Végül az Irix 15 mm-es nagylátója került fókuszba, mely Canon EF, Nikon F és Pentax K bajonettel érkezik, és amit a gyártó egyszerűen csak úgy aposztrofál, mint a "svájci precizitás és a koreai innováció" első gyümölcse.

További hardveres hírek a cikk utolsó oldalán található videós összefoglalóban láthatóak!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés