Sokmagos CPU-k, SSD-dömping, Google per

  • (f)
  • (p)
Heti szemle – Írta: | 2017-08-11 18:16

Adathalászok pályáznak a banki ügyfelekre, börtön várhat a Samsung vezetőjére.

Izmozik az Intel és az AMD, jön a Bluetooth Mesh

A nyárhoz képest váratlanul izgalmas hetet tudhatunk magunk mögött. Erre némileg lehetett is számítani, ugyanis az AMD már jó előre elárulta, hogy a Ryzen Threadripper termékcsalád két leggyorsabb modellje 10-én elstartol, és ez így is történt. Erről azonban mindenki tudott, még az Intel is, és meglepetésre kedden elárulták, hogy mikor és milyen paraméterekkel érkeznek a nagyon sok maggal rendelkező Skylake-X processzorok.

Ez az igyekezet azonban nem terelte el a felhasználók figyelmét a Ryzen Threadripperről, már csak amiatt sem, mert a kiegészítőket gyártó cégek is sok foglalkoztak a témával, többek között az Arctic, a Cooler Master és az Enermax, legalábbis hűtés szempontjából. Ettől függetlenül az Intel portáját is színesítette némi pletyka, mivel felmerült a lehetőség a Cannonlake asztali verziójára, illetve a Kaby Lake-G kódnevű fejlesztés dedikált GPU-járól is érkeztek friss adatok.

Az Intel "Ruler" formátuma
Az Intel "Ruler" formátuma

A hét legfőbb eseménye azonban nem az Intel és az AMD harca volt, hanem a Flash Memory Summit, ahol a vállalatok bemutatták adattárolásra szánt újdonságaikat. A Samsung például több újítással is készült, főleg egy terabájtot túllépőkkel, de a Micron nagyvállalati SSD-i sem szégyenkezhetnek, ha tárkapacitásról van szó. Az Intel ezen a területen is versenyez, és be is mutatták a "Ruler" néven emlegetett formátumot, amely egy szerverekhez tervezett szabvány az SSD-k számára. A Toshiba is újított, ők viszont főleg a felhasználókat célozták meg az SG6-os SSD-családdal, viszont az Everspin komoly bejelentést tett, ugyanis elérték az 1 gigabites álomhatárt MRAM fejlesztésükkel.

Samsung Q9
Samsung Q9 tévé

A kijelzők piaca is szokatlanul pezsgett. A Samsung bemutatta eddigi legnagyobb, egészen pontosan 88 hüvelykes QLED tévéjét, míg a Philips az OLED tévék területén újított be egy belépőszintű opcióval, ami egyébként csak az OLED megoldások árához képest számít olcsónak. Utóbbi vállalat már a szeptemberi IFA-ra is készül, méghozzá egy 8K-s monitorral. Ezt a rendezvényt a BenQ nem várta meg, és inkább a héten leleplezték EX3501R jelzésű hajlított kijelzőjüket.

BenQ EX3501R
BenQ EX3501R monitor

Nem túl nagy meglepetésre ez a hét sem telt el Vega nélkül. Az AMD ezúttal az architektúra dokumentációját hozta nyilvánosságra, ami azért is furcsa, mert így a következő heti hivatalos start előtt kiderülhetett pár részlet. Emellett kikerült egy videó egy kínai MMO-ból is, ami végre megmutatja, hogy miképpen működik a TressFX 4.0 új ütközésdetektálása egy hosszú hajú modellen.

Végül érdemes kiemelni még a Bluetooth Mesh technológiát, amivel a Bluetooth SIG célozza meg nagyobb területek lefedését, méghozzá a Bluetooth 4.0 LE protokoll felhasználásával.

Uborkaszezon van, mégis sűrű hetünk volt

A hét igen erősen indult: habár nem igazán IT-téma, gazdasági vonatkozásai miatt igen fontos, hogy a Samsung alelnökére – aki gyakorlatilag a vállalat első számú irányítója – a politikai vonatkozásokat sem nélkülöző ügyben a különleges ügyészek 12 év börtönt kértek. A bíróság a hónap végén dönt, és bár jelenleg nem látszik érzékelhető hatása a történteknek, a jövőt senki sem látja előre.

Különösen fontos eseménynek tűnik, hogy – bár eddig is voltak előjelei – az európai hatóságok végre megpróbálnak hatékonyan fellépni a kontinensünkön is gazdasági tevékenységet folytató amerikai cégek „adóoptimalizációs” gyakorlata ellen, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a vállalatok európai adóparadicsomokban jegyeztetik be magukat, majd sem a bázisországban, az USA-ban, sem tevékenységi területükön nem adóznak az előírásoknak megfelelően. Mindez törvényes, ám az államoknak bevételkiesést okoz. Meg kell várni, hogy a francia és a német illetékesek ősszel milyen javaslattal állnak elő.

A héten érdekesség volt az a beszámoló, mely szerint egyre több állam elégedetlen azzal, hogy a hajózásban a navigációs tevékenység gyakorlatilag csak a GPS-től függ, így próbálnak alternatív megoldást keresni. Fontos, és talán iránymutató kezdeményezés, hogy Nagy-Britanniában végre kialakulni látszik, legalábbis alapszinten, egy konszenzus, hogy az okos-, autonóm járművek működtetését miképp kellene szabályozni.

Örömmel számolhattunk be arról, hogy a magyar diákok – minden egyéb nehézség ellenére – újra bizonyították rátermettségüket, képességeiket és felkészültségüket egy nemzetközi versenyen. Az már viszont kevésbé volt örvendetes, hogy a Magyar Nemzeti Banknak figyelmeztetést kellett kiadnia, mivel a korábbinál kifinomultabb adathalász-támadások érték az elmúlt hónapokban három nagy magyar bank ügyfeleit.

Kiemelt, mélyelemző anyagunk volt a héten a digitális társkeresésről szóló, mely sokakat megérintett, és láthatóan igazolta a cikk állításait.

A hét még korábbról áthúzódó hírfolyama az HBO-t ért támadás volt. Ez az ügy elég különös, mivel a hackerek – saját állításuk szerint – korábban csendben dolgoztak, a háttérben kérték a váltságdíjakat, ám most valamiért a nyilvánossághoz fordultak. Az ügy még nincs lezárva, az HBO állítólag nem akar tárgyalni, sőt fejpénzt tűztek ki a támadókra – de sosem lehet tudni.

Érdemes megemlíteni, hogy kiderült: az IoT továbbra is veszélyes lehet, ha nem megfelelően használják. Bizonyítja ezt az ausztrál egészségügy története. Böngészőfronton is aktív volt a hét: megjelent a Firefox 55, melynek legnagyobb újdonsága a WebWR, illetve a Vivaldi mini update-je, ahol csak kisebb változtatások jöttek elő.

Nagyon fontos viszont, hogy a Microsoftot sikerült a Kasperskynek meghátrálásra kényszerítenie, így az orosz cég az amerikaiak lépései után vissza is vonta panaszát, legalábbis Európában.

És egy múlt héten indult történet: a Google egyik fejlesztője olyan belső anyagot terjesztett, melyben a vállalat esélyegyenlőségi politikáját bírálta, és mindez nagy hullámokat vetett. A fejlesztőt elbocsátották, aki erre perekkel fenyegetőzik, így az ügynek koránt sincs még vége.

Abu85, dajkopali