Headset a szájban, zene a zuhany alatt, SoC dömping

A héten történt: SoC, asztalház, tévék, kijelzők

Tagadhatatlanul az idei hét kiemelt eseménye a Barcelonában zajló Mobile World Congress 2014 kiállítás volt, melyről társoldalunk, a Mobilaréna élőben tudósított, de számos olyan hardveres bejelentés is történt, melyről a PROHARDVER!-en számoltunk be, hiszen ilyen alkalmakkor a SoC-ok fejlesztői, gyártói, valamint az eszközgyártók is megélénkülnek. A kiállítás egyik fő sodrását a mobil platformon is éledező 64 bites technológia jelentette, amire jó példa, hogy a Qualcomm, a Marvell és a MediaTek is bejelentett 64 bitet támogató rendszerchipeket, és a HP is rágyúrt a 64 bites Windows operációs rendszerrel kínált Bay Trail platformos ProPad és ElitePad táblagépekre. A SoC-okkal és platformokkal kapcsolatos bejelentések egyébként meglehetősen jól pörögtek a héten, nem maradt ki a sorból a Samsung és az Intel sem: előbbi a hatmagos Exynos 5 Hexát, utóbbi pedig a Clover Trail+ leváltóit, valamint az új steppingre épülő Bay Trailt harangozta be.

64 bites SoC-ok a Qualcommtól
64 bites SoC-ok a Qualcommtól

Mobil vonalon egyéb témában is érezhető volt az MWC generálta aktivitás. Az IGP-kben jártas Imagination például itt mutatta be a VP9 formátum IGP-n végrehajtott dekódolását a gyakorlatban, a Futuremark a 3DMark OpenGL ES 3.0-t támogató verziójának demóját prezentálta, míg a Fujitsu egy olyan tablettel készült, melynek kijelzőjén a megjelenített objektumok tapinthatóvá válnak. A telefonok és tabletek mellett a jövő egy másik meghatározó termékvonala, az okosóra sem volt elhanyagolva, a Samsung például már a másik generációs Gear eszközöket prezentálta, meglehetősen érdekes változtatásokkal.

A jövőben akár aligátorsimogatóvá is változhat táblagépünk
A jövőben akár aligátorsimogatóvá is változhat táblagépünk

A PC-s és a konzolos piac ezen a héten a fent részletezett esemény miatt csendesebb volt, így csak apróbb bejelentések történtek, mint például a GCN architektúrás, beágyazott rendszerekre épülő Radeon, az új Intel Xeon processzorok részletezett paraméterei vagy éppen az Xbox One távirányítója. Termékekből viszont nem volt hiány, köztük az olyan különlegességekből, mint például a Koenigseggel közösen dizájnolt Razer Blade notebook vagy a Lian Li "asztalháza", mely erősen megosztotta fórumozóinkat. Az apró PC-ket kedvelők számára is tartogatott újdonságot a hét, nekik a Compulab passzív hűtésű AMD-s nettopjait ajánljuk.

Lian Li: számítógép az asztalban - megosztó látvány
Lian Li: számítógép az asztalban – megosztó látvány

Tévéfronton meglehetősen eredményes hetet zártunk, tudósítottunk a Samsung 2014-es plazmakínálatáról, a Sony idei (vélhetően) legolcsóbb 40 colos Smart tévéjéről, valamint szintén e gyártó idei Full HD felbontású tévéflottájának árairól. Továbbá megtudhattuk azt is, hogy a 3D technológia egyik nagy kezdeti támogatója, a Mitsubishi is kezd kifarolni a térhatású technológia mögül, illetve azt is, hogy az LG már most az állítható és átlátszó OLED kijelzőkön munkálkodik. Kijelzőkből egy érdekességre is futotta a héten (a Fujitsu tapintható megoldásán kívül), mégpedig arra a tükrökkel és 40 darab tévével megvalósított videofalra, ami egy párizsi luxusházban kapott helyet.

A heti hírösszefoglalót pedig egy hazai sikertörténettel szeretnénk zárni: a Cooler Master moddingversenyen Ivanics Gergely (fórumon Ger_man) nemrégiben részletesen is bemutatott remekbe szabott alkotása nyert előkelő helyezést. Ezúton is szeretnénk neki ismételten gratulálni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés