Hirdetés

Héthüvelykes, kedvező árú tabletek a szorítóban

Bevezető

A tablet, mint olyan, meglehetősen rövid ideje, mindössze három éve van a köztudatban. Az Apple iPadje egy olyan hullámot indított el, ami elsöpörni látszik a netbookokat, e-könyv olvasókat és az „amerikai tudósok szerint” a notebookoknak is van félnivalója. Tény és való, hogy az egyszerű, tartalomfogyasztásra optimalizált, kisméretű, hordozható készülékre van igény. És mivel mi nem születtünk a világ igazán gazdag felé (de persze bőven vannak, akik rosszabbul állnak), nálunk a döntő többségnek nem alternatíva a több mint százezer forintos tablet; legfeljebb ennek a felét, de még inkább annyit sem vagyunk hajlandóak kifizetni érte.

Egy-két évvel ezelőtt 30-50 000 forintért igencsak gyér tableteket kínáltak, mára viszont sokat változott a helyzet. Szerintünk három nagy áttörés történt: az első az Androidnak és alkalmazáskínálatának felfejlődése, a másik a civilizált teljesítményű, rendszerint kétmagos olcsó SoC-ok eljövetele, a harmadik pedig a minden irányból tisztességes képet adó IPS panelek megérkezése az alsó szegmensbe. Ha beérjük egy kicsi, de a telefonoknál azért jóval nagyobb, héthüvelykes képernyőmérettel, akkor már a 30-50 000 forintos kategóriában is találhatunk magunknak egészen korrekt tabletet.

Ma négy ilyet vizsgálunk meg, név szerint: a MyAudio Tablet Series 7 708AG-t; a Prestigio Multipad 7.0 Pro Duót, amire inkább rövidebb kódjával, PMP5570C-ként fogunk hivatkozni; márkatársát, a hasonlóan összetett nevű Prestigio Multipad 7.0 Prime Duót, amit célszerűbb PMP5770D-nek hívni; és a WayteQ xTab-70dci-t. Hogy tisztábban lássuk, mennyiben tud többet egy ilyen, picit komolyabb, de még olcsónak számító tablet egy ugyanolyan méretű, de csak 20-25 000 Ft körüli példánynál, a Ghoo Tab 7000S-t állítottuk melléjük. Így megmutatjuk azt is, mire számíthatunk, ha a tabletvásárlásra szánt keretünk még a 30, vagy akár a 20 000 forintot sem éri el. Idővel további más, nagyreményű vetélytársakat is kipróbálunk; jelen cikk egy alapozásnak tekinthető a kategóriában.

Hogy születik egy tabletmárka?

Mielőtt egymásnak eresztenénk a versenytársakat, célszerű megismerkedni a márkákkal, mert egy új, egészen érdekes üzleti modellt képviselnek. Az ugye világos, hogy minden tablet a legolcsóbbtól a legdrágábbig Kínában készül. Az Apple, Asus, Samsung és többi nagy név terméke a gyártótól a boltok polcáig egy elég komplex, költséges utat jár meg, és komoly nemzetközi támogatói és kereskedői apparátus van mögötte. A kisebb márkák viszont úgy születnek, hogy a cégek közvetlenül az OEM gyártót keresik meg, kisebb piacra koncentrálva egy kisebb támogatási rendszert állítanak fel, így olcsóbbak lehetnek.


Egy adag OEM tablet

A különböző márkák különböző méretű piacokat céloznak. Mai versenyzőinknél maradva, a Ghoo például csak a magyar piacon nyomul, a MyAudio és WayteQ néhány környező országban is jelen van, a Prestigio pedig egy tucatnyi országban (köztük hazánkban is) működő nagykereskedelmi lánchoz tartozik. Minden fokozatnak van előnye és hátránya, de a kiélezett versenyben nagyon sok múlik azon is, ki milyen OEM-mel, melyik pillanatban tud szerződni (milyen akkor épp a dollár árfolyama, van-e hiány valamelyik lényeges komponensből stb.), és hogy mennyire tudja tervezni a jövőt. Ugyanis egy adott szállítmány elkészítése 3-6 hetet vesz igénybe, plusz a behajózása is nagyjából még egyszer ennyi idő, tehát például egy karácsonyi szezonra tervezett szállítmányt már szeptemberben meg kell tudni szervezni.


A magyar piacra készül, ezért csak magyar szöveg található a Ghoo tabletek dobozán

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e a vásárlónak az eBay, Deal Extreme vagy hasonló oldalon keresztül közvetlenül a kínai OEM gyártókhoz vagy kereskedőkhöz fordulni? Egy távolról érkező termék valamennyire mindig zsákbamacska. Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy az online eladók többsége nagyon korrekt és segítőkész, de az akár 6-8 hetesre nyúló szállítási idő, elveszett csomag vagy a garancia nehézkes érvényesítése mindig ott lóg a levegőben. Ezzel szemben a hazai boltban (jobbára) még a vásárlás előtt a kezünkbe adják a tabletet, ha valami nyűgünk van, tudunk helyben, magyarul segítséget kérni, reklamálni, garanciát érvényesíteni. Sőt gyakran az árak is közel azonosak, a WayteQ xTAB-70dci például Ramos W28 néven 160 dollár környékén kapható a neten, ami átszámolva nagyjából 36 000 forint, miközben a hazai boltokban itt és most, azonnal, egy év helyi garanciával 35 000 forint körül meg lehet venni.


Akár egy ilyen tablet is piacra kerülhetne

Persze, aki bevállalja és képben van, Távol-Keletről rendelve nagyon jó boltot csinálhat. Aki pedig úgy gondolja, van tőkéje, jó esetben kínaiul is tud, hogy a helyszínre utazva tárgyaljon, saját márkát is létrehozhat, mondjuk PH!ablet néven.

Hirdetés

Külső

Kimondottan korrekt dobozban érkeztek az olcsó tabletek, még a kis túlzással filléresnek mondható Ghoo Tab 7000S csomagolása is nagyon rendben van. Látszik rajta, hogy a magyar piacra szánták, mert a készülék specifikációját csak és kizárólag a mi nyelvünkön tüntették fel. Magyar írást találni a MyAudio és a két Prestigiók dobozán is, csak a WayteQ-nél kell beérnünk az angollal. Jónak nevezhető a dobozok tartalma is, ami minden esetben töltőt, USB adatkábelt és rövid, USB OTG átalakítót, illetve némi papíranyagot jelent, sőt a MyAudióhoz alapszintű fülhalgató, a Prestigiók mellé pedig kívül műbőr, belül tetszetős, piros szövettok is jár.

Nagyot néztünk, amikor kézbe kaptuk a Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo, rövidebb nevén PMP5770D tabletet. Ugyanis a vékony, kevesebb mint 9 milliméteres, fém hátlapos tabletet kiválóan jól összerakták, egyáltalán nem hajlott, recsegett, amikor nyomorgattuk, illesztési hézagot sem fedeztünk fel sehol, a képernyőt pedig csak különösen erős fizikai odahatással sikerült némi hullámzásra bírni. Márkajelzés nélkül simán rámondtuk volna, hogy az Asus vagy a Samsung termékpalettájába tartozik. Öt, tabletek világában kevéssé jártas ismerősünkből három úgy vélte, hogy a PMP5770D külsőre igényesebb a méretosztály etalonjának számító, Asus által készített, nagyjából hetvenezer forintos Google Nexus 7-nél. Egyetlen részlet, ami nem jött be nekünk, a hátlapi kamera körüli műanyag betét, amit le kell feszegetni (lásd a videó), ha a microSD kártyahelyhez szeretnénk hozzáférni.

A másik Prestigio, a MultiPad 7.0 Pro Duo, vagyis PMP5570C és a MyAudio Tablet Series7 708AG szintén rendesen összerakott gépek. Valamivel vastagabbak a PMP5770D-nél – ez nem feltétlenül rossz –, a MyAudio hátlapja fém, de a PMP5570C műanyagjához hasonlóan kopogós; olyan érzetet kelt, mintha a burkolat és a mögötte lévő hátlap között vékony üres tér lenne. Ettől a részlettől eltekintve a két készülék masszivitása rendben van; szögbeverésre nem ajánljuk őket, de egy-egy véletlen leesést biztosan probléma nélkül túlélnek majd, a napi használat közben jellemző nyomorgatást pedig nyekergés, ropogás nélkül bírták.

Ugyanezt nem lehet elmondani a WayteQ xTAB-70dci-ről, amit az imént említett öt avatatlan véleményezőnk egyöntetűen az olcsó, 20 000 forint alatti modellnek jelölt meg. Hétköznapi nyomogatás közben is nyöszörgött a háza, kicsit erősebben megfogva olyan érzésünk volt, hogy a kijelzőt és peremét takaró fényes betét elválik a többi résztől. Ennek ellenére vékony házát nagyon erősen kellett megnyomni ahhoz, hogy a kijelzőn mindenféle foltok jelenjenek meg, vagyis a látszat és a hanghatások ellenére igenis egyben van a masina. Fordítva értékelnénk az olcsó Ghoo Tab 7000S-t: fogásra rendben volt, csak egy kicsit recsegett, amikor erősen markoltuk, viszont a kijelzője egy-kettőre hullámosodni kezdett.

Teljesítmény

Annak ellenére, hogy öt tabletet vizsgáltunk, teljesítmény kapcsán inkább háromról lehet beszélni. A MyAudio 708AG és a Prestigio PMP5570C egyaránt kétmagos, 1,6 GHz-ig felpörgő Rockchip RK3066 SoC-t, a WayteQ xTAB-70dci és Prestigio PMP5770D pedig AmLogic AML8726-MX SoC-t kapott szintén két ARM Cortex-A9 maggal, de csak 1,5 GHz-es maximális órajellel. Az olcsó Ghoo Tab 7000S ezen a téren lényegesen szerényebb egymagos, 1,2 GHz-es, Cortex-A8-as Allwinner A13 rendszerchippel, amihez 512 MB RAM tartozik, míg a többiek 1 GB-ot használnak. Grafikus gyorsítóból mind az öt tabletben az ARM referenciamegoldása, a Mali-400 MP dolgozik, de az Allwinner A13-ban (Ghoo) csak egy, az AML 8726-MX-ben (PMP5770D és WayteQ) kettő, az RK3066-ban pedig (MyAudio és PMP5570C) négy fragment egységgel.

Termék megnevezése Ghoo Tab 7000S MyAudio 708AG Prestigio
Multipad 7.0 Pro Duo
Prestigio
Multipad 7.0 Prime Duo
WayteQ
xTAB-70dci
Operációs
rendszer
Google Android 4.0.4 Google Android 4.1.1 Google Android 4.0.4* Google Android 4.0.4* Google Android 4.0.3*
SoC Allwinner A13 Rockchip RK3066 Rockchip RK3066 AmLogic AML8726-MX AmLogic AML8726-MX
CPU 1 x 1,2 GHz Cortex-A8 2 x 1,6 GHz
Cortex-A9
2 x 1,6 GHz
Cortex-A9
2 x 1,5 GHz
Cortex-A9
2 x 1,5 GHz
Cortex-A9
GPU Mali-400 MP Mali-400 MP4 Mali-400 MP4 Mali-400 MP2 Mali-400 MP2
RAM 512 MB 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
Háttértár 4 GB 8 GB 8 GB 16 GB 8 GB
Kijelző 7 hüvelykes, kapacitív TN+film érintőpanel
800x480 pixel felbontással, 133 ppi
7 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1280x800 pixel felbontással, 216 ppi
7 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1024x600 pixel felbontással, 170 ppi
7 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1024x600 pixel felbontással, 170 ppi
7 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1280x800 pixel felbontással, 216 ppi
Kamera 0,3 MP előlapi
0,3 MP előlapi
2,0 MP hátlapi
0,3 MP előlapi
2,0 MP hátlapi
0,3 MP előlapi
2,0 MP hátlapi
0,3 MP előlapi
Hangszórók mono mono mono mono mono
Kommunikáció IEEE 802.11n Wi-Fi IEEE 802.11n Wi-Fi,
Bluetooth,
3G modem
IEEE 802.11n Wi-Fi IEEE 802.11n Wi-Fi IEEE 802.11n Wi-Fi
Interfész - micro USB
- audiokimenet
- microSD kártyahely
- micro USB
- mini HDMI
- audiokimenet
- microSD kártyahely
- mini USB
- mini HDMI
- audiokimenet
- microSD kártyahely
- micro USB
- audiokimenet
- microSD kártyahely
- micro USB
- audiokimenet
- microSD kártyahely
Interfész - gyorsulásmérő
- giroszkóp
- iránytű
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
- iránytű
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
- iránytű
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
- iránytű
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
- iránytű
Méret 194 x 120 x 9,9 mm 197 x 123 x 10,5 mm 195 x 123 x 12 mm 191 x 120 x 8,9 mm 197 x 114 x 9,9 mm
Tömeg 320 g 360 g 356 g 305 g 280 g
Akkumulátor 10,4 Wh (2800 mAh) 15,2 Wh (4100 mAh) 15,2 Wh (4100 mAh) 11,8 Wh (3200 mAh) 11,1 Wh (3000 mAh)
Extrák - fém hátlap, Bluetooth,
3G modem
műbőr tok fém hátlap,
műbőr tok
-
Termék honlapja Ghoo Tab 7000S MyAudio 708AG Prestigio PMP5570C Prestigio PMP5770D WayteQ xTab-70dci
Fogyasztói ár 17 990 Ft 49 990 Ft 36 900 Ft 40 900 Ft 34 890 Ft
Garancia 2 év 1+1 év 2 év háztól házig 2 év háztól házig 1 év
*elérhető már frissebb Android verzió

Kijelzőben is háromféle a felállás: a MyAudio és a WayteQ 1280x800 pixeles (16:10 oldalarányú) IPS panellel büszkélkedik, a két Prestigio szintén IPS-es, de csak 1024x600 pixel felbontással (közel 16:9 oldalarány), míg a Ghoónak csak egy mezei TN+film panel jutott 800x480 pixellel (közel 16:10 (16:9,6) oldalarány). Három tabletről, az olcsó Ghoóról, a WayteQ-ről és a PMP5770D-ről lemaradt a HDMI kimenet, az első kettőről a hátlapi kamera is, microSD kártyahely viszont mind az öt modellen van, így kevésbé lényeges a belső tárhelyek méretének különbsége (Ghoo 4 GB, PM5770D 16 GB, többi 8 GB).

Sokkal jelentősebb részlet, hogy a MyAudiónak és PMP5570C-nek kategóriájában véve elég nagy, 4100 mAh-s akkumulátora van, míg a többi három modellnek csak 3000 mAh körüli, vagyis nagyjából 25%-kal kisebb. Végül, de nem utolsósorban kiemeljük, hogy vetélytársaival ellentétben a MyAudio 708AG-nek Bluetooth és 3G modulja is van, ami nagy szó az olcsó tabletek között, ráadásul tesztünk idejében egyedüliként ezt a készüléket kaptuk 4.1-es Androiddal (Jelly Bean), a többin 4.0-s (Ice Cream Sandwich) volt. Azóta a Prestigiókra már mejelent az Android 4.1 frissítés, a WayteQ-re pedig a 4.1-es után a 4.2-es is elérhetővé vált.

Android tablet mérések Ghoot Tab 7000S MyAudio 708AG Prestigio
Multipad 7.0 Pro Duo
Prestigio
Multipad 7.0 Prime Duo
WayteQ
xTAB-70dci
SoC Boxchip
Allwinner A13
Rockchip RK3066 Rockchip RK3066 AmLogic AML8726-MX AmLogic AML8726-MX
AnTuTu 3235 9317 7088 9767 8194
Geekbench 2.4 298 1009 953 986 446
Quadrant 1935 3608 2800 4120 3154
Smartbench 2012
Productivity
387 2587 2135 2228 2273
Smartbench 2012
Game
1376 1633 1030 1750 1486
AnTuTu 3D rating
on-screen
1828 3169 2477 2499 2376
AnTuTu 3D rating
off-screen
1038 1882 1427 1581 1425
Epic Citadel fps érték on-screen, High - 23,2 30,7 26,8 22,6
GLBench 2.51 Egypt
HD C24Z16 on-screen
- - - 995 825
GLBench 2.51 Egypt
HD C24Z16 of-screen
- - - 1162 1096
Futuremark Pacekeeper 198 - 472 344 413
WebVizBench 2650 2860 2750 2670 2670
- : nem indult vagy hibásan működött

Aki méregetett már több tabletet az Android operációs rendszer alatt fellelhető szintetikus és félszintetikus tesztprogramokkal, az biztosan találkozott azzal a jelenséggel, amivel mi. Még a hardveresen és szoftveresen szinte teljesen azonos, AML 8726-MX rendszerchippel szerelt Prestigio PMP5570C és WayteQ xTAB-70dci eredményei sem voltak teljesen egyformák, aminek oka lehet a CPU és GPU magok különböző órajel szabályozása, de az Android verziók finom eltérése is.

Még zavarosabb volt a helyzet a Rockchip RK3066-os párosnál (MyAudio és PMP5570C), mert ott nagyobb differencia volt az operációs rendszer verziószámában. Abban azért megegyezett a két készülék, hogy a 3D-s teljesítményt mérő GLBench nem futott rajtuk, míg korábban a Ghoo Tab 9700DC tesztjében ugyanez a SoC simán vitte. A MyAudio esetében a HTML5-alapú WebVizBench sem akart elindulni. Összességében nem sok okosságot tudunk mondani a kapott eredmények kapcsán, egyedül az látszik, hogy az olcsó, kétmagos SoC-ok elég közel vannak egymáshoz, és majdnem beérik a Tegra 3 T30L-t, az egymagos Allwinner A13 pedig annak rendje s módja szerint lassabb nálunk.

Működés

Gyakorlati használat közben a kétmagos SoC-ok elég fürgének bizonyultak a digitális tartalom fogyasztásához, tehát internetezéshez, filmekhez, zenéhez, képekhez, és a Mali-400 MP révén a játékok zöme is szépen futott, csak a nagyon durva grafikájú 3D címeknél tapasztaltunk némi akadozást. Videóknál csak az elborult bitrátás anyagokkal volt baj, a normális, reális Full HD tartalom nem okozott gondot a készülékeknek, képekből pedig a 20-30 megapixeleseket is villámgyorsan kezelték. Az egymagos Ghoo szerényebbnek bizonyult, nála gyakrabban megakadtak az összetettebb honlapok, egyes játékokhoz kisebb képernyőfelbontása ellenére is kevés volt, de videóból csak a durva kódolású anyagok viccelték meg, tehát távolról sem használhatatlan darab, csak ez inkább alapfeladatokhoz való gép.


Ghoo Tab 7000S

Képernyők kapcsán nagy-nagy megelégedéssel töltött el minket, hogy már az olcsóbb modellek is kapacitív, IPS érintőpanelt kapnak. Szintén jár a dicséret azért, hogy minden modellnél egy síkban van a képernyő és a kerete, így nincs probléma az érintések kezelésével a monitor és a káva találkozásánál. A MyAudio és a WayteQ egészen komoly, 1280x800 képpontos felbontása, vagyis 216 ppi pixelsűrűsége nagyon kellemessé tette őket, maximális fényerejükre sem lehet panasz. Ugyanez igaz a Prestigiókra is, ahol a valamivel szerényebb 1024x600 pixeles felbontás és 170 ppi csak állóképeknél volt érzékelhetően gyengébb, amint mozgásba lendültek a dolgok, már nem is láttuk a különbséget. Ezen a téren volt a legszembetűnőbb a Ghoo Tab 7000S hátránya, a nagyon gyenge felbontást (800x480 pixel és 133 ppi) és a TN+film panelt sokkal zavaróbbnak éreztük, mint a második processzormag vagy éppen az extra memória hiányát. Egyedül videolejátszás közben tudtunk szemet hunyni fölötte, olyankor a mozgás miatt a kis felbontás és a lapos szögből gyorsan fakuló színek sem váltak tolakodóvá.


MyAudio Tablet Series7 708AG

Hangzásban mind az öt tablet leszerepelt, de igazat megvallva nem is vártunk mást. Csupán egyetlen hangszórójuk van, ami ugyan elég magas hangerőre képes, de rettenetesen torzít, és minden esetben borzasztó hangszínt produkál, ezért filmhez vagy zenéhez kötelező fülhallgatót használni. Kedves figyelmesség, hogy a MyAudióhoz gyárilag kapunk egyet – még ha nem is valami komoly darabot.


Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duo – PMP5570C

Az olcsó, kínai tabletek másik gyengesége a Wi-Fi kapcsolat szokott lenni. Bizony, a fémhátlapos Prestigio PMP5770D esetében elég alaposan megszenvedtünk ezzel, és a szintén fémhátlapos MyAudio sem volt sokkal jobb. Úgy 8-10 méterre a routertől, egy téglafalon keresztül már gondjaik akadtak a vétellel, miközben a másik három modell még vígan dolgozott. Persze két-három méterrel távolabbról már náluk is problémák jelentkeztek. Vezeték nélküli adatátvitel kapcsán fontos kiemelni, hogy a MyAudio Series7 708AG nem csak Bluetooth, hanem 3G modullal is rendelkezik, ami lényegesen hozzáad funkcionalitásához, hiszen előbbi révén sokféle kiegészítőt rákapcsolhatunk, utóbbival pedig egyszerűbben elérhető az internet.


Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo – PMP5770D

Megítélés kérdése, hogy ki mennyire tartja fontosnak az előtelepített, rendszerint a Google Play áruházból ingyen is letölthető alkalmazásokat. A Prestigio nagyvonalúan áll ehhez a kérdéshez, ugyanis nemcsak irodai csomagot kapunk ingyen (teljes verziós Office Suite), hanem tőzsdei alkalmazást, hírolvasót és sakkprogramot is, továbbá nemzetközi e-könyv könyvtárat több mint 600 000 könyvvel, amiben bőséggel akadnak magyar művek is (kb. 800 db). Ezt a szoftvercsomagot minden tabletjük megkapja.

A Ghoónál egy nagyon alapszintű irodai csomagot és az egészen ügyes Aldiko e-könyv olvasót kaptuk egyetlen könyvvel, a WayteQ pedig teljes mértékben a felhasználóra bízta a szoftverezést. A MyAudio kicsi, de értékes csomagot állított össze: a one.com támogatásával 30 GB ingyenes tárhelyet kapunk, továbbá a Muzze rendszerére alapozó internetes tévészolgáltatás is jár több száz, köztük néhány magyar csatornával. Előbbi kimondottan hasznos, utóbbinál a képminőség hagy maga után kívánnivalót, és a csatornakínálat sem túl fényes.


WayteQ xTAB-70dci

Nyomkodás közben két kellemetlen tapasztalatot gyűjtöttünk be. A WayteQ gombjai meglehetősen kényelmetlennek bizonyultak, mert alig emelkednek ki a gépházból, nem lehet érezni, mikor nyomtuk le őket, ráadásul a képernyő ki-/bekapcsolója nagyon pici. A Ghoo Tab esetében a képernyő hullámosodása, illetve a képernyőt bekapcsoló gomb késleltetése zavart minket. Pár pillanatnyi tétovázása miatt gyakran megtörtént, hogy úgy gondoltuk, azért nincs kép, mert nem nyomtuk meg elég határozottan a gombot, így újra rátehénkedtünk, de közben bejött a késleltetett kép, a második nyomás hatására pedig szépen el is tűnt újra...

Kamera, akku

Tableten különösen ritka a jó kamera, ezért a mi olcsó modelljeinktől sem vártuk el, hogy jól teljesítsenek e téren. Így aztán nem kellett csalódnunk az elkészült fotók láttán. Mind az öt modellnek van előlapi kamerája minimális, 640x480 vagy akinek jobban tetszik 0,3 megapixeles felbontással. Jó, nappali, természetes fényű megvilágításnál csak a Prestigio PMP5770D hozott bármennyire is értékelhető képet, de a videotelefonálás minimális igényeit azért a többi is teljesítette.


Előlapi kamerák balról jobbra: MyAudio, Ghoo, PMP5570C, PMP5770D, WayteQ

Úgy gondoljuk, jól döntöttek a WayteQ-nél, amikor az olcsó Ghoóhoz hasonlóan inkább elhagyták a hátlapi kamerát, és spóroltak egy kicsit. Mert a két Prestigio és a MyAudio hátlapi, 1600x1200 pixeles, vagyis 2,0 megapixeles képalkotói a világon senkinek nem fognak hiányozni. Az elkészített fotók legfeljebb Facebook vagy Instagram és hasonló oldalakra való, kisfelbontású feltöltéshez elegendőek. A vakok közt tán a MyAudio volt a félszemű király, igaz, nála meg nem pont az kerül a képre, amit a kijelzőn látunk, hanem egy kicsit el van tolva lefelé a kép.


Hátlapi kamera: MyAudio 708AG


Hátlapi kamera: Prestigio PMP5570C


Hátlapi kamera: Prestigio PMP5770D

A hátlapi kamerás modellekkel készítettünk egy-egy rövid videót. Az eredmények nem lettek jobbak az állóképeknél, ráadásul a Prestigio PMP5570C félperces anyaga több mint 30 MB-ot felemésztett. A videók innen tölthetőek le: MyAudio 708AG, Prestigio PMP5570C, Prestigio PMP5770D.

Végül, de nem utolsósorban megnéztük a tabletek akkumulátoros üzemidejét. Mint a szintetikus méréseknél, itt is eléggé különböző eredményeket kaptunk annak ellenére, hogy hardver tekintetében az egyes modellek nagyon közel állnak egymáshoz. Stabilan nagyon jól teljesített a MyAudio üdvöskéje; a nyugalomban, mondjuk e-könyv olvasása közben kapott több mint 12 órás eredmény dicséretes, de még jobb, hogy HD videóval is közel tíz órát bírt egyetlen töltéssel, és majdnem háromórás idejével teljes terhelésen is a legjobb volt. Annak ellenére, hogy a Prestigio PMP5570C-t elvileg ugyanolyan hardverrel és ugyanakkora akkuval szerelték, nyugalomban és videóban is alulmaradt a MyAudióval szemben.

Akkumulátormérések (percben) Ghoo Tab 7000S MyAudio 708AG Prestigio
PMP5570C
Prestigio
PMP5770D
WayteQ
xTAB-70dci
Nyugalomban 580 759 600 342 425
HD videó lejátszása 503 579 350 289 348
Teljes terhelés 163 169 161 118 140
90%-ra feltöltés ideje 199 114 100 237 193

Úgy tűnik, a Prestigiónál nem értenek az energiagazdálkodáshoz vagy nem jó IPS panelt választottak, mert a kis akkus PMP5770D még jobban szenvedett üzemidőben, különösen hat óra alatti, minimális terheléses ideje volt gyenge. Egy ilyen tabletet rendszeresen használva naponta töltést igényel, ami nem kis megterhelés az akkunak. Valamivel jobban dolgozott a szintén kis akkus WayteQ. Az egymagos, gazdaságosabb CPU és GPU, illetve az IPS-nél kevesebbet fogyasztó TN+film panel pedig egészen korrekt üzemidőt hozott a mezőny legkisebb, mindössze 2800 mAh-s akkumulátorral felszerelt tagjának, a Ghoo Tab 7000S-nek. Nyolcórányi készenlét alatt a WayteQ akkuja 100%-ról 94%-ra, a Prestigio PMP5770D pedig 97%-ra csökkent, a maradék három tesztalanynál megmaradt a 100%-os szint. Érdekes, hogy a kisebb akkumulátoros modellek akkuja lassabban töltődött fel.

Értékelés

Négy olcsó és egy nagyon olcsó kínai tablet megvizsgálása után, és az elit modellek között héthüvelykes etalonnak tartott Google (Asus) Nexus 7 ismeretében meglehetősen összetettnek találjuk a gazdaságos tabletek kérdését. Tiszta sor, hogy legolcsóbban a héthüvelykesekhez lehet hozzájutni, ugyanezek a képességek nagyobb méretben drágábbak, tehát aki olcsón szeretne tabletet, annak hét hüvelyken célszerű nézelődnie. Mint mindig, most is az a kérdés, hogy mik az igényeink és mennyit szánunk rá – az eltérő igények miatt pedig ezúttal nem tudunk kiemelni egyetlen, minden szempontból ideális választást.


Ghoo Tab 7000S

Ha kis túlzással csak arra kell a tablet, hogy útközben kisgyermekünket szórakoztassa a kocsi hátsó ülésén filmekkel, egyszerű játékokkal, akkor bőven elég a Ghoo Tab 7000S, amit jelenleg akár 17 990 forintért is meg lehet kapni. Pár éve még ennyibe kerültek a picit komolyabb digitális képkeretek, autós multimédia vonalon pedig ma sem találni ennél olcsóbb héthüvelykes érintőképernyőt, főleg nem médialejátszóval egybeépítve. Összefoglalva, a Ghoo Tab 7000S eggyel alacsonyabb ligában játszik, mint a többi tesztelt modell, ám még kategóriájában is nagyon alacsony árának köszönhetően ajánlott címet kap tőlünk.


WayteQ xTAB-70dci

Akkor jönnek a bonyodalmak, amikor feljebb megyünk az igényekkel. Szerintünk az erősebb, kétmagos hardver és még inkább az IPS paneles kijelző olyan általános elvárás, amit ma már egy tablettel szemben joggal várnak el a vásárlók. Ennek mind a négy ma próbált komolyabb tablet megfelelt, jó képet adnak, a mögöttük lévő hardver pedig elég erőteljes a tartalomfogyasztáshoz és komolyabb játékokhoz is. Itt feszül egymásnak a rengetegféle kínálat, ugyanis a további extrákat minden gyártó másképp pakolja egymásra.


Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duo – PMP5570C

A WayteQ xTAB-70dci elég fejlett, 1280x800 pixeles kijelzőt ad, de a gépház meglehetősen komolytalan, az akku kicsi, nincs HDMI, a garancia pedig csak egy év. A Prestigio PMP5570C kijelzője csak 1024x600 pixeles, de igényesebb a háza, van HDMI kimenete, nagyobb az akkuja, két év garancia vonatkozik rá, és kapunk egy 2-3000 forint értékű tokot is mellé, viszont sietni kell a vásárlással, mert kifutó modellről van szó! Összefoglalva a 35 000 forint körüli – ez egy fél Nexus 7 ára – kategóriájában a Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duót (PMP5570C) ajánljuk, de a WayteQ xTab-70dci is tetszett előnyei miatt.


MyAuido Tablet Series7 708AG

A következő óriási kérdés, hogy megér-e valakinek további 15 000 forintot, tehát majdnem egy Ghoo Tab 7000S árát a Bluetooth és 3G modul? Akinek igen, annak ajánlott a MyAudio Tablet Series7 708AG, mert a hazai piacon ez a modell az egyik legolcsóbb 3G modemes tablet, emellett IPS kijelzője és hardvere korrekt, akkumulátora a nagyobbak közé tartozik, Android 4.1 fut rajta, és kapunk mellé 30 GB felhős tárhelyet is. Persze innen a márkás, 3G modem helyett GPS modullal diszponáló, de microSD kártya nélküli Asus Nexus 7 már csak 15 000 forintra van (ami azért még mindig 40%-os felárat jelent).


Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo – PMP5770

A Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo (PMP 5770D) is egy érdekes masina, mondhatni a WayteQ képességeit nyújtja egy sokkal igényesebb házban, két év garanciával és tokkal kiegészítve, amiért hatezer forintos felárat (vagyis 41 000 forintot) kérnek, tehát egy tetszett címet megszavazhatunk neki, bár márkatársa, a PMP5570D ha nem is szebb, szerintünk jobb vétel.

Ghoo Tab 7000S (ha csak az ár számít)
Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duo PMP5570C
MyAudio Tablet Series7 708AG
(ha kell a 3G modem és Bluetooth)
Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo PMP5770D
WayteQ xTAB-70dci

rudi

A Ghoo Tab 7000s és WayteQ xTAB-70dci tabletet a Speedshop.hu, a Prestigio tableteket az ASBIS Magyarország Kft., a MyAudio Series7 708AG tabletet a MyAudio bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés