Hirdetés

Héthüvelykes, kedvező árú tabletek a szorítóban

Hirdetés

Működés

Gyakorlati használat közben a kétmagos SoC-ok elég fürgének bizonyultak a digitális tartalom fogyasztásához, tehát internetezéshez, filmekhez, zenéhez, képekhez, és a Mali-400 MP révén a játékok zöme is szépen futott, csak a nagyon durva grafikájú 3D címeknél tapasztaltunk némi akadozást. Videóknál csak az elborult bitrátás anyagokkal volt baj, a normális, reális Full HD tartalom nem okozott gondot a készülékeknek, képekből pedig a 20-30 megapixeleseket is villámgyorsan kezelték. Az egymagos Ghoo szerényebbnek bizonyult, nála gyakrabban megakadtak az összetettebb honlapok, egyes játékokhoz kisebb képernyőfelbontása ellenére is kevés volt, de videóból csak a durva kódolású anyagok viccelték meg, tehát távolról sem használhatatlan darab, csak ez inkább alapfeladatokhoz való gép.


Ghoo Tab 7000S

Képernyők kapcsán nagy-nagy megelégedéssel töltött el minket, hogy már az olcsóbb modellek is kapacitív, IPS érintőpanelt kapnak. Szintén jár a dicséret azért, hogy minden modellnél egy síkban van a képernyő és a kerete, így nincs probléma az érintések kezelésével a monitor és a káva találkozásánál. A MyAudio és a WayteQ egészen komoly, 1280x800 képpontos felbontása, vagyis 216 ppi pixelsűrűsége nagyon kellemessé tette őket, maximális fényerejükre sem lehet panasz. Ugyanez igaz a Prestigiókra is, ahol a valamivel szerényebb 1024x600 pixeles felbontás és 170 ppi csak állóképeknél volt érzékelhetően gyengébb, amint mozgásba lendültek a dolgok, már nem is láttuk a különbséget. Ezen a téren volt a legszembetűnőbb a Ghoo Tab 7000S hátránya, a nagyon gyenge felbontást (800x480 pixel és 133 ppi) és a TN+film panelt sokkal zavaróbbnak éreztük, mint a második processzormag vagy éppen az extra memória hiányát. Egyedül videolejátszás közben tudtunk szemet hunyni fölötte, olyankor a mozgás miatt a kis felbontás és a lapos szögből gyorsan fakuló színek sem váltak tolakodóvá.


MyAudio Tablet Series7 708AG

Hangzásban mind az öt tablet leszerepelt, de igazat megvallva nem is vártunk mást. Csupán egyetlen hangszórójuk van, ami ugyan elég magas hangerőre képes, de rettenetesen torzít, és minden esetben borzasztó hangszínt produkál, ezért filmhez vagy zenéhez kötelező fülhallgatót használni. Kedves figyelmesség, hogy a MyAudióhoz gyárilag kapunk egyet – még ha nem is valami komoly darabot.


Prestigio MultiPad 7.0 Pro Duo – PMP5570C

Az olcsó, kínai tabletek másik gyengesége a Wi-Fi kapcsolat szokott lenni. Bizony, a fémhátlapos Prestigio PMP5770D esetében elég alaposan megszenvedtünk ezzel, és a szintén fémhátlapos MyAudio sem volt sokkal jobb. Úgy 8-10 méterre a routertől, egy téglafalon keresztül már gondjaik akadtak a vétellel, miközben a másik három modell még vígan dolgozott. Persze két-három méterrel távolabbról már náluk is problémák jelentkeztek. Vezeték nélküli adatátvitel kapcsán fontos kiemelni, hogy a MyAudio Series7 708AG nem csak Bluetooth, hanem 3G modullal is rendelkezik, ami lényegesen hozzáad funkcionalitásához, hiszen előbbi révén sokféle kiegészítőt rákapcsolhatunk, utóbbival pedig egyszerűbben elérhető az internet.


Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo – PMP5770D

Megítélés kérdése, hogy ki mennyire tartja fontosnak az előtelepített, rendszerint a Google Play áruházból ingyen is letölthető alkalmazásokat. A Prestigio nagyvonalúan áll ehhez a kérdéshez, ugyanis nemcsak irodai csomagot kapunk ingyen (teljes verziós Office Suite), hanem tőzsdei alkalmazást, hírolvasót és sakkprogramot is, továbbá nemzetközi e-könyv könyvtárat több mint 600 000 könyvvel, amiben bőséggel akadnak magyar művek is (kb. 800 db). Ezt a szoftvercsomagot minden tabletjük megkapja.

A Ghoónál egy nagyon alapszintű irodai csomagot és az egészen ügyes Aldiko e-könyv olvasót kaptuk egyetlen könyvvel, a WayteQ pedig teljes mértékben a felhasználóra bízta a szoftverezést. A MyAudio kicsi, de értékes csomagot állított össze: a one.com támogatásával 30 GB ingyenes tárhelyet kapunk, továbbá a Muzze rendszerére alapozó internetes tévészolgáltatás is jár több száz, köztük néhány magyar csatornával. Előbbi kimondottan hasznos, utóbbinál a képminőség hagy maga után kívánnivalót, és a csatornakínálat sem túl fényes.


WayteQ xTAB-70dci

Nyomkodás közben két kellemetlen tapasztalatot gyűjtöttünk be. A WayteQ gombjai meglehetősen kényelmetlennek bizonyultak, mert alig emelkednek ki a gépházból, nem lehet érezni, mikor nyomtuk le őket, ráadásul a képernyő ki-/bekapcsolója nagyon pici. A Ghoo Tab esetében a képernyő hullámosodása, illetve a képernyőt bekapcsoló gomb késleltetése zavart minket. Pár pillanatnyi tétovázása miatt gyakran megtörtént, hogy úgy gondoltuk, azért nincs kép, mert nem nyomtuk meg elég határozottan a gombot, így újra rátehénkedtünk, de közben bejött a késleltetett kép, a második nyomás hatására pedig szépen el is tűnt újra...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés