Hirdetés

Héthüvelykes, kedvező árú tabletek a szorítóban

Hirdetés

Hogy születik egy tabletmárka?

Mielőtt egymásnak eresztenénk a versenytársakat, célszerű megismerkedni a márkákkal, mert egy új, egészen érdekes üzleti modellt képviselnek. Az ugye világos, hogy minden tablet a legolcsóbbtól a legdrágábbig Kínában készül. Az Apple, Asus, Samsung és többi nagy név terméke a gyártótól a boltok polcáig egy elég komplex, költséges utat jár meg, és komoly nemzetközi támogatói és kereskedői apparátus van mögötte. A kisebb márkák viszont úgy születnek, hogy a cégek közvetlenül az OEM gyártót keresik meg, kisebb piacra koncentrálva egy kisebb támogatási rendszert állítanak fel, így olcsóbbak lehetnek.


Egy adag OEM tablet

A különböző márkák különböző méretű piacokat céloznak. Mai versenyzőinknél maradva, a Ghoo például csak a magyar piacon nyomul, a MyAudio és WayteQ néhány környező országban is jelen van, a Prestigio pedig egy tucatnyi országban (köztük hazánkban is) működő nagykereskedelmi lánchoz tartozik. Minden fokozatnak van előnye és hátránya, de a kiélezett versenyben nagyon sok múlik azon is, ki milyen OEM-mel, melyik pillanatban tud szerződni (milyen akkor épp a dollár árfolyama, van-e hiány valamelyik lényeges komponensből stb.), és hogy mennyire tudja tervezni a jövőt. Ugyanis egy adott szállítmány elkészítése 3-6 hetet vesz igénybe, plusz a behajózása is nagyjából még egyszer ennyi idő, tehát például egy karácsonyi szezonra tervezett szállítmányt már szeptemberben meg kell tudni szervezni.


A magyar piacra készül, ezért csak magyar szöveg található a Ghoo tabletek dobozán

Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e a vásárlónak az eBay, Deal Extreme vagy hasonló oldalon keresztül közvetlenül a kínai OEM gyártókhoz vagy kereskedőkhöz fordulni? Egy távolról érkező termék valamennyire mindig zsákbamacska. Saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy az online eladók többsége nagyon korrekt és segítőkész, de az akár 6-8 hetesre nyúló szállítási idő, elveszett csomag vagy a garancia nehézkes érvényesítése mindig ott lóg a levegőben. Ezzel szemben a hazai boltban (jobbára) még a vásárlás előtt a kezünkbe adják a tabletet, ha valami nyűgünk van, tudunk helyben, magyarul segítséget kérni, reklamálni, garanciát érvényesíteni. Sőt gyakran az árak is közel azonosak, a WayteQ xTAB-70dci például Ramos W28 néven 160 dollár környékén kapható a neten, ami átszámolva nagyjából 36 000 forint, miközben a hazai boltokban itt és most, azonnal, egy év helyi garanciával 35 000 forint körül meg lehet venni.


Akár egy ilyen tablet is piacra kerülhetne

Persze, aki bevállalja és képben van, Távol-Keletről rendelve nagyon jó boltot csinálhat. Aki pedig úgy gondolja, van tőkéje, jó esetben kínaiul is tud, hogy a helyszínre utazva tárgyaljon, saját márkát is létrehozhat, mondjuk PH!ablet néven.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés