Vélemény: a HDR az új hívószó a tévéken

Jelent-e hozzáadott értéket a HDR? Milyen tartalmakhoz illik? Van-e hátránya? Utánajártunk.

A HDR-ről röviden

Az elmúlt egy-másfél évtizedben a tévés iparágat az egymás után következő trendek, ciklusok irányítják. Olyan folyamatok ezek, amelyekhez a legtöbb piaci résztvevő igazodik, illetve igazítja termékflottáját és kommunikációját. Egy-egy ilyen trend mindig a prémium kategóriás készülékeknél jelenik meg először, általában másfél-két évig tart, aztán kifut vagy háttérbe szorul, hogy átadja helyét a következő "őrületnek". Ilyen volt a Full HD, majd a 4K felbontás, a 3D tévék megjelenése, a hajlított kialakítás, vagy épp az okostévérendszerek felbukkanása, hogy csak néhány példát említsünk.

Sony ZD9 HDR tv
Sony ZD9 HDR tévé [+]

Ezek a megoldások azután sem tűnnek el, hogy a rivaldafény már nem vetül rájuk, csak a felső kategóriából szép lassan leszivárognak az alsóbb régiókba, miközben a média már az újabb divatokkal van elfoglalva. Így ma már megtalálhatóak a boltok polcain például a belépőszintű, UHD felbontású, okostévérendszerrel ellátott modellek, de ez így van rendjén, ilyen a termékcsaládok evolúciója.

A legutolsó, a sorba illeszkedő folyamat a HDR (High Dynamic Range) kompatibilis, azaz nagy dinamikatartományú videók, filmek megjelenítését biztosító televíziók feltűnése volt. Bár a piaci résztvevők termékkommunikációjában e téren megfigyelhető némi eltérés, azért az kijelenthető, hogy a HDR lényege, hogy tartalomtól függően változtassák az egyes képrészletek fényerejét. Tehát ha a képernyő egyik sarkában napsütéses rét látható, akkor ott nagy a fényerő, a másik sarkában viszont egy sötét pajta kap helyet, akkor ott alacsony. Ez elméletileg jó hatással van a kép minőségére, hiszen jobban megközelíti azt, ahogy a valóságban a szemünk és az agyunk "látja" a dolgokat, legalábbis a gyártók állítása szerint.

LG B6 OLED HDR tv
LG B6 OLED HDR tévé [+]

Ehhez szükség van értelemszerűen olyan speciális tartalmakra, amelyekben az ehhez szükséges információk a jelek mellett metaadatként kódolva vannak. Mint már annyiszor a  múltban, itt is az történt, hogy a megjelenítőeszközök már rendelkezésre álltak, miközben a HDR filmekből, videókból hiány volt. Most kezdünk el eljutni odáig, hogy már lehet is nézni valamit a High Dynamic Range kompatibilis televíziókon, hiszen már megjelentek az első ilyen anyagokat tartalmazó Blu-ray lemezek, és lassan az online stream szolgáltatások is beindulnak.

Hirdetés

Az elmúlt fél évben sikerült becserkészni ilyen vagy olyan úton az összes hazánkban is jelen lévő nagy cég egy vagy több felső kategóriás, 10 bites panellel ellátott HDR televízióját (LCD és OLED modellt egyaránt), és végigfuttatni rajtuk egy HDR fájlcsomagot. Annak próbáltunk utánajárni, hogy a hétköznapokban hogy jelenik meg ez a funkció a tévéken, van-e értelme egyáltalán. Kíváncsiak voltunk, hogy tapasztalható-e különbség a különféle típusú tartalmak között, hasonlóan a 3D-hez, lesz-e olyan, aminél teljesen felesleges. Emellett az is érdekelt, hogy működik-e az idei évben felbukkant HDR konverzió funkció, amely papíron képes a hagyományos filmekből, videókból HDR hatásút varázsolni különféle titkos-trükkös algoritmusok révén.

Jó a HDR vagy nem?

Az eddigi tapasztalataink alapján markáns különbség fedezhető fel a HDR és nem HDR tartalmak között. A színek sokkal élénkebbnek, vibrálóbbnak tűnnek, amiatt kicsit olyan érzést kelt, mintha minden egyes képobjektum belülről ragyogna. A világos jelenetek, főleg az LCD tévéknél, sokszor túlságosan, már-már zavaróan fényesek, aminek nyilván az az oka, hogy emiatt sokkal kontrasztosabbnak látja az ember a képet, és nem tűnik fel, hogy a tökéletes fekete hiányzik. Az OLED televíziók ilyen szempontból jobban teljesítenek, hiszen ott nincs szükség ilyen trükkökre, és ebből fakadóan a fényerő is kisebb.

Philips 8600 HDR tv
Philips 8600 HDR tévé [+]

Egy szó, mint száz, a képvilág nem annyira természetes, mint amit egy jól kalibrált televízió esetén megszokhattunk. Azt nem lehet állítani, hogy ez feltétlenül rosszabb, pláne hogy abszolút ízlés kérdése, sokan vannak, akik szeretik az ilyenfajta harsányságot. De az tény, hogy amikor az ember egy HDR videót néz, biztos eszébe jut, hogy "ilyen márpedig nincs a valóságban". Egyszerűen minden kicsit túl van húzva, minden kicsit túl tökéletesnek látszik. Az egyik kisfilmben például egy család tóparti reggelét követhetjük figyelemmel, ahol az aranysárgán felkelő nap mellett a hegycsúcs olyan csodás rózsaszínben játszik, amilyet ember még valószínűleg sosem látott, a másik oldalán az azúrkék ég biztosítja a tökéletes hátteret, miközben apuka és a gyerekek vidáman eveznek egy kenuban, és lapátjaikról úgy pereg a víz, mintha gyémántok ezreit szórnák szét.

Van, aminek jól áll

Ez a fajta természetellenesség bizonyos típusú tartalmaknak kifejezetten jól áll, másoknak pedig kevésbé. Az első csoportba tartoznak az animációs, a fantasy vagy sci-fi alkotások, ahol az ember amúgy is a világtól teljesen elrugaszkodott dolgokat lát. Amikor például a Pókember mellett feltűnik, valamilyen, szivárványszínű villámokat szóró lény, akkor nem zavaró ez a fajta mesterkélt képvilág, sőt, hozzáadott értéket is jelent, hogy a Lego kalandról már ne is beszéljünk, hiszen egy rajzfilmnek amúgy sincs semmi köze a valósághoz.

HDR (balra és középen) vs. hagyományos tv (jobbra)
HDR (balra és középen) vs. hagyományos tévé (jobbra) [+]

De egy természetfilmnél már más a helyzet, sőt igazából egy hagyományos krimi vagy sportközvetítés esetében sem az igazi ez a képi hatás, azonban például a western demóvideónkhoz jól passzolt. Tehát kicsit hasonlít a helyzet a 3D-hez, ott sem volt mindegy, hogy mit nézünk. Hiába hozsannáztak a gyártók, hogy a térhatás elhozza a Kánaánt, van olyan típusú tartalom, aminél a 3D vagy a HDR inkább hátrányt jelent, mint előnyt.  A 4K-val más volt a helyzet, a nagy felbontás ugyanis kivétel nélkül mindennek nagyon jót tesz.

Összegzés

Konverzió? Egyelőre felejtős

Az UHD-hoz és a 3D-hez hasonlóan a gyártók a HDR esetében is megpróbáltak előállni olyan megoldásokkal, amelyekkel kicselezhető a tartalomhiány, azaz kidolgoztak olyan eljárásokat, amelyek, legalábbis papíron, képesek a hagyományos filmekből, videókból, tévéadásokból HDR hatásút kreálni. A valóság azonban az, hogy – a 3D konverzióhoz hasonlóan – a HDR konverzió is kapufának tűnik, legalábbis jelenleg. A színek ennek bekapcsolására minden általunk megnézett tévénél nagyon túlszaturálttá váltak, a fényerő borzasztóan megugrott a világos részeken, a sötéteknél meg néha annyira lecsökkent, hogy semmit sem lehetett látni. Emellett néha még apró villódzásokat, csíkozódást is tapasztaltunk, és nem is ugyanazoknál a fájloknál, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy bizonyos videókat nem szeretnek HDR hatásúvá alakítani a tévék, hanem mindegyiknél van esély rá, hogy lesz valami gond.

Konklúzió

Eddigi tapasztalataink alapján úgy tűnik, hogy a HDR támogatásnak van értelme, de csodafegyverként tekinteni rá hiba lenne. Ez egy olyan funkció, ami egyes esetekben valóban hozzáadott értéket jelenthet, de nem mindig és nem mindenhol. Tehát kicsit hasonló a helyzet, mint a 3D esetén, azt a "kis" apróságot leszámítva, hogy itt nincs szükség külön kiegészítőre, és nem kell szédüléstől, fejfájástól vagy zavaró vibrálástól tartani.

Panasonic DX900 HDR tv
Panasonic DX900 HDR tv [+]

Fontos lenne, hogy a piaci résztvevők is átérezzék a kommunikáció súlyát, mert ha ezt a funkciót megint úgy harangozzák be, mint a televíziózás forradalmát, akkor annak csalódás lesz a vége, sokan becsapva fogják érezni magukat. Az emberekben mindenképpen azt kellene tudatosítani, hogy mikor és hogy van értelme használni ezt a szolgáltatást, milyen típusú tartalmaknál lehet fontos. Mint minden más innováció, előbb-utóbb a HDR támogatás is felbukkan majd az alsóbb kategóriás készülékekben, de csak akkor, ha a tartalomszolgáltatók tartják magukat ígéreteikhez, és tényleg egyre nagyobb számban jelentkeznek majd nagy dinamikatartományú filmekkel, sorozatokkal, videókkal. Amennyiben ez nem történik meg, vagy nem éri majd meg ilyen típusú anyagokat gyártani és forgalmazni, akkor a HDR el fog tűnni, ugyanis a konverzió nem jelent megoldást a tartalomhiányra.

elefant

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés