Hirdetés

Vélemény: a HDR az új hívószó a tévéken

Jelent-e hozzáadott értéket a HDR? Milyen tartalmakhoz illik? Van-e hátránya? Utánajártunk.

Összegzés

Konverzió? Egyelőre felejtős

Hirdetés

Az UHD-hoz és a 3D-hez hasonlóan a gyártók a HDR esetében is megpróbáltak előállni olyan megoldásokkal, amelyekkel kicselezhető a tartalomhiány, azaz kidolgoztak olyan eljárásokat, amelyek, legalábbis papíron, képesek a hagyományos filmekből, videókból, tévéadásokból HDR hatásút kreálni. A valóság azonban az, hogy – a 3D konverzióhoz hasonlóan – a HDR konverzió is kapufának tűnik, legalábbis jelenleg. A színek ennek bekapcsolására minden általunk megnézett tévénél nagyon túlszaturálttá váltak, a fényerő borzasztóan megugrott a világos részeken, a sötéteknél meg néha annyira lecsökkent, hogy semmit sem lehetett látni. Emellett néha még apró villódzásokat, csíkozódást is tapasztaltunk, és nem is ugyanazoknál a fájloknál, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy bizonyos videókat nem szeretnek HDR hatásúvá alakítani a tévék, hanem mindegyiknél van esély rá, hogy lesz valami gond.

Konklúzió

Eddigi tapasztalataink alapján úgy tűnik, hogy a HDR támogatásnak van értelme, de csodafegyverként tekinteni rá hiba lenne. Ez egy olyan funkció, ami egyes esetekben valóban hozzáadott értéket jelenthet, de nem mindig és nem mindenhol. Tehát kicsit hasonló a helyzet, mint a 3D esetén, azt a "kis" apróságot leszámítva, hogy itt nincs szükség külön kiegészítőre, és nem kell szédüléstől, fejfájástól vagy zavaró vibrálástól tartani.

Panasonic DX900 HDR tv
Panasonic DX900 HDR tv [+]

Fontos lenne, hogy a piaci résztvevők is átérezzék a kommunikáció súlyát, mert ha ezt a funkciót megint úgy harangozzák be, mint a televíziózás forradalmát, akkor annak csalódás lesz a vége, sokan becsapva fogják érezni magukat. Az emberekben mindenképpen azt kellene tudatosítani, hogy mikor és hogy van értelme használni ezt a szolgáltatást, milyen típusú tartalmaknál lehet fontos. Mint minden más innováció, előbb-utóbb a HDR támogatás is felbukkan majd az alsóbb kategóriás készülékekben, de csak akkor, ha a tartalomszolgáltatók tartják magukat ígéreteikhez, és tényleg egyre nagyobb számban jelentkeznek majd nagy dinamikatartományú filmekkel, sorozatokkal, videókkal. Amennyiben ez nem történik meg, vagy nem éri majd meg ilyen típusú anyagokat gyártani és forgalmazni, akkor a HDR el fog tűnni, ugyanis a konverzió nem jelent megoldást a tartalomhiányra.

elefant

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés