Vélemény: a HDR az új hívószó a tévéken

Jelent-e hozzáadott értéket a HDR? Milyen tartalmakhoz illik? Van-e hátránya? Utánajártunk.

Hirdetés

Jó a HDR vagy nem?

Az eddigi tapasztalataink alapján markáns különbség fedezhető fel a HDR és nem HDR tartalmak között. A színek sokkal élénkebbnek, vibrálóbbnak tűnnek, amiatt kicsit olyan érzést kelt, mintha minden egyes képobjektum belülről ragyogna. A világos jelenetek, főleg az LCD tévéknél, sokszor túlságosan, már-már zavaróan fényesek, aminek nyilván az az oka, hogy emiatt sokkal kontrasztosabbnak látja az ember a képet, és nem tűnik fel, hogy a tökéletes fekete hiányzik. Az OLED televíziók ilyen szempontból jobban teljesítenek, hiszen ott nincs szükség ilyen trükkökre, és ebből fakadóan a fényerő is kisebb.

Philips 8600 HDR tv
Philips 8600 HDR tévé [+]

Egy szó, mint száz, a képvilág nem annyira természetes, mint amit egy jól kalibrált televízió esetén megszokhattunk. Azt nem lehet állítani, hogy ez feltétlenül rosszabb, pláne hogy abszolút ízlés kérdése, sokan vannak, akik szeretik az ilyenfajta harsányságot. De az tény, hogy amikor az ember egy HDR videót néz, biztos eszébe jut, hogy "ilyen márpedig nincs a valóságban". Egyszerűen minden kicsit túl van húzva, minden kicsit túl tökéletesnek látszik. Az egyik kisfilmben például egy család tóparti reggelét követhetjük figyelemmel, ahol az aranysárgán felkelő nap mellett a hegycsúcs olyan csodás rózsaszínben játszik, amilyet ember még valószínűleg sosem látott, a másik oldalán az azúrkék ég biztosítja a tökéletes hátteret, miközben apuka és a gyerekek vidáman eveznek egy kenuban, és lapátjaikról úgy pereg a víz, mintha gyémántok ezreit szórnák szét.

Van, aminek jól áll

Ez a fajta természetellenesség bizonyos típusú tartalmaknak kifejezetten jól áll, másoknak pedig kevésbé. Az első csoportba tartoznak az animációs, a fantasy vagy sci-fi alkotások, ahol az ember amúgy is a világtól teljesen elrugaszkodott dolgokat lát. Amikor például a Pókember mellett feltűnik, valamilyen, szivárványszínű villámokat szóró lény, akkor nem zavaró ez a fajta mesterkélt képvilág, sőt, hozzáadott értéket is jelent, hogy a Lego kalandról már ne is beszéljünk, hiszen egy rajzfilmnek amúgy sincs semmi köze a valósághoz.

HDR (balra és középen) vs. hagyományos tv (jobbra)
HDR (balra és középen) vs. hagyományos tévé (jobbra) [+]

De egy természetfilmnél már más a helyzet, sőt igazából egy hagyományos krimi vagy sportközvetítés esetében sem az igazi ez a képi hatás, azonban például a western demóvideónkhoz jól passzolt. Tehát kicsit hasonlít a helyzet a 3D-hez, ott sem volt mindegy, hogy mit nézünk. Hiába hozsannáztak a gyártók, hogy a térhatás elhozza a Kánaánt, van olyan típusú tartalom, aminél a 3D vagy a HDR inkább hátrányt jelent, mint előnyt.  A 4K-val más volt a helyzet, a nagy felbontás ugyanis kivétel nélkül mindennek nagyon jót tesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés