Hirdetés

Tévék, házak, tápok, nyomtatók

Monitor vagy tévé
A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Folyamatosan nőnek a monitorok és a tévék is. Lassan eljutunk oda, hogy az egy méteres vagy annál is nagyobb képátlójú lapos tévék teljesen hétköznapiak lesznek, és a 20 hüvelyk alatti LCD monitorok is kihalnak, mint a 15 hüvelykesek tették. Van egy érdekes kategória a monitorok között, a beépített tévétuneres. Ezek olyan kijelzők, amelyek nem csak számítógéphez köthetők, hanem a tévéadást is kezelik. Hasznos tulajdonságuk, hogy sokféle bemenetük van, így például játékkonzolokhoz is jók lehetnek. Egy dologban a méretes tévék többségén is túltesznek: felbontásuk sokkal nagyobb, a széleseké legalább 1680x1050 pixel. Ilyen például a 20 hüvelykes Samsung 2032MW, ami külsőre is nagyon hasonlít a Samsung lakkfekete LCD és plazma televízióira, igaz, jóval kisebb náluk. Paneljének fényereje 300 cd/nm, kontrasztaránya 1000:1, válaszideje 5 ms. A szokásos, monitoros analóg D-Sub és digitális DVI mellett van HDMI, komponens, S-Video, kompozit és SCART bemenete, valamint kezeli az analóg tévéadás jeleit és támogatja a HDTV 1080p felbontást is. Csupán az a hiányosság hozható fel ellene, hogy nem szerelhető falra. Vételára megközelítőleg 80 000 Ft.

Hüvelykenként tízezer forinttal drágább, tehát majdnem 100 000 forintba kerül a Samsung 225MW. Ennek a modellnek is 1680x1050 pixel felbontású, 5 ms válaszidejű TN panelje van, fényereje 300 cd/nm, kontrasztaránya viszont csak 700:1. Csatlakozókkal ugyanúgy szerelték fel, mint kisebb társát, de fényes fekete előlapján két kis hangszóró is van, fejenként 3 watt teljesítménnyel. Másik előnye, hogy vannak falra rögzítéshez való VESA csavarpontjai.

Ügyesen választva további 10 hüvelykért már csak 30 000 forintot kell fizetni, ugyanis durván 130 000 forintért megkapható a Hannspree XV LCD TV 32 hüvelykes (82 cm) képátlójú változata. Igaz, ennek a TV-nek a képminősége azért nem olyan, mint sokkal drágább konkurenseié, de nincs különösebb oka a szégyenkezésre. Az LCD monitorhoz képest kisebb a felbontása – 1366x768 pixel – de nagyobb mérete miatt célszerű távolabbról nézni. Számítógéppel használva 2-3 méterről kényelmesen kezelhető, jól látszanak rajta a betűk. A tévépaneleknek általában nagyobb a fényereje és a kontrasztaránya is, mint a monitorokban találhatóknak. A Hannspree VX 32 esetében ez 550 cd/nm és 1000:1, a válaszidő pedig 8 ms. Csatlakozókkal is jól felszerelték. Idehaza többnyire még a JT01-32E1-000G kódú modell kapható, amelynek egy HDMI csatlakozója van. Az újabb JT01-32E2-000G-nek már kettő ilyenje van és nagyobb a kontrasztaránya. Több képes csatlakozójuk egyformán analóg monitoros D-Sub, komponens, S-Video, kompozit, két SCART. Ehhez jön még a két konnektoros és egy konnektoros sztereó hangbemenet, valamint két kimenet. Mindez 130 000 forintért több mint barátságos. Aki szeretne egy méterrel távolabbról tévézni vagy csak egyszerűen 5 hüvelykkel nagyobb kijelzőt, annak nagyjából 30 000 forinttal kell többet fizetnie a Hannspree XV 37-ért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Fókuszban a monitorok

    Új, illetve 24 hüvelykes kijelzők mellett friss tápegységeket és akciós termékeket tálalunk ezen a héten.

  • Hardverek az őszben

    Még nem indult be igazán a karácsonyi vásárlási láz, de ezen a héten is mutatunk jó pár érdekességet a hazai hardverpiacról.

Hirdetés