Hirdetés

2019. március 23., szombat

Fura tv-k, audioeszközök, médialejátszók

Házimozis vizekre evezünk: terítéken a televíziók, médialejátszók és a digitális tévézés.

Különleges tévékA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg.

Hirdetés

A Panasonic ZT60 sorozata, tehát többek között a TX-P60ZT60E típusjelzésű modell jelenti az 1996-ban bemutatott plazma tv technológia csúcsát. A vállalat ígérete szerint ez a limitált szériájú, „szabványon túli” kiadás számos élvonalbeli eljárás segítségével hoz létre olyan képminőségi színvonalat, amilyet a filmek és tévéműsorok rajongói eddig egész egyszerűen nem láthattak. A legfontosabb fejlesztések egyike az új Studio Master Panel, ebben ugyanis nincs olyan légréteg a fedő üveglap és a képernyő között, amilyen az átlagos plazmakijelzőkben megtalálható. Ez jelentős javulást eredményez a kontraszt és a tisztaság terén, kiküszöbölve a nem egyenes szögből (szemből) történő tévénézés esetén jellemzően kialakuló képduplázódást. A Studio Master Panelek csak speciális kialakítású, fűtött kompressziós kamrákban állíthatók elő, ami jelentősen korlátozza a gyártható mennyiséget. A képek létrehozásához használt részfélképek számának növelésével a ZT60 egyúttal 30 720 árnyalási fokozat előállítására is képessé vált. Ez elméletileg nagy mértékben javítja a kép minőségét, mivel egyenletesebb és finomabb színeket és a sötét felületeken fokozott részletességű árnyékokat jelenít meg.

Az aranyozott csatlakozókkal ellátott, DLNA és Bluetooth kompatibilis modell előre programozott képi profiljai közé bekerült a THX 3D és az EBU képmód is. Ez utóbbi azt tanúsítja, hogy olyan minőségű kép megjelenítésére képes, amely – a European Broadcasting Union szavaival – „visszaadja a műsorkészítő által elképzelt kreatív értékeket”. Ez annak köszönhető, hogy a ZT60 EBU üzemmódja kifejezetten az EBU műszaki útmutatójában szereplő elvárásoknak megfelelő eredményeket valósít meg a luminancia, a fekete színek mélysége, a kontraszt, a gammagörbe, a színhűség és a képváltási sebesség terén. A technikai specifikációk szerint 3000 hertzes képfrissítési rátát produkáló termék természetesen képes a kétdimenziós anyagok térhatásúvá konvertálására, és a 24p lejátszást is támogatja. Két darab ötwattos hangsugárzója mellett került bele egy tízwattos mélynyomó is, de értelemszerűen egy ilyen kaliberű megjelenítő eszköz mellé már egy "rendes" házimozi rendszer dukál.

A 60 hüvelykes képátlóval bíró, beépített kamerával ellátott televízió természetesen megkapta a vállalat saját okostévé rendszerét, amelynek keretén belül biztosítja többek között a Skype videotelefonálást, számos különféle internetes tartalom elérését, valamint a teljes értékű nyílt böngésző futtatását. A ZT60 egy különleges darab; kézzel szerelik össze, és minden vásárló egy külön dísztáblát kap a televíziója mellé, amely ennek megfelelően nem tartozik a kimondottan olcsó termékek közé, hiszen mintegy 1 350 000 forintot kell leszurkolnia annak, aki birtokolni szeretné ezt a valóban egyedi, prémium kategóriás, státusszimbólumnak is beillő modellt.

A Sony rendesen megadta a módját, és egy nem mindennapi termékkel lépett be a KD-55X900SA személyében az UHD televíziózás univerzumába. A maximális, azaz 3840x2160 képpontos felbontás pont négyszerese a Full HD-nek, ami a gyártó szerint olyan valósághű képet eredményez, mintha nem is egy kijelzőt bámulna az ember, hanem inkább egy ablakon keresztül nézelődne. Az 55 hüvelykes képátlóval bíró készülék megkapta a vállalat exkluzív Triluminos technológiáját, amelynél a filmrétegre több milliárd, eltérő méretű nanokristályt (kvantumpontot) visznek fel, amelyeket a megadott hullámhosszú fényt kibocsátó háttérvilágítás fénye gerjeszt. A nanokristályok ennek hatására méretüktől függően különböző hullámhosszú fényt bocsátanak ki (a nagyobb részecskék hosszú, a kisebbek pedig rövidebb hullámhosszú fényt jelentenek), melyeket jó arányban keverve (azaz minden részecskéből az optimális mennyiséget felhasználva) széles spektrumú fehér fény nyerhető, ami extra széles színtér visszaadását teszi lehetővé

A készülék dizájnja sem átlagos, és nem elsősorban a fura, kör alakú talp miatt. A szokásosnál sokkal feltűnőbb, NASA által kifejlesztett technológiát használó hangszórók ugyanis alapvetően meghatározzák a külsejét. Ezek, ha minden igaz, a szokásosnál jóval dinamikusabb megszólalást tesznek lehetővé. Mindenesetre az tény, hogy az integrált audiorendszer maximális kimeneti teljesítménye 65 watt, ami kategóriájában kimagaslónak számít. Működés közben bekapcsolható az Intelligent Core névre hallgató funkció, ezt követően az állványba épített világítótest a tartalomtól függően változtatja a színét. Az Edge LED háttérvilágítású LCD televízió biztosítja a 3D tartalmak megjelenítését, amihez a passzív polarizációs képalkotási eljárást használja. A 1 400 000 forintba kerülő készülékből kapu nyílik a konszern saját okostévé rendszerére, amely többek között különféle internetes alkalmazások futtatását, valamint teljes filmek és sorozatok elérését teszi lehetővé.

Bár a holland anyacég a tv üzletágat eladta a TPV Technology-nak, ez szerencsére nem jelentette azt, hogy a különleges Philips televíziók eltűntek volna a boltok polcaiból, vagy a márka belesüppedt volna a szürke egyhangúságba. Tökéletesen alátámasztja ezt a DesignLine szériába tartozó modell is, az 55PDL890, ami a nyár folyamán Magyarországra is megérkezett, és meg is vásárolható mintegy 900 000 forintos áron.

A Lebegő Üveg névre hallgató dizájnkoncepciónak köszönhetően olyan tévé született, amelyhez hasonlót sem láthattunk korábban. A legvastagabb pontján négy centiméter vastag, 42 kilogrammot nyomó, Full HD felbontást kínáló 55 hüvelykes termék megkapta a cég Perfect Pixel HD névre hallgató képjavító-képmódosító technológiákat tartalmazó csomagját. Ennek része többek között az 1400 hertzes Perfect Motion Rate interpolációs eljárás, a Helyi Kontraszt, a Micro Dimming rendszer vagy az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására szolgáló Kiváló Felbontás opció. A beépített Wi-Fivel és háromoldalas Ambilight világítással megtámogatott televízió támogatja a Miracast technológiát, azaz alkalmas a tabletek, okostelefonok tartalmának tükrözésére, és módot ad különféle internetes applikációk futtatására, de a teljes értékű böngészőt sem spórolták ki belőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.