Tavaszi hardvercsokor

  • (f)
  • (p)
Hazai pálya – Írta: | 2019-04-13 10:05

Ezúttal leginkább monitorok és notebookok közül cseresznyéztünk, de az épített konfigurációk híveinek is tudunk mit mutatni.

Notebookok


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Eheti hardverajánlatunk első szekcióját a nagy amerikai notebookgyártó, a Dell termékeinek szenteltük. A kiválasztott kvartett legolcsóbb tagja a most akciósan 127 490 forintért kapható Dell Inspiron 3567. A 2,3 kg tömegű, 23,65 mm vastag készülékházban egy 15,6 hüvelyk képátlójú, Full HD felbontású panel került, melyet tükröződésmentes bevonattal láttak el, meghajtásáról pedig a kétmagos Intel Core i3-7020U processzorba épített Intel HD Graphics 620-as grafikus gyorsító gondoskodik.


[+]

A rendszermemória szerepét a két RAM foglalat egyikébe beszerelt 4 GB-os DDR4-es modul látja el, míg adattárolóként egy darab 1000 GB kapacitású merevlemezt kapunk. A numerikus paddal is ellátott, magyar kiosztású billentyűzet alatt kapott helyet a 4 cellás, 40 wattórás akkumulátor. A gép oldalain csatlakozók szempontjából csak a minimumot találjuk, ez egy 2.0 és kettő 3.0 verziójú USB portot, egy HDMI képkimenetet és egy Ethernet portot jelent. A felsoroltakon kívül természetesen nem maradhatott el az SD kártyaolvasó sem, operációs rendszerből viszont mindössze egy előre telepített Linux fért bele az árba.


[+]

Processzor, memória és háttértároló terén nem nyújt többet a 17 hüvelykes, 174 490 forintos Dell Inspiron 5570, grafikus teljesítmény szempontjából viszont igen, hiszen a képpontok megjelenítéséért egy 2 GB memóriával ellátott AMD Radeon 530 felel. A billentyűzet háttérvilágítással is rendelkezik, kapunk plusz egy USB 3.0 csatlakozót, egy DVD-írót, a tömeg pedig 2,9 kilogramm. Az akkumulátor cellaszáma itt csak három, ezekből tevődik össze a 42 wattórás teljesítmény.


[+]

Szintén kedvezményesen, 216 890 forintért vihető haza a Dell Inspiron 5482, melynek legérdekesebb tulajdonsága, hogy a 14,1 hüvelykes, Full HD felbontású IPS érintőkijelzőjét 360 fokban kinyithajthatjuk, ezzel tablethez nagyon hasonló felhasználói élményt kapva. A mindössze 1,86 kilogrammos notebook lelke az UHD Graphics 620 grafikus gyorsítóval ellátott kétmagos Intel Core i3-8145U, melyet 4 GB DDR4 memória segít a munkában. Az előre telepített Windows 10 Home operációs rendszer a beépített 256 gigabájtos NVMe SSD-n kapott helyet, míg a csatlakozók között találhatunk egy USB Type-C-t is.


[+]

A hordozhatóság helyett a játékos képességekre helyezi a hangsúlyt a 299 890 forintos Dell G3 3579, mely még az impozáns belső ellenére sem nyom többet a mérlegen 2,35 kilogrammnál. A négymagos Intel Core i5-8300H és az NVIDIA GeForce GTX 1050 kombinációjával, ha nem is a legerősebb grafikai beállításokkal, de bátran nekieshetünk a legtöbb mai játéknak, a 15,6 hüvelykes, Full HD felbontású IPS panelnek hála pedig képminőségre sem lehet panaszunk. A rendszermemória szerepét két darab 4 GB-os DDR4L modul tölti be, operációs rendszerként pedig ezúttal is a Windows 10 Home verzióját kapjuk.

Monitorok

Mielőtt nekiugranánk az ajánlott monitorok részletezésének, emlékeztetnénk olvasóinkat az Oázis Computer és a Prohardver közös nyereményjátékára, melynek fődíja egy Acer Nitro VG271UP monitor. A játék lezárására április 15-én délután kerül sor, ezért érdemes minél előbb megválaszolni a kérdéseket, nehogy véletlenül valaki lecsússzon a sorsolásról.


[+]

A szolgálati közlemény után maradunk is az említett webáruház kínálatánál, ahol most csak 39 900 forintért vásárolható meg az Acer Nitro VG240YBMIIX monitor 5 év garancia társaságában. A dönthető állványra rögzített megjelenítő 24 hüvelyk átmérőjű, 1920x1080 pixel felbontású IPS panelt kapott, melynek legmagasabb képfrissítési rátája 75 Hz, válaszideje pedig 1 ezredmásodperc. Az sRGB színteret 98 százalékban lefedő kijelző AMD FreeSync támogatást is kapott, a képkimenetek között pedig D-Sub és HDMI 1.4 csatlakozókat is találunk.


[+]

Nagyjából háromszor mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe az Acer XZ321QU modellért, hiszen ennek vételára szintén 5 év garanciával 149 900 Ft. Az említett összegért 31,5 hüvelykes VA panelt kapunk, melyen 2560x1440 pixel került szétszórásra, 144 Hz-es képfrissítése pedig leginkább a játékosoknak kedvez. Az ívelt monitor hátoldalán az egyedüli DisplayPort bemenet mellett két darab HDMI 2.0 csatlakozót, valamint négy darab USB 3.0 portot találunk, a felettük rögzített – igény szerint pedig bármilyen 100 x 100 méretű VESA konzolra lecserélhető – nyak pedig a pivot módot leszámítva minden irányban állítható.


[+]

Akinek mégis döntő szempont lehet a rövidebb oldalra állított orientáció, az a 259 900 forintos Acer ProDesigner BM320-ban ezt is megtalálja. A kifejezetten tartalomgyártásra fejlesztett eszköz 3840x2160 pixel felbontású, 32 hüvelykes AHVA panelje az sRGB mellett az Adobe RGB és a Rec.709 színtér megjelenítésére is képes, legfeljebb 60 képkocka/másodperc sebességgel. a tükröződésmentességről matt bevonat gondoskodik, a maximális fényerő 350 nit, míg a minimális válaszidő 6 ms, bár utóbbi érték grafikus munka végzése közben talán nem is annyira fontos.


[+]

Utolsó versenyzőnk az 5 év garanciával 369 900 forintot kóstáló Acer Predator XB273KP – a sorozatnévből már kitalálható, hogy a nem éppen olcsó eszköz a gamer monitorok táborát erősíti. Ezt a tényt igazolja a 144 Hz-es képfrissítési mutató és az NVIDIA G-Sync támogatás is, de a 90%-os DCI-P3 színtérlefedettségnek és a DisplayHDR 400 tanúsítvánnyal rendelkező, 27 hüvelykes 4K IPS panelnek hála a grafikai feladatokat sem kell másra bíznunk. Az egy-egy HDMI és DisplayPort bemenet mellől nem maradhatott el a négy darab USB 3.0 csatlakozó sem, a szép hosszú listát pedig még megfejelték két hangszóróval, a matt kijelzőbevonattal és a 100 x 100-as VESA foglalattal.

Videokártyák

A PCX webáruházában már feltöltötték a készleteket a legújabb videokártyákból, köztük a nem rég bemutatott GTX 1660 modellekkel. 79 000 forintért kapható például a Gigabyte megoldása a GTX 1660 OC 6GB személyében, melynek 223 milliméteres hosszára kétventilátoros hűtőrendszer került.


[+]

A termék nevéből is sejthető módon a magórajel maximuma eltér a referenciától, akár 1830 MHz-ig is feltornászható, míg a memória órajele 8000 MHz-nél tetőzik. Nem csúcskategóriás kártya lévén tápcsatlakozóból elég egy 8 tűs is a működéshez, képkimenetből pedig 1:3 arányban kapunk HDMI-t és DisplayPortot.


[+]

Ennél csak hangyányival drágább a szintén Gigabyte gyártmányú GTX 1660 Gaming 6GB, melynek magórajele még egy kicsit több, 1860 MHz, a memória pedig 8002 MHz-en dübörög. Külsejét érintő eltérés a 280 milliméteres hossz, valamint a ráadás egy ventilátor, a csatlakozók típusa és mennyisége azonban megegyezik az előző bekezdések szereplőinél látottakkal. A kártya vételára 80 000 forint körül mozog.


[+]

Az Asus TUF GTX 1660 O6G 6 GB már 84 500 forintot kóstál, a többletárat valószínűleg a méretcsökkentés okozza, hiszen a specifikációk nem térnek el jelentősen az első két versenyzőtől, a GPU órajele is épp a kettő közti, 1845 MHz-es értéket tudja felmutatni. A kártya hossza viszont csupán 205 milliméter, ekkora területen osztozik a TUF termékekre jellemző dizájnnal ellátott keretben üldögélő két darab ventilátor. Az apró termetnek köszönhetően nem leszünk elkényeztetve portokkal, mindössze egy-egy HDMI, DVI és DisplayPort sorakozik a kártya rövidebb oldalán.


[+]

Hogy ne csak a zöldek rajongótáborát kényeztessük el, választottunk három modellt a piros táborból is, amelyek specifikációikat tekintve szinte teljesen megegyeznek, eltérést mindössze a hozzájuk járó szoftverben találunk. A trió legolcsóbb tagja a 234 479 forintba kerülő Asrock Radeon VII 16GB Phantom Gaming, melynek 1400 MHz-es alapórajelét a hozzá letölthető Phantom Gaming Tweak programmal tudunk húzogatni.


[+]

A 245 000 forintért gazdát kereső Sapphire Radeon VII 16 GB leginkább a gyári illesztőprogramra és tuning lehetőségeire hagyatkozik, ugyanis a gyártói oldal szerint nem kínálnak semmilyen saját fejlesztésű szoftvert. Ez nem mondható el ellenben az Asus Radeon VII 16GB variánsról, a 256 600 forintos árba ugyanis nem csak a GPU Tweak II tartozik bele, hanem az XSplit streaming szoftverének egyéves, valamint a leginkább pingcsökkenést elősegítő wtfast program féléves licence is.

Gépépítés

Nagyjából egy hónapja mutatkozott be a Cooler Master különleges mechanikus billentyűzete, az 59 730 forintos MK850, melynek érdekessége, hogy a QWER és az ASDF gombok kupakjai alatt egy-egy infravörös LED segíti a Cherry MX Red kapcsolókat, pontosabban lenyomásuk érzékelését. Ezzel nem csak lenyomott és felengedett állapotot képes megkülönböztetni a rendszer, hanem a kettő közötti pozíciót is, így hasonló élményt ad, mintha egy analóg joystickot használnánk.


[+]

A billentyűzetről természetesen nem maradhatott le a gombonként állítható RGB világítás, a beállítások tárolásáról pedig az 512 kB kapacitású beépített memória gondoskodik. Az eszközt a számítógéppel egy 1,8 méter hosszú, harisnyázott vezeték segítségével tudjuk összekötni, melynek végén USB Type-C csatlakozó fityeg.


[+]

A gyártótól persze nem csak klaviatúrákat vásárolhatunk, forgalmaznak például kompakt vízhűtést is, melyre jó példa a 40 470 forintért árult MasterLiquid ML360R RGB. Ahogy az a terméknévből is kitalálható, a radiátor hossza 360 mm, melyre három darab MF120R ARGB típusú ventilátor került. A lapátos alkatrészekről nem hiányozhatnak a programozható RGB LED-ek, szerencsére ezekből a duplakamrás CPU-blokkra is jutott. A vizesblokk a legtöbb ma kapható processzorfoglalattal kompatibilis, az ezekhez szükséges felfogatókat természetesen megtalálhatjuk a dobozban.


[+]

A következő két termékkel viszonylag ritkán találkozhatunk az átlagos számítástechnikai üzletek polcain. A fantáziadúsan Cooler Master ATX 24 Pin 90° névre keresztelt, 4360 forintos eszköz egy adapter, melyet az alaplap 24 tűs tápcsatlakozójába illesztve kiemelhetjük a foglalatot az alaplap síkjából, a derékszögű kialakításnak köszönhetően pedig meghajlítás nélkül csatlakoztathatjuk a tápellátásért felelős vezetéket. Akinek ennyi tudás nem lenne elég, 5490 forintért választhatja azt a verziót is, amiben egy plusz kondenzátor is helyet kapott, ami kiegyensúlyozottbbá teszi az alaplap áramellátását.

SidCorky