Hirdetés

Otthonmaradós hardverek

Ezúttal főleg olyan hardvereszközöket válogattunk össze, melyekkel könnyebb elviselni az otthoni munkavégzést.

Komponensek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

A legutóbbi válogatásunkban szereplő Intel Core i9-10900K processzor a visszajelzések alapján (és saját véleményünk szerint is) egy kicsit túlzásnak számít az átlagos olvasó számára, épp ezért most valamivel lejjebbről szemezgettünk, de még mindig a komolyabb teljesítményt szem előtt tartva. Az Intel Core i7-10700KF 141 000 forintos árával szintén nem egy olyan modell, amit az alsó polcokon kell keresnünk, de például egy, még csak nem is professzionális szintű tartalomgyártó azért ezt már akár meg is tudja izzasztani, hiszen az anyagok 4K felbontásba történő exportálása és feltöltése lassan már elvártnak számít, ehhez pedig bizony kell a kakaó.

Intel Core i7-10700KF
Intel Core i7-10700KF [+]

A három év garanciával forgalmazott, Comet Lake-S családba tartozó processzor már LGA1200-as foglalatú, kupakja alatt pedig 8 fizikai mag dolgozik, melyek 16 virtuális szálat szolgálnak ki. A processzor alapórajele 3,8 GHz, ez az érték azonban – K-s CPU-hoz méltóan – viszonylag könnyen feljebb tornászható az Intel Turbo Boost Max 3.0 technológiának köszönhetően, akár 5,1 GHz-ig.

Kingston HyperX Predator XMP RGB
Kingston HyperX Predator XMP RGB

Ha már a processzoron nem spóroltunk, a memóriával se tegyük, érdemes rögtön egy, az átlagosnál magasabb órajelen ketyegő modellt választani, amilyen például az 5 év garanciával 56 000 forintért árult Kingston HyperX Predator XMP RGB is. Ezért a pénzért egyetlen, 32 GB kapacitású, DDR4-es modult kapunk, melynek órajele akár 3200 MHz is lehet, az ezzel való játszadozást pedig az XMP profilok támogatása teszi egyszerűbbé. Az eszköz megjelenését tekintve sem utolsó, amit a beépített RGB LED-ek csak tovább fokoznak.

Samsung 870 QVO
Samsung 870 QVO [+]

Fentebb már szóba kerültek a kreatív tartalomgyártók, akiknek biztos nem ismeretlen az elfogyott tárhely problémája. Szerencsére már nem kell merevlemezekkel feltankolnia annak, aki több terabájt adatot szeretne tárolni, hiszen SSD-ből is viszonylag barátinak mondható áron találunk nagyobb kapacitású modelleket. Ilyen például a három év garanciával árusított Samsung 870 QVO széria. SATA 3 csatolója persze nem veheti fel a versenyt a gyorsabb, NVMe-s megoldásokkal, cserébe nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni: a 2 TB-os verzió 79 000, a 4 TB-os variáns pedig 149 000 forintért vihető haza, és még ha elsődleges rendszermeghajtónak nem is pont ezt ajánlanánk, például videószerkesztés közben jelentősen nagyobb sebességet érhetünk el, mintha a nyersanyagot tányéros adattárolón tárolnánk.

PowerColor RX 580 Red Dragon OC V2 8GB
PowerColor RX 580 Red Dragon OC V2 8GB [+]

A fenti komponensekhez képest aprópénznek tűnhet az a 64 000 forint, amit a PowerColor RX 580 Red Dragon OC V2 grafikus kártyáért kérnek el, de egy főleg munkára szánt konfigurációban annyira nem is fontos, hogy csúcskártya dolgozzon – persze ez attól is függ, milyen feladatokra fogjuk be. Az RX 580 8 GB-os verziója már nem mai csirke, ennek is köszönhető kedvező ára, arra azonban még elegendő lehet, hogy munkaidő után némi játékkal üssük el az időt Full HD felbontásban, néhány éves címeket választva. A három év garanciának köszönhetően legfeljebb a vesztett meccsek miatt kell majd a fejünket fogni, drágán javítható meghibásodások miatt aligha.

Hirdetés

Multimédia, kényelem

A járványhelyzet következtében megemelkedett webkameraárak már kezdenek normalizálódni, de még mindig messze vagyunk a tavalyi összegektől. Ez azért nem jelenti azt, hogy ne lehetne olcsóbb modelleket találni, ráadásul már az 5-10 000 forintos ársávban is találkozhatunk Full HD felbontással. A Media-Tech Look IV például 7500 forint környékén vásárolható meg, igaz, a Full HD felbontást felskálázással teremti meg, mert a CMOS érzékelő natív felbontása 1280x720 pixel. A képkockasebesség maximum 30 fps lehet, a csatlakozás pedig USB kapcsolaton keresztül történik, az eszköz ráadásul beépített mikrofonnal is rendelkezik, melytől csodát azért nem lehet várni, de szükségmegoldásnak jó lehet.

Media-Tech Look IV
Media-Tech Look IV [+]

Ha kicsit komolyabb hangminőségre vágyunk, de mégsem szeretnénk egy vagyont fizetni, érdemes lehet vetni egy pillantást a Genesis Radium 100 és Radium 200 modellre, melyek 7200, illetve 11 000 forintért keresik gazdájukat.

Genesis Radium 100 és Radium 200Genesis Radium 100 és Radium 200 Genesis Radium 100 és Radium 200

Mindkét mikrofon USB kábel segítségével csatlakoztatható a számítógéphez, ám míg a Radium 100 omnidirekcionális, vagyis minden irányból rögzíti a hangot, addig a Radium 200 már kardioid karakterisztikájú, azaz csak a közvetlenül előtte beszélőt „hallja”, a mikrofon mögötti zajokat nem rögzíti. Előnye még a Radium 200-nak, hogy a csomagban találunk egy szivacsot is, hátránya viszont, hogy nem hajlítható, szemben a Radium 100 flexibilis állványával.

Genesis Radium 400
Genesis Radium 400

A 27 000 forintos Genesis Radium 400 még mindig USB csatlakozón keresztül kommunikál, ám a hangok rögzítéséért már egy kondenzátorkapszula felel, mely 192 kHz-es mintavételezési rátát tudhat magáénak. A csomagban a mikrofonon kívül találunk még egy flexibilis, asztalra rögzíthető kart, egy pop-filtert, illetve egy rezgéselnyelő foglalatot, mely a vételárhoz képest igencsak becsülendő, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy utóbbi háromért hazai beszerzéssel külön-külön elkérhetik a pakk árának a felét.

Noblechairs Hero Doom és FalloutNoblechairs Hero Doom és Fallout Noblechairs Hero Doom és Fallout [+]

Ha már a mikrofonnak ilyen kényelmes a használata a mellékelt állványnak köszönhetően, következő termékeinket is ezen a vonalon haladva válogattuk ki. A Noblechairs neve többször is felmerült már oldalunkon, ám talán Hero székükre igaz leginkább, hogy gamereknek készült. Ez nem is a hosszú órákon át kényelmes kialakításban (állítható ülőlap, háttámla dőlésszög, kartámasz) mutatkozik meg leginkább, hanem a külsőben, hiszen a szék elérhető doomos, falloutos és ENCE-s dizájnnal is.

Noblechairs Hero ENCE
Noblechairs Hero ENCE [+]

Az első két szériát talán senkinek nem kell bemutatni, utóbbit azonban itthon valószínleg kevesen ismerik, hiszen egy finn esportklubról van szó, akik a Counter-Strike, a PUBG, a Hearthstone és a StarCraft II virtuális csatamezőin tevékenykednek. Talán emiatt olcsóbb is ez a kivitel a másik kettőnél, hiszen míg az ENCE variáns 168 000 forintos áron vihető haza, addig a másik két változatért 175-180 000 forintot kell fizetnünk.

Notebookok

Az USAnotebook kétféle akcióval is várja a látogatókat: egyrészt a HP ProBook noteszgépeinek vásárlói ajándékba kapnak egy dizájnos HP Slim Bluetooth egeret, mellyel sokkal kényelmesebb és egyszerűbb egy sor programot használni, mint a beépített tapipaddal.


HP ProBook 430 [+]

Az akcióban résztvevő noteszek sorát egy 225 590 forintos konfiguráció nyitja, ami egy hetedik generációs ProBook 430-at takar Intel Core i3-10110U processzorral, 4 GB memóriával és 256 GB-os NVMe SSD-vel. A 13,3”-es, Full HD felbontású IPS paneles kijelző köré épített számítógép 1,5 kg-os tömegével, 309 x 231 x 18 mm-es méretével jól hordozhatónak minősül, és hogy az üzemidő is elfogadható legyen, egy 45 Wh-s akkumulátor került bele. A kis méret dacára a csatlakozókínálat egész jó, három USB portot, HDMI kivezetést és kártyaolvasót is kapunk, de nem feledkeztek meg a vezetékes LAN-ról sem. A vezeték nélküli hálózatok esetében 802.11ac-t ismer a gép, billentyűzete pedig magyar kiosztást és háttérvilágítást kapott.


HP ProBook 440 [+]

Dupla mennyiségű, 8 GB memória került a hetedik generációs ProBook 440 notebookba, mely 234 290 forintba kerül. Ezért itt is Core i3-10110U processzor és 256 GB-os NVMe SSD jár, a kijelző pedig a típusjelzésnek megfelelően 14,1”-es. A Full HD felbontás itt is megvan, ahogy a kártyaolvasó, a magyar kiosztású, háttérvilágításos billentyűzet és a Gigabit Ethernet sem hiányzik a palettáról. Az USB portok száma is több eggyel, de persze a méret is nagyobb, a gépház 324 x 238 x 18 mm, a tömeg pedig 1,6 kilogramm.


HP ProBook 443 [+]

Az AMD irányába nézelődőknek ajánlható combosabb konfiguráció a ProBook 445 noteszgép 283 290 forintért, hatmagos Ryzen 5 4500U processzorral, 8 GB RAM-mal és 256 GB-os SSD-vel. A 14,1”-es, Full HD felbontású IPS panel mellett továbblépés lehet, hogy a Wi-Fi adapter már a 802.11ax szabvánnyal is tisztában van, de ettől még nem maradt el a gigabites LAN sem. USB portból összesen négy darabbal dolgozhatunk, van HDMI, kártyaolvasó, magyar billentyűzet háttérvilágítással, az árban pedig ezúttal a Windows 10 Pro is benne van. Ez, és a korábban említett két másik ProBook is három év garanciával rendelkezik.


Lenovo ThinkBook 15 [+]

Az USAnotebook másik akciója, hogy egyes Lenovo ThinkBook és IdeaPad változatokba most ajándékba plusz 4 GB RAM-ot vagy 128 GB-os SSD-t kérhetünk. Feltétel persze a szabadon elérhető foglalatok megléte, így például az akció kihasználható azzal a 194 990 forintos ThinkBook 15-tel is, melyben alapból egy darab 4 GB-os DDR4 modul található egy üres memóriafoglalat társaságában. Ezek mellett egy Core i3-10110U, 256 GB SSD és egy Full HD felbontású 15,6”-es kijelző található a gépben. Ezeken felül magyar kiosztású billentyűzetnek, kártyaolvasónak, Gigabit Ethernetnek, 1,7 kg-os tömegnek, ujjlenyomat-olvasónak és Windows 10 Pro operációs rendszernek örülhetünk.

SidCorky

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • Őszi hardverkoktél

    Néhány hangszóró és a notebookok mellett bőven készültünk asztali számítógépes komponensekkel is.

Előzmények

Hirdetés