Hirdetés

Kint lenni már hideg van, jöhetnek az árlisták!

A számítógép-alkatrészek, extrém házak és notebookok mellett a szimulátorrajongóknak is mutatunk pár eszközt.

Perifériák

A nem végletekig elszállt, egyedileg épített rendszerekben hívő szimulátorrajongóknak talán a Logitech vagy a Thrustmaster név villan be először, mikor joystickokról, kormányokról és ezek kiegészítőiről van szó. Most az utóbbi cég portfóliójából szemezgetünk, és kezdésnek a 190 000 forint környékén kapható, PlayStation 3-mal, 4-gyel és PC-vel kompatibilis, T300 Ferrari Integral Alcantara Edition nevezetű szettet ajánljuk az autóversenyzés szerelmeseinek figyelmébe. Maga a kormánykerék egy kézzel varrt, Alcantara bevonattal ellátott, H.E.A.R.T. (HallEffect AccuRate Technology) technológiával felvértezett kerékaggyal szállított, 8:10 arányú, leszerelhető replika (65 536 ponton mért kanyarodási tengellyel), melynek eredetije a Ferrari 599XX EVO-ban teljesít szolgálatot. Az erővisszacsatolásos élményért az 1080 fokos, T300-as Servo Base felel, aminek kettős szíjú rendszere súrlódásmentes mechanikával rendelkezik.


[+]

A váltás a kétoldalra kihelyezett, szálcsiszolt fémfülekkel történik, ezen felül 6 gomb, egy háromállású tekerőkapcsoló és egy D-pad várja, hogy felprogramozzák. A készlet része még a T3PA pedálsor, ami újfent nem a kétpálcás kategóriában indul, hiszen a három, fémből készült pedál magassága, nyomásereje és térköze állítható, ráadásul az autógumik működését modellezve a féknek realisztikus ellenállást ad a pedálút végén.

Hirdetés

Az is előfordulhat, hogy már szinte mindenünk megvan a hétvégi (szoba melegében megejtett) rallizáshoz, csupán egy korrekt pedálsor hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a gyönyör. A 75 000 forint tájékára pozicionált Thrustmaster T-LCM-ben akár meg is találhatjuk a számításunkat, ugyanis a fém pedálokkal (és pedálkarokkal) érkező, H.E.A.R.T. technológiát hasznosító eszköz – a T3PA mintájára – széleskörűen testreszabható, ami a load cell szenzort használó fék vonatkozásában különösen igaz.


[+]

A szerkezetet PlayStation 4 vagy Xbox One konzolhoz is társíthatjuk, ám ekkor csak a T-GT, T300, T150, illetve a TS-XW, TX és TMX kormányokra eshet a választásunk, ha nem a homlokunk ráncolása a cél. Amennyiben PC-vel kívánjuk nyúzni, nem lesznek ilyen megkötéseink, bármit összepárosíthatunk vele.

Az ország- és földutakat elhagyva fókuszpontunkat az égboltra, pontosabban a közelítőleg 65-70 000 forintba kerülő, F-16C Viper HOTAS Add-on Grip névvel illetett joystickmarkolatra szegezzük, ami az 1:1 arányú replikája annak a botkormánynak, amivel a pilóták azt az ominózus General Dynamics/Lockheed Martin F-16C-t dirigálják.


[+]

A meglehetősen masszív, fémszerkezetes, T.A.R.G.E.T. szoftverrel barátságot ápoló karon összesen 19 gomb és egy nyolcirányú PoV kapcsoló van, és a ketyere natívan integrálódik a Digital Combat Simulator (DCS World) című játékba. Egyetlen dolgot nem szabad elfelejtenünk: ahhoz, hogy ászokká válhassunk a Közel-Kelet egén, kelleni fog a külön megvásárolható, HOTAS Magnetic Base-ként ismert talp (ami még egyszer 65 000 forintot emel ki a családi kasszából), merthogy az nincs benne a csomagban.

A beviteli eszközök rang- és árlétráján kicsit lejjebb lépve találjuk meg a körülbelül 55 000 forintért hazavihető T.Flight Full Kit megoldást, ami a belső memóriával megspékelt T.Flight HOTAS X botkormány/levehető gázkar kombóból és a T.Flight Rudder Pedals pedálokból tevődik össze. A Plug and play használatba vehető, forgatható kar 12 gombja (az 5 tengellyel egyetemben) teljes mértékben programozható, és ellenállása – a pedálokhoz hasonlatosan – szabályozható, ugyanakkor kellően nehéz talpon nyugszik ahhoz, hogy ne csúszkáljon össze-vissza a ferihegyi leszállások vagy az afganisztáni bevetések közepette.


[+]

Az eltávolítható saroktámasszal és önbeállító tengelyekkel szerelt, 25 cm-es pedálok négysínes S.M.A.R.T. (Sliding Motion Advanced Rail Track) csúszkarendszert használnak, és magától értetődő módon kalibrációs szoftver is tartozik hozzájuk. Míg a joyt PC-vel és PS3-mal bírhatjuk szóra, addig a Rudder Pedals elem a számítógépen felül PS4-gyel és Xbox One-nal párosítható össze, bár a két utóbbi esetben korlátokba fogunk ütközni a kompatibilis karokat illetően.

Konzolos szimulátorozás alkalmával eléggé meg van kötve a kezünk, amikor különféle kiegészítőket (mondjuk különálló TH8A váltót és TSS Handrake Sparco Mod/Sparco Mod+ kéziféket) szeretnénk csatasorba állítani, de a kományunkon nincs elég DIN port.


[+]

Itt jön a képbe a TM Sim Hub, melynek hála egyszerre négy apparátust köthetünk be a rendszerünkbe. Az elosztó PlayStation 4 platformon a T-GT és T300 szériás, Xbox One-on pedig a TS-XW és TX termékcsaládba tartozó kormányokkal képes együttműködni, amennyiben hajlandóak vagyunk érte kifizetni durván 28 000 forintot.

A perifériás oldal végére egy jóval hagyományosabb, többeket érintő eszközzel, az Endgame Gear alsó-középsúlyban induló egerével, a hatgombos, fehérben és feketében gyártott XM1 RGB-vel teszünk pontot. A 122,14 mm hosszú, 65,81 mm széles és 38,26 mm magas, 82 grammos rágcsáló egy 450 ips-es, 50 g-s, 50-től 16 000 cpi-ig 50-es lépcsőfokokban skálázódó PixArt PMW 3389 érzékelőt kapott, amit egy 32 bites STM ARM Cortex-M0 MCU egészít ki, vagyis technikai téren mindeképpen a high-end mezsgyéjén lavírozunk.

[+]

A LoD alapállapotban 2 mm-es, de igény szerint 3 mm-esre is növelhetjük a szoftveres hátországnak köszönhetően. A fő klikkek alatt jóféle Kailh GM 4.0 kapcsolók pislognak, a kötelező fényorgona pedig 14 LED-es/háromzónás kivitelben van jelen. Az egér hasi oldalán két, nagyméretű PTFE tappancs gondoskodik a naphosszat tartó siklásról, a kábel hajlékony és 1,85 méter hosszú. A letisztult kültakaróval megáldott egerekért cirka 26 000 forintot kérnek el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

 • Válogatás október derekához közeledvén

  Többek között Phanteks házakra, Cooler Master tápokra és üzleti noteszgépekre irányítjuk a rivaldafényt.

 • Őszi hardverdömping

  Építünk középkategóriás, játszós gépet, majd notebookot csapunk a hónunk alá, és a hálózat adta lehetőségektől eljutunk a hűtésekig.

 • Akciókkal telik a vénasszonyok nyara

  A játékosok, a tuning szerelmesei, de még a gyakran úton lévő üzletemberek is találhatnak kedvükre valót aktuális válogatásunkban.

 • Otthonmaradós hardverek

  Ezúttal főleg olyan hardvereszközöket válogattunk össze, melyekkel könnyebb elviselni az otthoni munkavégzést.

Hirdetés