Hirdetés

Hardverturmix Fekete Péntek idején

Alaplapokkal, tápegységekkel és számítógépházakkal készültünk, és egy noteszgép is beköszön háromféle konfigurációban.

Alaplapok, tápegységek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Aktuális ajánlónkat MSI alaplapokkal és jobbfajta tápegységekkel indítjuk. Kezdésnek itt van rögtön az AMD B450-es vezérlőhídra épülő, 34 900 forintos, ATX-es MSI B450 Tomahawk MAX, ami az igényes középkategória olcsóbb szegmensében tanyázik, és VRM-jén tisztességes méretű bordázatok trónolnak. A fekete-szürke színvilágú nyomtatott áramköri lapon egy fémmel megerősített, x16-os PCI Express 3.0, egy x16-os (de x4-es sávszélességre vezetékezett), szimpla PCI Express 2.0 és három x1-es PCI Express 2.0 sín várja a különféle bővítőkártyákat, a DDR4-es memóriákat négy foglalatba passzinthajuk be (tuning keretében 4133 MHz-es órajelig), míg SSD-inket/merevlemezeinket egy PCI Express és SATA módot is ismerő M.2-2242/2260/2280/22110 slotba, illetve 6 SATA portba csatlakoztathatjuk.

MSI B450 Tomahawk MAX
MSI B450 Tomahawk MAX [+]

A hálózati kapcsolódásért egy Gigabit Ethernetben végződő Realtek 8111H kontroller, kedvenc muzsikáink megszólaltatásáért pedig egy nyolccsatornás Realtek ALC892-es kodek felel. A MAX utótag megduplázott tárkapacitású, 256 megabites BIOS ROM-ot jelent, melynek hála a Matisse kódnév alatt futó Ryzen 3000 processzorok támogatása alapértelmezettnek tekinthető, de a gyártót ismerve a jövőben valószínűleg érkezni fog egy Vermeerrel is együttműködésre bírható BIOS revízió. A hátlapi I/O pajzson egy PS/2 kombóportnak, három USB 3.2 Gen1 Type-A, egy USB 3.2 Gen2 Type-C és két USB 2.0 aljzatnak, egy DVI-D és egy HDMI kimenetnek, plusz egy BIOS flash gombnak jutott kivágás a fentebb szóba hozott Ethernet csatolón és az aranyozott audio jackeken felül. A garancia hároméves időtartamra szól.

Az 51 900 forintért hazavihető MSI MAG B550 Tomahawk az előbb taglalt lap fáklyáját viszi tovább. A négy DIMM slotba már 5100 MHz-en ketyegő DDR4 RAM is pakolható, de a maximális mennyiség megmaradt 128 GB-nak. A fémpáncélba öltözött, x16-os PCI Express sín 4.0-s, a x4-es sávszéllel operáló, másodlagos (x16-os) PCI Express és a két x1-es interfész 3.0-s, M.2 foglalatokból kettő figyel a NYÁK-on (az egyik PCI Express 4.0-s/SATA-s, a másik PCI Express 3.0-s), és hűtőbordák is kerültek rájuk.

MSI MAG B550 Tomahawk
MSI MAG B550 Tomahawk [+]

A termékjellemzők listáján még 6 SATA port, 2,5 gigabites Realtek RTL8125B és gigabites Realtek RTL8111H LAN, nyolccsatornás Realtek ALC1200-as hangkodek (optikai hangkimenettel megtoldva) és szerelést megkönnyítő, fixált hátlapi csatlakozópanel szerepel. Utóbbin egy PS/2 kombóport, egy DisplayPort, egy HDMI, két USB 3.2 Gen1 Type-A, egy USB 3.2 Gen2 Type-A, egy USB 3.2 Gen2 Type-C és két USB 2.0 konnektor, továbbá egy BIOS flash gomb strázsál. A tajvani multi ATX-es, Zen 3-kompatibilis üdvöskéjére újfent három esztendőnyi garanciát vállalnak.

Amennyiben egy picivel magasabb wattértékű tápegységet kívánunk vásárolni és egy Deák Ferencben határoztuk meg a keretünket, vethetünk egy pillantást az EVGA három év garanciával 19 990 forintért árusított, 80 Plus Bronze hatásfokon üzemelő, 600 BR típusjelű megoldására, ami egyetlen 12 voltos ágán 50 amper leadására képes. A kábelezés persze fix, az OVP, UVP, OCP, OPP, SCP és OTP védelemmel ellátott elektronikát egy intelligens vezérlésű, 120 mm-es, csúszócsapágyas ventilátor hűti.

EVGA 600 BR
EVGA 600 BR [+]

Ha Deák Ferencünk időközben megtalálta rég elveszett ikertestvérét, a 100 százalékig japán kondenzátorokkal és a kategóriában szokásos védelmekkel szerelt, 80 Plus Gold minősítéssel rendelkező, félmoduláris EVGA 650 GQ-ra is eshet választásunk. A 12 voltos ág itt 54 ampert tud leadni, a folyadékcsapágyas ventilátor 135 mm-es, és 4+4 tűs EPS csatlakozóból itt már kettő van. A 39 990 forintról szóló számlán hároméves garanciaidő áll majd.

EVGA 650 GQ
EVGA 650 GQ [+]

A csúcsra – vagy annak közelébe – törekvők igényeit elégítheti ki a 80 Plus Platinum plecsnivel illetett, teljesen moduláris (és lapos kábelezésű), 1000 wattos FSP HYDRO PTM PRO táp, amit portól, nedvességtől és egyéb durva környezeti tényezőktől védő bevonattal láttak el; a ketyere 95 százalékos relatív páratartalom esetén is üzemképes marad.

Az 1 kilowattos FSP Hydro PTM PRO
Az 1 kilowattos FSP Hydro PTM PRO

Az egyben hagyott 12 voltos ág 83,33 ampert ad le, fölöttébb szigorú, +/-1 százalékos feszültségszabályozás mellett, mialatt a szükséges védelmi mechanizmusokkal és japán kondenzátorokkal megspékelt elektronikát egy 135 mm-es, félpasszív működést támogató (ECO mód), folyadékcsapágyas ventilátor veszi gondoskodó lapátjai alá, ami 30 százalékos terhelésig mozdulatlanul áll. Az alap garancia három év, de erre rájön még hét év a gyártótól, és mindez közelítőleg 70 000 forinttal könnyíti meg zsebünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Hóvégi hardvermustra

  Komponensek mellett házakat, gamer székeket és olcsó M.2 SSD-ket vettünk lajstromba.

 • Ajánlatok december első napjaiban

  A SSD-k mellett perifériák, különféle kiegészítők és akciós hálózati eszközök szerepelnek a menün.

 • Téli hardverszemle

  Az SSD-k, jópofa házak és korrekt billentyűzetek mellett notebookok is kerültek termékválogatásunkba.

 • Hardverválogatás karácsony előtt

  Idei utolsó Hazai Pálya cikkünkben SSD-k, házak, perifériák, hűtések és akciós noteszgépek kopogtatnak az ajtón.

Előzmények

Hirdetés