Hazai pálya – fotós szemmel

Hirdetés

Új tükör nélküli rendszerkompaktok

A fényképezőgépek MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera – avagy tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépek) kasztja egyre csak erősödik. Folyamatosan jönnek az új masinák, az új objektívek és kiegészítők. Február elején láttuk vendégül a Nikon 1 V2 készüléket, ami immár 14 MP felbontású képérzékelővel lett felszerelve. A kis masina félelmetesen gyors általános működését talán csak még gyorsabb autofókusz-rendszere és sorozatfelvételi sebessége tudja felülmúlni. Akár 60 kép/mp is lehetséges, ami félelmetes érték. Szettben az 1 Nikkor VR 10-30 mm-es objektívvel körülbelül 225 000 forintért lehet megszerezni az 1 V2-t.

A Nikon után a Samsung két legfrissebb masinájához volt szerencsénk az NX1000 és az NX300 személyében. Mindkét masina lelke ugyanaz a 20,3 MP-es CMOS szenzor, azonban az NX300 több funkcióval, ügyesebb szolgáltatásokkal és nem utolsósorban dönthető AMOLED kijelzővel, NFC-vel és gyorsabb zárszerkezettel (1/6000 mp versus 1/4000 mp) kecsegtet. Persze a felhasznált anyagok is eltérnek: míg az NX1000-nél túlnyomórészt a műanyag dominál, addig az NX300-ban már a fém kapja a központi szerepet. A Samsung NX1000 már 100 000 forint alatt is megvásárolható a 20-50 mm-es kitobjektívvel karöltve, míg az NX300-ért valamivel mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: kicsivel 200 000 Ft alatt vihető haza a 18-55 milliméteres lencserendszerrel.

„A készülék fogása, kezelőfelülete jó, nemigen lehet belekötni szinte semmibe – talán csak a kioldó teljesen vízszintes fekvése és a paraméterező tárcsa furcsa pozicionálása lehet kényelmetlen egyeseknek. Az általános működési sebesség jó, azonban bosszantó, hogy kioldás után kicsit leáll a gép, nem lehet egyből belépni sem a menübe, sem a gyorsbeállításokba. Fájó, hogy nincs beépített kereső, de az még fájóbb, hogy opcionálisan sem lehet elektronikus keresőt csatlakoztatni a masinához. Gyakori Wi-Fi-használattal az akku ciklusa is kicsit rövid – ennek kapcsán a hiányzó külső töltő is felróható (az akkut csak vázon belül lehet tölteni). Igaz, a beépített villanók sosem vehetik fel a versenyt egy jó rendszervakuval, de azért a dobozban mellékelt kis csöppséget a gépvázba is beépíthették volna. Ezen észrevételek dacára is határozottan tetszett nekünk a Samsung NX300! Ha a gyártó teker még egy kicsit a JPEG motoron, akkor akár ajánlani is tudjuk majd.” – írtuk az NX300-ról értékelésünkben.

Bár a tesztkészülék még nem érkezett meg, az idei év eddigi legnagyobb MILC-es durranását egyértelműen az Olympusnak sikerült produkálnia. A PEN sorozat legújabb tagja, a csúcskategóriás besorolást élvező E-P5 sajtóbemutatóját Berlinben tartották április vége felé, ahová mi is hivatalosak voltunk. Röviden: 1/8000 mp legrövidebb záridő, Wi-Fi, dönthető kijelző, 16 MP-es képérzékelő, fém váz, 5 tengelyes képstabilizátor, FAST AF rendszer, a legrövidebb expozíciós késlekedés, 2x2 vezérlőtárcsa rendszer, ISO 100, 1/320 mp vakuszinkron idő, számtalan művészi szűrő, és egy fantasztikus, új elektronikus kereső (VF-4), amit opcionálisan csatlakoztathatunk a vázhoz. Aki élőben is szeretné majd látni, érezni, kipróbálni, az június ötödikén ezt meg is teheti az Olympus Mintaboltban, ahol majd június végétől meg is lehet majd vásárolni a csodamasinát 334 990 forintért (csak váz).

A Panasonic április 9-i bécsi sajtóbemutatóján két új m4/3-os fényképezőgépről rántotta le a leplet: az egyik a DMC-GF6 volt, a másik pedig a DMC-G6, aminek hivatalos bemutatójára azonban csak a hónap végén kerülhetett sor, hogy mindkét készülék kellő figyelmet kaphasson. A DMC-G6 beépített elektronikus keresővel, dönthető és elforgatható kijelzővel, Wi-Fivel, NFC funkcióval és egy 16 MP-es képérzékelővel fogadja a vásárlókat. Egyelőre még nem kapható, így áráról sem kaptunk információt.

A kisebbik, de semmivel sem gyengébb masina a DMC-GF6, ami jóval kisebb, mint a nagyobbik G6 rokon. Bár nem rendelekzik beépített keresővel, a kijelzője ennek a masinának is dönthető. A szolgáltatások között szintén megtaláljuk a Wi-Fi-t és az NFC-t. Sajnos, mint a DMC-G6, úgy ennek a készüléknek sincs még hivatalos hazai ára; a forgalmazása valamikor júniusban várható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés