Hazai pálya – fotós szemmel

Tükörcsattogtatók – érdekességek dSLR fronton

Igaz, hogy a tükör nélküli rendszerkompaktok félelmetes fejlődésen mennek keresztül, és egyre nő az eladott példányok száma világszerte, azért még messze nem kell aggódni a tükrösökért. A nagy gyártók rendre tolják is elénk a jobbnál jobb masinákat, mint például a Canon EOS 6D teljes képmezős lapkával szerelt gépét, amiben egy 20,2 MP-es CMOS lapka lapul. A Canon elvileg belépőkategóriás fotómasinának szánta az EOS 6D-t, azonban sokrétű képességeinek köszönhetően akár fotóstúdióban, professzionális felhasználásra is megállja a helyét.

540 000 forint körüli ára ugyan nem kevés, viszont ezért cserébe miénk lehet a jelenleg legkecsesebb full frame szenzoros masina, amiben beépített Wi-Fit és GPS modult is találunk. A váz felépítése magnéziumötvözet és műanyag, tehát valószínűleg jól bírja a kiképzést. A nagyon alacsony képzajjal kecsegtető termék egyedüli hátulütője a csupán 1/4000 mp-es záridő, ami fényerős objektívek használatakor lehet korlátozó tényező. Tesztünkben ajánlott bilétát osztottunk neki, amit rendben ki is érdemelt.

A másik kellemes meglepetés a Nikontól érkezett a D7100 személyében. A gép egy 24,2 MP-es, APS-C méretű szenzor köré épül. A Nikon D7100 vázteste magnéziumötvözetből készült, komoly szigetelésének köszönhetően időjárásálló, két memóriakártya-foglalattal rendelkezik és 51 mezős AF rendszerrel is ellátták. Mozgóképfelvétel terén sem kell szégyenkeznie a masinának, hiszen már képes az 1920x1080 @ 60i-re is. A Nikon D7100 345 000 forint körüli áron kapható 3 év hazai garanciával.

„A Nikon D7100 minden téren méltó utódja lett a D7000-nek, ami anno a D300S-től kvázi átvette a Nikon APS-C szenzoros gépeinek vezető szerepét. 24 MP-es felbontás, 51 mezős AF rendszer, időjárásálló kivitel, 100%-os képfedésű kereső, fejlettebb mozgóképfelvételi funkciók és nem utolsósorban nagyon jó képminőség (RAW alapján) jellemzik az újoncot, amit ráadásul kézbe venni is élvezetes. Ha lesz D300S utód (D400?), akkor annak valami nagyon különlegeset kell majd nyújtania, hogy jobb fényképezőgép legyen, mint a D7100. Ha még egy kicsit lejjebb megy az ára, és a Nikon mérnökei manuális filmfelvételnél egy firmware-javítással engedélyezik a rekeszállítást, akkor a különösen jelzőt is megkaphatja a masina – addig is egy kövér ajánlott címet vihet haza.” – áll tesztünk végén, az értékelésben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés