Hazai pálya – fotós szemmel

Nagyszenzoros kompakt fotómasinák

Izgalmas alternatívát jelentenek a nagyszenzoros, nem cserélhető optikás készülékek, melyek közül mindenképp említést érdemel a FujiFilm X100S és a Nikon Coolpix A (utóbbiról tesztünk hamarosan olvasható). A FujiFilm az X20-szal karöltve mutatta be a szaksajtónak az X100 utódját, ami immár a márka népszerű és nagyon jó képminőséget nyújtó X-Trans CMOS II képérzékelőjével lett felvértezve. A 350 000 forint körüli összegért beszerezhető készülék gyakorlatilag mindenben jobb lett, mint elődje: gyorsabb, pontosabb az autofókusz rendszere, nagyobb a felbontása, jobb a hibrid keresője. Maradt viszont az elődmodellből megismert nagyszerű, fix gyújtótávolságú lencserendszer, amely 23 mm-es gyújtótávolságú (teljes képmezős lapkára számítva egy 35 mm-es objektív látószögét adja) és f/2 kezdő fényértékű.

„[…]A FujiFilm X100S az, aminek az X100-nak lennie kellett volna: a zavaró tényezők, hibák többségét kijavította a gyártó, ami leginkább az AF rendszer és a fotómasina reakcióideje kapcsán látványos. A filmes részleg még mindig sivár, de amint már korábban is megírtuk, ez egy ízig-vérig fényképezőgép, esetleg érdemes lett volna teljesen kihagyni a videózás lehetőségét. Aki X100S-t vásárol, nem valószínű, hogy gyakran használja majd e funkciót. A képminőség az X-Trans CMOS II szenzornak és az elfelejtett aluláteresztő szűrőnek köszönhetően javult (bár az X100 is nagyon bitang volt e téren), de az optika még mindig nagyon lágy rajzú teljesen nyitott rekesz és makró állás mellett. Ennek dacára jár az ajánlott cím a FujiFilm X100S-nek!”

A másik érdekes szereplője e kategóriának a Nikon Coolpix A, ami a márka dSLR fényképezőinek egyesíti egyes tulajdonságait a kompakt gépekével. 16 MP-es APS-C méretű szenzor egy Coolpix vázban? Ebből vajon mi sülhet ki? Mivel cikkünk majd csak jövő héten lesz olvasható, ezért előre nem szeretnénk lelőni a poént – csupán annyit róla, hogy „A Nikon Coolpix A egy üdítő színfolt a néha már igazán unalmasnak mondható gépekkel túlzsúfolt fotós termékek piacán. A japán gyártó egy meglepő készüléket alkotott meg, ami valóban képes a kompakt és a tükörreflexes fotómasinák tulajdonságainak összeházasítására. Azonban minden éremnek két oldala van[…]”. A Nikon Coolpix A már itthon is megvásárolható 299 900 Ft körüli összegért.

MLaca

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés