Hazai pálya – fotós szemmel

Csúcskompaktok

A kompakt fényképezőgépek piaca egyre szűkül, hiszen alulról a mobiltelefonokba szerelt, egyre jobb képminőséget nyújtó kamerarendszerek, felülről pedig a tükör nélküli rendszerkompaktok harapdálnak le komoly falatokat szeletéből. S valóban, úgy tűnik, hogy az olcsó, alsókategóriás „átlagkompaktnak” befellegzett, ám a nagy tudású mini csodák világa továbbra is virágzik. Eddig nálunk a FujiFilm X20 és az Olympus XZ-10 vendégeskedett.

A FujiFilm még március közepe előtt tartotta az X20 és az X100S (erről kicsit később) sajtóbemutatóját, ahol az informatív sajtótájékoztató után volt is némi időnk kipróbálni az X10 utódját. Röviden: gyors(abb) AF működés, gyorsabb általános működés, pazar optikai kereső, retró külső, remek ergonómia és gyönyörű képvilág jellemzik a Fuji X20-t. Az ára tudásához mérten alakult, itthon 169 900 forintért vehető meg a boltokban.

„A nagy tudású kicsi én” – így vezettük fel az Olympus Creator családjának legújabb tagját, az XZ-10-t, aminek tudástára olyan nagy, hogy a legtöbb, kategória iránti érdeklődőnek még akár túl sok is lehet a jóból. Három év garanciával vihetjük haza a masinát az Olympus Mintaboltból, ám készüljünk fel az árára is, ami jelenleg 134 990 Ft.

Értékelésünk a teszt végéről: „Az Olympus XZ-10 mindenképp érdekes masina, s méltó tagja a „Stylus Creator” családnak, ahol már az XZ-1 és az XZ-2 bizonyított. Persze az újonc nem akar versenybe szállni a nagyobb vasakkal, a gyártó pedig pont úgy és pont olyan funkciókkal látta el, melyek egyértelműen helyére teszik a kis zsebgépet. Továbbra is tetszenek a művészi szűrők, nagyon jól jönnek a szokványos Full HD videó mellé a „HS” módok, sok fényt enged át a minőségi i.Zuiko optika és nagyon praktikus a nagy vezérlőtárcsa a lencserendszer körül (ennek átmérője valamivel kisebb, mint az XZ-2-énél, így már a felcsavart cseretalpra nem fekszik fel). Az álló- és a mozgóképek minősége jó[…]. Mi mindenképp merjük ajánlani azoknak, akik minőségi zsebgépet keresnek tipikus „olympusos” színekkel.”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés