Hazai pálya – fotós szemmel

A képalkotás egyik fontos tényezője: objektívek

Nagyon vártuk, és szerencsére gyorsan meg is érkezett tesztlaborunkba még az év elején az Olympus talán legjobb, városi fotózásra szánt lencserendszere, az M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8. Az Olympus hazai mintaboltjában három év garanciával juthatunk hozzá 149 990 forintért a kis gyöngyszemhez, ami a legújabb hírek szerint hamarosan feketében is kapható lesz. Fém bajonett, fém optikai tubus – magyarán remek építési minőség jellemzi az objektívet, amit mechanikus élességállító gyűrűvel is elláttak az Olympus mérnökei.

Rövid összefoglalónk róla: „Az Olympus M.Zuiko Digital 17 mm F1.8 nagyszerű kis objektív lett. Már az elődjének is megvolt a maga hangulata, azonban a sok fintorgó kocafotós és a viszonylag gyenge induló fényerő (F2.8) miatt ideje volt leváltani valami „ütősebbel”. Igaz, az újonc már nem olyan pici (nem palacsinta felépítésű) és nem is olyan könnyű (120 versus 71 gramm), de óriási előrelépés a régihez képest minden téren. Képe borotvaéles, a fényerővel sincs gond – ráadásul fém felépítésű, és megkapta az M.Zuiko Digital ED 12 mm F2 manuális élességállító hibrid rendszerét, amit már a tizenkettesnél is imádtunk. Az E-M5 és a Panasonic GH3 vázakon furcsa látvány, de a PEN gépekkel nagyszerűen harmonizál a neoklasszikus stílusban épített lencserendszer.” – apró hibái ellenére ajánlott vétel minden m4/3 rendszer iránt elkötelezett fotósnak!

Az apró Olympus optikát egy igazi nagyágyú követte a Canontól. Pár napja készültünk el a Canon EF 24-70 mm F4L IS USM objektív tesztjével. E termék igazi különlegesség a normál zoomobjektívek közt, hiszen 4 FÉ előnyt nyújtó képstabilizációs rendszert adományozott neki a gyártó, de ezen felül rendelkezik makró funkcióval is. Remek felépítésének és jó képminőségének persze ára van, a Canon EF 24-70 mm F4L IS USM 409 900 forintért kapható az Extreme Digital üzleteiben.

Idézet tesztünk értékeléséből: „A Canon EF 24-70 mm F4L IS USM érdekes egy objektív; mechanikai kivitelezésének minősége nem csak papíron sorolja a „Luxury” kategóriába – igazán csak a nyitott hátsó rész (zoomoláskor befelé mozgó lencsetag miatt) volt az, ami annyira nem tetszett. A képminősége jó és főleg ez az a szempont, amiben komoly konkurenciája lehet az olcsóbb, de cserébe nagyobb és nehezebb, ám tágabb gyútáv tartománnyal rendelkező EF 24-105 mm F4L IS USM-nek. Képe a teljes tartományban éles, nagyon csekély a CA-ra való hajlam, és igazából csak F4-en nagyobb mértékű a peremsötétedés, ami azonban szoftveresen (már gépen belül is) könnyen orvosolható. A geometriai torzítás sem mondható komolynak, a háttérelmosás (bokeh) pedig kellemes. Néha jól jöhet a makró mód, aminek hála igazán közel kerülhetünk a témához. A papíron 4 FÉ előnyt nyújtó képstabilizátor pedig valóban jól működik, ami statikus témák fotózásánál nagyszerű segítség lehet gyengébb fényviszonyok közepette.”

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés