Nyakunkon a kánikula, vakációra készülnek a hardverek

Szombati anyagunkban a különböző perifériákon, házakon és a hűtés témakörén van a hangsúly, de egy desktop PC-t is körbejárunk.

PC, proci, billentyűzetek


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. Az árakat a cikk megjelenése előtti napon aktualizáljuk, de a jelen piaci helyzetben akár egy nap elteltével is változhat az ára a termékeknek. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hamarosan itt van a nyári szünet, és ilyenkor megszaporodik az olyan szülők száma, akik például egy jó bizonyítványért cserébe olyan számítógéppel lepik meg csemetéjüket, ami már játékra is érdemben használható.

Foramax AMD Ryzen Game PC Gen5 V11
Foramax AMD Ryzen Game PC Gen5 V11 [+]

Ilyen lehet például a három év garanciával 334 900 forintba kerülő Foramax AMD Ryzen Game PC Gen5 V11 névre hallgató asztali vas, amelynek ASUS TUF Gaming A520M-Plus alaplapjában egy 6 magos, 4,4 GHz-ig skálázódó AMD Ryzen 5 5600 processzor, 16 GB DDR4-3200-as RAM és 8 GB-os NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti videokártya teljesít szolgálatot. Az adatokat 1 TB-os, x4-es PCI Express 4.0 interfésszel kommunikáló Kingston NV2 M.2 SSD várja, és az ablakos DeepCool Matrexx 40 3FS házban munkálkodó hardverek számára egy 600 wattos tápegység biztosítja az energiát.

AMD Ryzen 5 5600
AMD Ryzen 5 5600 [+]

Ha csupán Socket AM4-es deszkánkba szeretnénk egy megfizethető, ugyanakkor kellemes erőtartalékokat birtokló központi egységet, akkor felmerülhet a fenti PC-ben dolgozó, 65 watt TDP-jű AMD Ryzen 5 5600 megvásárlása. A TSMC 7 nanométeres FinFET gyártástechnológiájával készülő, 6 magos/12 szálas CPU 384 kB L1, 3 MB L2, illetve 32 MB L3 cache-sel érkezik, és 3,5 GHz-es alap órajeléről 4,4 GHz-re boostol. A DDR4-es rendszermemória hivatalosan 3200 MHz-es effektív frekvenciáig támogatott (persze megfelelő komponensek esetén húzható), és a 3 évre szóló jótállással 48 490 forintért elhozható, Zen 3 architektúrás termékhez egy Wraith Stealth hűtőt is mellékelnek.

Az egyszerűen beszerezhető, igényesebb mechanikus billentyűzetre vágyóknak valószínűleg ismerős a Ducky márkanév, és talán már az épített eszközök világából merítő, gasket mountos One 3 RGB-ről is hallottak, amit tavaly júniusban teszteltünk.

Ducky One 3 RGB
Ducky One 3 RGB

A numerikus paddal megfejelt, feketében és fehérben is kapható periféria 3/5 tűs kapcsolókkal egyaránt kompatibilis gyorscserés foglalataiban lineáris karakterisztikájú Cherry MX Silent Red switch-ek tanyáznak, amelyek némileg rövidebb úton járnak, halkabbak, plusz hamarabb regisztrálják a leütést, mint hagyományosabb rokonaik, miközben gumis csillapításuknak köszönhetően megszüntetik a kemény bottom outot. Az 1,123 kilogrammot nyomó, acél plate-et felvonultató tasztatúra magyar kiosztású változata lézerrel gravírozott ABS kupakokat kapott, és műanyag készülékháza északi tájolású LED-eket hordó, kétrétegű nyomtatott áramköri lapot rejt.

Ducky One 3 RGB White
Ducky One 3 RGB White

A gépelési érzetet/akusztikát gyárilag megkent stabilizátorok, valamint EVA szivacsbetét finomítják, a dőlésszög pedig három fokozatban állítható. A jobb felső sarokban dedikált médiavezérlők telepedtek meg a kalkulátor gomb szomszédságában, és a leválasztható USB Type-C/Type-A vezetékkel szállított, teljességgel plug and play apparátus 1000 Hz-es polling rate-et szavatol, és a homogén fényű, variálható RGB világítás sem hiányzik. Extraként egy kupak- és egy kapcsolószedő csipeszt, meg néhány kettős fröccsöntéssel gyártott (színes) PBT billentyűsapkát kapunk az alján csúszásgátló gumitappancsokkal felturbózott billentyűzethez. A más formátumokban is elérhető eszköz ára körülbelül 74 500 forint, és Cherry MX Red, MX Black, MX Speed Silver, MX Brown, MX Blue vagy MX Clear switch-ekkel is választható (az ár kiviteltől függően 52-75 000 forint között mozog).

A 43 990 forintos, UK ISO kiosztással megáldott Keychron V3 a 80 százalékos (TKL) kialakításra, továbbá a tray mount dizájnra voksolt, és hot swapes Kailh foglalatokkal, ABS plasztik burkolattal (mely enyhén áttetsző), acél plate-tel, illetve 1000 Hz-es USB frissítési rátával indul a vásárlók kegyeinek meghódításáért.

Keychron V3
Keychron V3 [+]

A lineáris K Pro Red vagy halk/taktilis K Pro Brown (lubrikált) kapcsolókkal begyűjthető, déli tájolású fénydiódákat hadrendbe állító megoldás doubleshot PBT kupakjai OSA profilúak, stabilizátorai pedig a becsavarozható fajtából származnak. A csillapításért egy hangelnyelő szivacs és egy szilikongumi betét felel, és a backspace gomb felett egy alumíniumtárcsa táborozott le, amivel a hangerőt állíthatjuk, a QMK/VIA programozhatóság révén pedig akár makrókat is felbindolhatunk rá. A Keychron 12 hónapos garanciával értékesített üdvöskéjének fedélzeti memóriája 128 kB-os, a Windows és macOS üzemmódok között a hátulján ücsörgő, kétállású reteszkapcsolóval válthatunk, és a két csipesz itt is tartozék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés