Hirdetés

Évkezdés a hardverpiacon

Skylake kontra Haswell - CPUA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Néhány hete piacon van már az Intel hatodik Core i generációja, ami az ötödik átugrásával végre teljes asztali kínálatban állt elénk. Az egyes generációk sebességviszonyát már alaposan kiveséztük korábban, most azt nézzük meg, hogy milyen a viszony az árakban. Processzorban a legkisebb Skylake, a kétmagos, kétszálas, 3,3 GHz-es Pentium G4400 már húszezer forint alatt megvehető, a szintén 3,3 GHz-es Pentium G3260 elődért egy-két ezressel kevesebbet kérnek. Nem sokkal gyorsabb, de lényegesen drágább a 3,5 GHz-es Pentium G4500, ami nagyjából 27 000 forintba kerül. A szintén 3,5 GHz-es Pentium G3460-t viszont picivel húszezer forint fölött már megkaphatjuk, ez komoly, 25%-os árelőnyt jelent.

Negyvenezer forint alatt kapható a Core i3-6100, ami 3,7 GHz-es, szintén kétmagos, de Hyper-Threadinggel négy programszál egyidejű futtatására képes. Egy generációval idősebb elődje, a Core i3-4170 nagyjából 35 000 forint, vagyis az eltérés ezúttal csak néhány ezres. Jóval drágább, ötvenezer forint fölött van az alig magasabb órajelű, 3,8 GHz-es Core i3-6300, aminek azonos frekvenciájú alternatíváját, a Core i3-4370-et úgy tízezer forinttal olcsóbban kaphatjuk meg, tehát jelentősen, 20%-kal kedvezőbb az ára.

A közepes négymagos Skylake asztali processzorért, a 3,2 GHz-ről 3,6 GHz-ig felpörgő Core i5-6500-ért már valamivel több mint hatvanezer forintot kérnek. Haswell-alapon a közepes Core i5-4590, nagyjából ugyanennyibe kerül. A szorzózár nélküli, tuningos Core i5-ösök esetén a Core i5-6600K és a Core i5-4690K egyaránt 3,5/3,9 GHz-es, előbbit nyolcvanezer forint fölött, utóbbit körülbelül tízezer forinttal olcsóbban láttuk, ami 10% fölötti árbeli eltérést jelent, ezt az újabb architektúra extra sebessége nagyjából kompenzálja.

Core i7 fronton a szorzózáras, 4,0 GHz-ig felpörgő i7-6700 hozzávetőleg 110 000 forint, míg az előd i7-4790 akár 4,4 GHz-et is tud, miközben 95 000 forint környékén, tehát 15%-kal olcsóbban kapható. Hasonló arányú az eltérés a tuningos, K-s modellnél is. Míg a Core i7-6700K-ért több mint 120 000 forintot kérnek, addig az i7-4790K már 105 000 forintért beszerezhető. Összességében azt lehet mondani, hogy néhány, készletsöprésre visszavezethető akció kivételével pusztán processzor-vonalon legfeljebb akkora eltérés van a két platform között, mint amekkora a teljesítménybeli differencia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Hardverek a zimankóban

  Új hűtős márkát, monitorokat, okos kütyüket, érdekes notebookokat és sok mást válogattunk össze az aktuális piaci kínálatból.

 • A hardverpiac nem alszik téli álmot

  Hűtéseket, házakat, tápot, adattárolókat, monitorokat és érdekes notebookokat gyűjtöttünk össze.

 • Új vasak január végén

  Processzorakciót, Wi-Fi-s és okos eszközöket, monitorokat, notebookokat és más érdekességeket mutatunk a hazai boltok terítékéről.

 • Laza tél, friss hardver

  Többek közt XFX grafikus kártyákat, Skylake-es konfigurációkat, okos eszközöket és hangszórószettektet mutatunk a hazai kínálatból.

Előzmények

 • Hardverválaszték karácsony előtt

  Ajándéktippek, játékosoknak való kiegészítők, notebookok és sok más idei utolsó termékajánlónkban.

 • Karácsony előtti hardverroham

  Számos újdonság mellett processzort, NAS-t, monitort és temérdek friss notebookot mutatunk be.

 • Új vasak Mikulásra

  Grafikus kártyákat, memóriát, játékos kiegészítőket, notebookokat és további érdekességeket szedtünk csokorba a hazai piacról.

 • Hideggel érkező hardverek

  Akciókat, jól árazott monitorokat, notebookokat és más érdekességeket mutatunk a hazai kínálatból.

Hirdetés