Hardverkínálat május elején

Hirdetés

Tabletek és kiegészítőik

Nagyjából egy hónapja írtunk a Kínából származó olcsó tabletek mezőnyében induló héthüvelykes Ghoo Tab 7000-ről, melyet nemrégiben tesztelt és kimondottan pozitívan értékelt társoldalunk, a Mobilaréna. Aki az alsó árszegmensben nézelődik, és tudja, hogy ott milyen kompromisszumokat kell felvállalnia, mindenképpen nézze meg ezt a 29 990 forintos masinát, mert olcsóbban jobbat nemigen talál. Egy hónapja még 2.3-as Androiddal adták, mostmár friss, 4.0-s változattal kelleti magát.

Aki úgy érzi, hogy neki a héthüvelykes tablet is túl nagy, de a 4 hüvelykes okostelefonokat már kicsinek találja, annak alternatíva lehet a WayteQ xTAB-50 tablet, ami alapvetően navigációs berendezésnek készült, de egy teljes értékű androidos tablet. Lelke az All Winner A10 SoC 1 GHz-es órajellel, 3D- és HD videótámogatással, mellé 512 MB memória és 4 GB-os adattár párosul, ami bőven elég lesz az öthüvelykes, 800x480 pixeles kapacitív multi-touch képernyő meghajtásához. Értelemszerűen van GPS a masinában, ezenkívül Wi-Fi és USB kapcsolatot létesíthetünk, ám a Bluetooth és a 3G modul kimaradt. A WayteQ xTAB-50 alapból 34 990 forintba kerül, a teljes Európa térképet tartalmazó, 3 évig ingyenesen frissülő Sygic 3D navigációs programmal egybecsomagolva pedig  39 990 forintért vihető el.

Tovább bővítette 9,7 hüvelykes modellpalettáját a WayteQ. Az xTAB-100s után újabb toldalék került a név végére, egy i-betű. A xTAB-100is szintén 1024x768 pixeles IPS panelt kapott, de lelke nem az Amlogic AML8726-M SoC, hanem a Rockchip RK2918, memóriája 1 GB-ra, háttértára 8 GB-ra bővült, Androidból pedig friss, ropogós 4.0 került rá, illetve most már mindkét kamerája 2 megapixeles. Az új modell csupán 9,5 milliméter vastag, ez több mint 3 milliméteres csökkenést jelent elődjéhez képest. A WayteQ xTAB-100is-ért 59 990 forintot kérnek.

Egyelőre még az Apple iPadje uralja a tabletek világát: ennek a kiváló masinának három generációjából többet adtak el, mint az összes androidos megoldásból együttvéve. Nem meglepő hát, hogy a legtöbb alkalmazást és kiegészítőt az almás címkével ellátott modellekhez készítik. Ráadásul a dokkolók és extra kábelek egy része kompatibilis az iPhone-okkal, így még nagyobb vásárlóközönséget szólítanak meg. Itt van például az IFV-85 multi dokkoló, ami használható iPad, iPhone és iPod készülékekkel is, képet és hangot tud róluk külső kijelzőre vinni, emellett van USB csatlakozója PC-s (iTunes alapú) szinkronizáláshoz, de fényképezőgépünk SD kártyáját is beledughatjuk. Létezik belőle IFV-88 néven HDMI+USB-s is, amiről elhagyták a kártyahelyet. Az előbbi modell 17 767 forintba, az utóbbi 19 037 forintba kerül.

Aki a dokkoló helyett inkább a valamivel olcsóbb, kábeles megoldásokat részesíti előnyben, szintén sokféle verzió közül válogathat. Van olyan, ami az Apple csatlakozóból közvetlenül USB és HDMI aljzatot csinál, és olyan is, amin a bővítmények rövidebb, rugalmas „kanócon” ülnek, de akad, ahol a két csatlakozó teljesen elkülönül. A három verziót egységesen 14 592 forintért láttuk, az USB és SD kártyaolvasós változat viszont olcsóbb, 10 147 forintba kerül. Nem szabad elfelejteni, hogy az Apple eszközei nem feltétlenül támogatnak minden állománytípust!

rudi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés