Hirdetés

Halk után hűs kozmosz

Kívülről

A tavalyi év legkomolyabb számítógépháza kétségkívül a Cooler Master új zászlóshajója, a Cosmos 1000 volt. Mi is kipróbáltuk az elsősorban halk üzemre tervezett óriást, mely ugyan nem volt olyan letaglózó, mint a legelső Stacker, de ma már sokkal nehezebb házas vonalon egyedit alkotni, mint évekkel ezelőtt. Természetesen kritizálni mindent lehet, és mindennek van gyenge pontja, így a Cosmosnak is volt. Sokan azt kifogásolták, hogy szellőzésének kialakítását nem találták el úgy, mint a Stackerét. Elfelejtik viszont, hogy a két csúcsház más-más célzattal készült. Míg a Stackereknél mindig a maximális szellőzésre koncentráltak, addig a Cosmos 1000-nél a hangtalanság volt a fő szempont, és ebben a tekintetben tényleg mérföldekkel előzi az összes Stackert.

Hirdetés

Azért a Cooler Masternél is észben tartják, hogy a csúcsházakba csúcskonfigurációkat építőket gyakran sokkal jobban érdekli a szellőzés, mint a hang. Ezért is született meg az újabb S 1100-as Cosmos, melyet már mondhatni stackeres elvek szerint, de cosmosos formával terveztek. A tekintélyes méretéhez képest meglepően könnyű dobozban nem a szokásos zacskóba, hanem egy műanyag zsákba rejtve találtuk meg az óriást. Szállításkor ez a kiegészítő nagyon praktikus lehet.

Amint benne találtunk, attól ismételten elállt a lélegzetünk. Az idei CeBIT-en már találkoztunk az új Cosmosszal, de akkor nem tűnt fel, hogy elődje világosszürkéjéhez képest mennyire jól mutat ez a sötétebb árnyalat. A forma egyébként nem sokat változott. Maradtak a hatalmas oldalfalak, valamint a masszív csövek alul és felül.

Jelentősen, a szellőzés jegyében tervezték át az előlapot. Elhagyták a teljes homlokzatot lefedő ajtót, helyére a Stackerekből ismerős, rácsos panelek kerültek, melyekből a közel 60 centiméteres magasságra tíz fért el. Hátul lényegében semmi sem változott. A tápegységet most is alulra tették, és úgy alakították ki a csavarmeneteit, hogy ventilátorral lefelé és fölfelé is be lehessen szerelni. Az alaplap csatlakozói mellett 120 mm-es ventilátor trónol, fenn pedig megmaradtak a vízhűtés csöveinek való rések és az oldalfalakat könnyedén nyitó reteszek.

Módosították a felső részt is. Sokkal szebb lett a nagy, íves fémhálója. Egyetlen csavar kioldásával eltávolítható ez a panel, alá komoly szellőztetőrendszer rejthető.

Látványos a fényes fedél alá bújtatható előlapi – pontosabban tetőre szerelt – csatlakozópanel. Találunk rajta négy USB-t, audio ki- és bemenetet, FireWire aljzatot, valamint eSATA csatlakozót. Érdekes a bekapcsoló gomb, mely valójában nem is gomb, hanem egy mélyedésbe rejtett biometrikus érzékelő. Hiába kerestük mellette a resetet.

Nem kerülték el a módosítások a Cosmos alját sem. Elhagyták a régi modell méretes műanyagbetétjét, helyette egy könnyen kiszedhető porszűrő takarja a 120 mm-es ventilátort, és a táp nagy rácsa mögött is finomabb szövet sejlik.

Főbb paraméterek:


Termék megnevezéseCooler Master Cosmos S RC-1100
Elérhető színekszürke-fekete
Méret598 x 628 x 266 mm
Anyagalumínium váz, alumínium és műanyag borítással
Beszerelhető alaplapokATX, microATX, Extended ATX
5,25"-os helyek száma7 db
Merevlemezhelyek száma4 db (3 x 5,25" helyre szerelt doboz)
Bővítőkártyák száma7 db
Hűtéselöl 120 x 120 x 25 mm-es ventilátor a HDD dobozban,
hátul 120 x 120 x 25 mm-es ventilátor,
felül egy 120 x 120 x 25 mm-es ventilátor és két hely,
alul 120 mm-es ventilátorhely,
oldalt 200 x 200 x 30 mm-es ventilátor,
lyukak vízhűtéshez
Előlapi csatlakozók4 db USB 2.0, FireWire, mikrofon, hangszóró, eSATA
Beszerelhető tápszabványos ATX, alulra
Tömeg tápegység nélkül13,8 kg
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.coolermaster.com
Cosmos S RC-1100
ForgalmazóExpert Computer Kft.
Bruttó fogyasztói ár44 500 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés