Gyémántkártya az MSI-től

Adatlap

NVIDIA GeForce 6600 lapkával szereli extravagáns középkategóriás kártyáját az MSI. Az NX6600-VTD128E Diamond nemcsak technikailag, hanem adalékügyileg sem kell hogy szégyenkezzen: szoftveres ellátottsága nem csak kategóriájában ritkítja párját. Már a termék doboza is sejteti, mi mindent kapunk a videokártya mellé.

Adatlap
Termék neve MSI NX6600-VTD128E Diamond
Grafikus mag NVIDIA GeForce 6600
Grafikus mag csíkszélessége 0,11 mikron
Memória mennyisége 128 MB GDDR3 (128 bites)
Memória gyártója és sebessége Samsung, 2 ns
Mag és RAM órajele 400 / 800 MHz (gyári adat)
Támogatott DirectX változat 9.0
Támogatott OpenGL változat 1.5
RAMDAC órajele 400 MHz
S-Video csatlakozás van
DVI csatoló van, 1 db
D-Sub csatlakozó van, 1 db
TV-kimenet van
VGA csatolófelülete PCI Express x16
Mellékelt szoftver The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay (teljes játék); Power Cinema; Power2Go; Power Producer; Virtual Drive 7 Professional; Restore It 3 Professional; driver-CD
Extrák S-Video kábel; DVI / D-Sub adapter; HDTV / VIVO kábelkészlet és elosztó; kék LED a GPU-hűtőben
Garancia 3 év
Forgalmazó Expert Computer Kft.
Bruttó kiskereskedelmi ár kb. 45 000 Ft

A gyártó bizony nem fukarkodott a kiegészítőkkel; a doboz bontása után egy óvatlan pillanatban szinte ölünkbe omlik a sok kellék. A kártyán kellemes méretű, réz talapzatú hűtőborda csücsül, amely a memóriát is lefedi.

A kártya közelebbről

Az MSI szokásaihoz híven az NX6600-VTD128E Diamond is vöröses nyákra épül. A kör alakú rézhűtő úgy van kialakítva, hogy a GPU fölött és mellett elhelyezett memóriachipeket is aktívan hűtse. Régebben gyakran találkoztunk olyan megoldással, hogy a hűtő belógott ugyan a RAM-ok fölé, de vagy nem volt fizikai kontaktus a borda és a lapkák között, vagy csak egy „hővezető” párna volt kettejük között. Itt a borda közvetlenül ráfekszik a chipek felületére, ami a túlhajthatóság szempontjából mindenféleképpen egy kövér bónusz.


Samsung gyártotta, 2 ns-os RAM-ok

Az összes memória a GPU oldalára van felforrasztva, a nyák hátoldalán lényegében egyetlen fontos lapka van, nevezetesen a Philipstől származó, a VIVO funkciókat vezérlő chip.

A VIVO (azaz videó be/ki) funkciók főleg a filmek szerelmeseinek jöhetnek jól, hiszen a tévékimenetnek köszönhetően – meglepő módon – tévére dobhatjuk ki a képet, így DivX- vagy DVD-filmjeinket kényelmesen nézhetjük kedvesünkkel a nagyképernyős készülék előtt. A (kompozit, S-Video) bemenetnek pedig az a kellemes velejárója, hogy digitalizálhatjuk analóg adathordozón porosodó anyagainkat.


A „varázsdoboz”

A mellékelt, általunk varázsdoboznak keresztelt eszközzel elkerülhetjük a kábelsalátát – a kártyára minden egyetlen vezetéken keresztül csatlakoztatható.

A mellékelt szoftver; a kártya akcióban

A mellékelt szoftverek három kategóriába sorolhatók: a) játék (The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay), b) médiakezelés (Power Cinema, Power2Go, Power Producer) és c) rendszerkezelés (Virtual Drive 7 Pro, Restore It 3 Pro). A játékhoz sok hozzáfűznivalónk nincsen, aki szerette a filmet Vin Diesellel a főszerepben (illetve a játékkal azonos című műben csak hangjával), az bizonyára alig várja, hogy feltelepíthesse az ötcédés 3D kalandot. A Power sorozat praktikus mindazoknak, akik alternatívát keresnek DVD-, vagy zenelejátszó programjaikhoz. A Power Cinema egy minden-az-egyben multimédiás megoldást kínál; használható gyári DVD-filmek lejátszására, DivX és más tömörített mozgóképek megjelenítésére, de akár állóképekből is készíthetünk diavetítést. A Power2Go ezzel ellentétben olyan CD/DVD-író és -lopó program, amellyel kedvenc DVD-filmeinket vagy audio-CD-inket grabbelhetjük be és írhatjuk fel tetszés szerint DVD-re, CD-re. A Power Producer afféle „film- és diashow-gyártó” program.

A Virtual Drive 7 Pro nem más, mint az Ahead Nero virtuális CD/DVD-meghajtója. A program lehetővé teszi gyári optikai adathordozóink másolását, így a másolatoknak köszönhetően megkímélhetjük a gyári CD-ket, DVD-ket. Egyszerre akár több virtuális meghajtót is indíthatunk. A Restore It 3 Pro hasonló funkciót kínál, mint a Microsoft Windows XP-ben található rendszer-visszaállítás. Természetesen vannak komoly különbségek, mint például a statikus visszaállítási pont vagy a dinamikus visszaállítási pontok (ezekből akár tizenötöt is megadhatunk). Sőt, ha véletlenül leformázzuk merevlemezünket, vagy ezt egy gonosz vírus teszi meg, még mindig nincs minden veszve, hiszen a program az ilyen eshetőségekre is felkészülve a biztonsági mentés alapján állítja helyre rendszerünket.

A hosszas ismertetés után térjünk végre a tárgyra, mire képes az MSI NX6600-VTD128E Diamond. Rövid feltáró tesztünkhöz friss operációs rendszert telepítettünk egy Intel D915PGNL alaplapból, 512 MB DDR RAM-ból és egy 3,4 GHz-es Pentium 4 processzorból álló gépkeretre. Az NVIDIA-tól letöltöttük a legfrissebb, 71.84 verziószámú drivert. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tuningtűrő a kártya, hiszen halk hűtése hatékonyan hűti a memóriát is, így elvileg igen jó eredmények is születhetnek. Első lépésben megtudakoltuk a NX6600-VTD128E Diamond alapórajeleit, mert a gyártó ugyan megadta ezeket, de nem egyszer találtunk már azoktól eltérő értékeket.


Hoppá, 428 / 856 MHz a gyári 400 / 800 MHz helyett

Kellemesen csalódtunk, hiszen a gyáritól ugyan eltérő értékeket olvashattunk le a képernyőről, ám azok ezúttal a felhasználó javára tértek el. A „manuális óratúlvezérlés” – bár nem éppen szép fordítás, de mindenki érti, mit akartak vele kifejezni – kiválasztása után első lépésben az optimális frekvenciák észlelése gombra böktünk, hogy ne nekünk kelljen kínlódni a GPU és a RAM maximális stabil órajeleinek kikísérletezésével.


535 MHz / 1,07 GHz (GPU / RAM)

Az automata keresőrobot 535 MHz / 1,07 GHz órajelekben állapította meg a lehetséges maximumot. Magunk is próbálgattuk ezután feljebb piszkálni az órajeleket, de sajnos itt a programnak volt igaza, több egy csücsöknyivel sem volt lehetséges. A 25 százalékos többletórajel a 3DMark 2003 v360 szerint 20 százaléknyi többletteljesítményt ér, a 3DMark 2005 v120 szerint viszont 24-et.

teszt alapórajel tuningolt órajel
3DMark 2003 7184 pont 8651 pont
3DMark 2005 3071 pont 3805 pont

Értékelés

Új számítógépet összeállítók lassan már nem kerülhetik meg a PCI Express csatolófelületet; az AGP kora csendben lejár. Aki a jövőbeni kompatibilitásra is szeretne ügyelni, annak mindenféleképpen érdemes az új kiadású kártyákat választania. Középkategóriás videokártyákat kiveséző tesztünkben kiderült, hogy az NVIDIA 6600 GPU köré épített VGA-k kiváló ár/érték/teljesítmény hányadossal rendelkeznek. Akiknek nem mindennapi kenyere a legújabb, leggépigényesebb játékokkal való versengés, azok nyugodt szívvel választhatnak a GeForce 6600 családból (is), így még marad egy kis pénz a plusz RAM-ra vagy a gyorsabb merevlemezre. Az MSI NX6600-VTD128E Diamond ugyan bő körítéssel rendelkezik és túlhajthatósága is elfogadható, mi mégis kissé drágának látjuk a 45 000 forintos árát. Akinek nem kell a sok plusz, az ennyi pénzből már egy 6600 GT-t vagy egy 256 megabájtnyi memóriával felszerelt kártyát is talál, aminek adott esetben több haszna van.

Ami tetszett:

 • Yo, Riddick!
 • VIVO – multimédiás sztár,
 • hasznos szoftverek,
 • hatékony és halk hűtés, mely a RAM-okat is hűti.

Ami nem tetszett:

 • akinek nem kell a sok program, annak drága lehet.

MLaca

Az MSI NX6600-VTD128E Diamond videokártyát az Expert Computer Kft.-től kaptuk bemutatóra.

Azóta történt

 • Videokártyák haladóknak

  Tesztjeinkben felső-középkategóriás, 40 és 70 ezer forint közötti áron kapható grafikus kártyák mérik össze erejüket.

 • Alaplapdömping

  Terítéken az Intel 955/945-ös alaplapjai, olcsó processzorhűtők, házak és néhány kiegészítő.

Előzmények

Hirdetés