GWings GW937HS: olcsó magyar gamer fejhallgató

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2019-04-15 09:40

Kipróbáltuk a játékosok igényeihez szabott, LED-ekkel díszített headsetet.

GWings GW937HS

A játékos piac folyamatosan bővül, és egyre több az olyan cég, amelyik szeretne egy darabot kiharapni a dagadó gamer tortából. A sok ázsiai versenyző mellett a közelmúltban felbukkant egy új magyar márka is ebben a szegmensben, a gWings, mely a megfizethetőbb eszközök frontjára lépett be néhány új termékkel.

gWings GW937HS
gWings GW937HS [+]

A vállalat néhány egérrel, egérpaddal és egy gamereknek szánt fejhallgatóval kezdené meg a hódítást. Közül most a headsetet próbáltuk ki, amely konkrétan a GW937HS névre hallgat. Alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen a hangminőség, hogy működik a mikrofon, és hogy mennyire viselhető kényelmesen.

Ízig-vérig gamer külső

Láthatóan kétséget sem akartak hagyni afelől, hogy itt egy gamer headsetről van szó, hiszen a GW937HS külsejével is jelzi ezt. A bumszli, elnagyolt, markáns vonalak, a hangsúlyos csavarmélyedések, a feltűnő rács mind-mind jellemző az ilyen termékekre. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a rácsok mögött, a hangszóróház külsejénél színes LED-eket rejtettek el, amelyek sötétben látványossá teszik a megjelenését a folyamatos színváltással.


[+]

A hangszóróházak forgatására nincs lehetőség és nem is tologathatóak fel-le a fémből készült merevítőn. Annak érdekében, hogy ne lötyögjön a masina senki kobakján, egy gumis fejpánttal is ellátták, amely hatékonyan, de nem kényelmetlenül szorítja rá a fejre az eszközt, így papíron kényelmesen használhatják kisebb és nagyobb fejméretű emberek is. A dobozban a terméken és egy rövid ismertetőn kívül semmit nem leltünk, így aki például tartalék fülpárnákra vágyik, az csalódni fog.


[+]

Főbb paraméterek
gWings GW937HS
Kialakítás zárt, over-ear
Hangszóró dinamikus, 50 mm
Frekvenciaátvitel 20 - 20 000 Hz
Impedancia 32 ohm
Érzékenység n. a.
Teljesítmény n. a.
Kábel hossza 220 cm, nem cserélhető
Súly 460 gramm
Csatlakozó USB
Tartozékok Ismertető
Extrák Hattyúnyakú mikrofon, szoftveres vezérlés, színes LED-ek
Gyártó honlapja www.gwings.hu
Termék honlapja gWings GW937HS
Fogyasztói ár 15 500 forint

Használat közben

A már említett merevítős-fejpárnás kialakítás teljesen jól működik: jól oszlatja el a súlyt, így a majd' fél kilós eszköz nem nyomja a fejet még hosszú órák után sem. A műbőr, puha fülpárnák hibátlanul simulnak a bőrhöz, és egész jól kiszűrik a külvilág zajait. A gWings GW937HS nem rendelkezik aktív zajszűrő technológiával, de emiatt ezt nem is hiányoltuk. Egy zúgó, emberekkel teli irodában is nagyon jó szolgálatot tehet, még mormogás szintjén sem jut el a fülbe a beszédhang. Tapasztalataink szerint olyan háromnegyed óra után kezd érezhetően befülledni, ami egy idő után meglehetősen zavaróvá válik, de ilyenkor értelemszerűen egy rövid szellőztetéssel orvosolható a probléma.


[+]

A nem cserélhető kábel egyébként USB csatlakozóban végződik, amivel több baj is van: ha így csatlakoztatjuk a számítógéphez, akkor nem tudjuk használni annak hangkártyáját, márpedig ha valaki egy minőségi darabbal rendelkezik, akkor nyilván inkább arra kötné a fülest. Emellett az is probléma, hogy emiatt például egy Xbox One vagy PlayStation kontrollerbe sem lehet beledugni, hiszen azon 3,5 mm-es audiocsatlakozó van. És ha már a konzoloknál tartottunk: A PS4 Próval igen, az Xbox One-nal viszont nem volt képes együttműködni, miután csatlakoztattuk a központi egységhez, és a tévébe (idei középkategóriás modell) is hiába tuszkoltuk. Ez persze azt is jelenti, hogy a mobil eszközöket (telefon, tablet, hordozható lejátszók) el lehet felejteni. Hogy akkor mi értelme van az USB-nek? Hát az, hogy a 3,5 mm-es csatlakozón nem megy át a 7.1-es hangzás, ennek a modellnek pedig az a nagy ígérete, hogy azt is képes visszaadni. Ám szerintünk, ha ez ennyire fontos volt nekik, akkor igazán megoldhatták volna a kábelcserét.


[+]

Maga a kábel 220 centiméter hosszú, nem cserélhető, és masszív burkolatot kapott, aminek köszönhetően gyakorlatilag lehetetlen megtörni vagy összegubancolni. Található rajta egy vezérlőpanel, amelyen módosítható a hangerő, kikapcsolható a mikrofon és aktiválható a rezgés, ami a füles egyik speciális tulajdonsága. Bekapcsolás után ugyanis a mini motorok kismértékű, enyhe vibrációt keltenek a készülékházban az igen mély hangoknál. Tehát például a dobokra vagy robbanásokra, lövésekre rátesz ez is egy lapáttal, ami jól hangzik talán, viszont a valóságban meglehetősen idegesítő. Lehet, hogy öregek vagyunk már ehhez és a tinédzserek imádják az ilyesmit, de mi piszok gyorsan kilőttük.


[+]

Mikrofon

A nem eltávolítható mikrofon flexibilis, azaz bátran hajlítgatható ide-oda, így el lehet távolítani a száj közeléből. Valamiért építettek rá egy LED-et, aminek gyakorlati haszna nincs, hiszen aki egy fején lévő eszközön elhelyezett mikrofont sem talál meg, az menthetetlen. Az alkalmazásának esztétikai okai vannak, ilyet még tényleg nem láttunk korábban, és valóban meglehetősen figyelemfelkeltővé teszi az eszközt, illetve használóját. Viszont van egy kis baja: kikapcsolhatatlan (legalábbis nekünk nem sikerült), ami világosban még nem gond, de sötétben nagyon zavaró lehet. A gyakorlati próba során az derült ki, hogy átlagos beszédhangerőnél hibátlanul továbbítja a hangokat, és a külső zajokat, lihegést is jól szűri. Viszont ha ordítozásra kerül sor, ami azért elő-előfordul még a legjobb családban is, akkor enyhe torzítás érzékelhető, de ez még nem megy az érthetőség rovására.


[+]

Szoftver

A weboldalról letölthető egy ingyenes alkalmazás, melyben különféle, hanggal kapcsolatos beállítási lehetőségek várják a felhasználót. Változtatható a fejhallgató és mikrofon hangereje, módosíthatóak az equalizerben az arányok, itt kapcsolható be a virtuális 7.1 hangzás, és el is menthetőek profilként a beállítások. A szoftver magyarul is kommunikál, jól működik, átlátható, könnyen kezelhető, de azért ez ma már alapelvárás.


[+]

Hangminőség, értékelés

A gWings nagy hangsúlyt fektet arra termékkommunikációjában, hogy az eszköz képes a 7.1 csatornás hang visszaadására. Azonban minden más hasonló fejhallgatóhoz hasonlóan ezen is csak két hangszórót helyeztek el, ebből fakadóan itt is a virtuális térhangzás eljárásnak kéne megteremtenie a surround megszólalás illúzióját.


[+]

És egy ideális világban most jönne az, hogy ezzel minden gond nélkül megbirkózott, azonban a valóság keserűbb: a 7.1 csatornás hangzás visszaadása egyszerűen nem működik, hiába próbáltuk ki a Fraunhofer Intézet tesztfájljaival is az eszközt. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, máshogy szólal meg az eszköz, olyan, mintha egy kis visszhangeffektet rátoltak volna bizonyos tartományokra, de amit hallunk, az határozottan nem térhatású hangzás. A sztereóval viszont nincs gond, a hangok onnan jönnek, ahonnan érkezniük kell, bár a hangteret egy kicsit szűknek éreztük, de ez egy ilyen kialakítású fejhallgató esetében nem meglepő.

A hagyományos felépítésű, zárt rendszerű, 50 mm-es hangszórókkal ellátott fejhallgató által produkált hangminőség nem tökéletes. Némi fátyolosság szinte mindig érzékelhető, nem makulátlanul tiszta a megszólalás, és az eszköz hajlamos a finomabb részek elkenésére. A basszusok kellően erőteljesek de nem teljesen pontosak, némi elmosódás itt is érezhető. A a beszédhangokkal nincs gond, és a hangerőre sem lehet panasz. Mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy játékra és filmezésre remekül alkalmas a készülék. Háttér-zenehallgatáshoz is megfelelő, ha tehát csak az kell, hogy valami szóljon munka közben a fülünkbe, azonban teljesítménye az odafigyelős zenehallgatáshoz már kevés.

Értékelés

Eleinte kicsit tartottunk a gWings GW937HS-tól, hiszen mégiscsak egy új márka egyik első termékéről van szó, amelynek kialakítása-megtervezése során kiemelt szempont volt az alacsony ár. De a gyakorlati próba során kiderült, hogy egy teljesen korrekt eszközt sikerült összerakni. Meglepően kényelmes volt, a kábelen elhelyezett kezelőpanel jól használható, és azért is dicséret jár, hogy egy külön vezérlőszoftverről is gondoskodtak.

gWings GW937HS
gWings GW937HS [+]

A beharangozott 7.1 csatornás megszólalás nem működött, de ez nem okozott meglepetést. A hangminőség nem tökéletes, ezért zenehallgatásra csak korlátozottan használható, viszont a játékokkal és a filmekkel nincs gond, azokhoz teljesen jól passzol. A markáns, erőteljes, már-már durva formai elemekre épülő dizájn karakteres külsőt kölcsönöz neki, és a világító LED-ek is biztos sokak szívét megdobogtatják majd. 15 500 forintos árával egyértelműen az olcsóbb gamer headsetek közé tartozik. Kategóriájában a jobbak közé tartozik, sőt a drágább, márkásabb darabok mellett sem kell szégyenkeznie. Ez így teljesen rendben van, ha ilyen lesz a gWings többi terméke is, akkor megvan az esély a sikerre.


gWings GW937HS headset

elefant

A gWings GW937HS gamer fejhallgatót a gWings bocsátotta rendelkezésünkre.