Hirdetés

GT200, RV770 - felbolydul a VGA-piac

Konklúzió

Az olvasók valószínűleg észrevették, hogy olyan felbontásokat és beállításokat teszteltünk, melyeket a HD 4850-nek bruttó 40–45 000 forintos árával egyáltalán nem lenne kötelessége kihajtani. Ráadásul abban a „megtiszteltetésben” részesült, hogy teljesítményét a 2–4-szer drágább GeForce GTX 260-hoz és 280-hoz hasonlítottuk, ugyanis megtehettük, mert mint látható volt, ezen monstrumok mellett sem játszott alárendelt szerepet.


NVIDIA GT200: gyors, erős és drága... [+]

A GeForce GTX 280 a tesztek túlnyomó többségében a 9800 GTX-nél 40–90%-kal volt gyorsabb, amiről tudvalevő, hogy gyenge memóriavezérlős és raszterizálós része miatt a nagy felbontásokban lassabb a G80-ra épülő GeForce 8800 GTX-nél. Márpedig az NVIDIA azt ígérte, hogy a G80-nál közel kétszer gyorsabb chipet készít, ez azonban még a szintetikus tesztekben sem ütközött ki egy-két kivételtől eltekintve. Azt lehet mondani, hogy a GeForce GTX 280 tényleg gyors, jelenleg a leggyorsabb egychipes megoldás, de ezért az NVIDIA irreálisan magas felárat kér, természetesen jóval többre értékeli azt, mint amennyivel gyorsabb az alatta található videokártyáknál – persze ez megszokott ebben a szegmensben, a leggyorsabbnak presztízse van. Nem ejtettünk még szót a GeForce 9800 GX2-ről (tesztünkben a 9800 GTX SLI-nek felel meg), ami a GTX 280-nál olcsóbb, ugyanakkor sok esetben gyorsabb. Akármennyire is gyorsabb a 9800 GX2, mi nem titkoltan inkább az egychipes GTX 280-at választanánk, ugyanis esetében nem kell tartani skálázódásbeli problémáktól, illetve belső felépítése révén is biztosabbnak tűnik a jövőre nézve (ugyanakkor még nem tudhatjuk, hogy ezeknek a tényezőknek a kihasználása mikorra várható).

A GeForce GTX 260 természetesen lassabb volt a 280-nál, és evidens, hogy előnye a 9800 GTX-szel szemben nem volt akkora, mint a teljes értékű GT200-as chipet tartalmazó nagyágyúé. A GTX 260 nem a leggyorsabb címért vetélkedik, ami tükröződik az árcédulán is, azaz közel sem kérnek el akkora felárat érte, mint a GTX 280-ért. Ez a videokártya elvileg 399 dollár környékén indul (partnereinknél még nem kapható), ami kicsit felülárazottnak tűnik annak fényében, hogy a Radeon HD 4850 alig 200 dolláros áron kerül forgalomba, miközben a két kártya teljesítménye átlagban alig tér el egymástól. Ha nem lenne AMD, akkor a GTX 260 akár még meg is érné a 399 dollárt, így viszont nem ér annyit.

A Radeon HD 4850 egy szép kis pofon az NVIDIA-nak, ugyanis ezen az áron egészen idáig a GeForce 9800 GTX-et kínálta, ami valljuk be, már nem tekinthető komoly konkurenciának. Ezt az NVIDIA is látja, mert a pletykák szerint hamarosan kiadja a 9800 GTX+ típusjelzésű videokártyát, amely egy emelt órajelű 9800 GTX lesz: a tesztek alapján ilyen áron szerintünk ennek sincs sok keresnivalója a HD 4850 ellenében, amely ráadásul sokkal időtállóbbnak ígérkezik. Most az NVIDIA került kényszerhelyzetbe, mert nem képes felmutatni a HD 4850-nel versenyképes terméket, és arra, hogy ez a helyzet megváltozzon, egy darabig nincs is esély. A jóval funkciógazdagabb és gyorsabb HD 4850 ellen egy GT200-derivátumra lenne szükség, amiről már biztosan hallottunk volna ezt-azt, ha létezne...

Az AMD-nél most valami megváltozott, a grafikus chipeket fejlesztő mérnökcsapat és az eredményeket kommunikáló marketinggépezet korábban kívülről kissé bizonytalannak, dezorientáltnak tűnt, most azonban magabiztosan és összeszedetten készültek fel az újabb GPU-generáció piacra dobására. (Nem mellesleg színvonalas és szakmailag is tartalmas volt az a nemzetközi sajtókonferencia, ahol időben megkaptuk az RV770-nel kapcsolatos információkat és magát a tesztkártyát is.) A mérnöki oldalon végre belátták, hogy nem szabad az árral szemben úszni, felvették az NVIDIA által odavetett kesztyűt, és textúrázásban, illetve a ROP-os Anti-Aliasing vonalán is harcba szálltak. Mindehhez a hardver is nagyon jónak tűnik, pláne, ha az árakat is figyelembe vesszük. Az AMD részéről bemutatott 260 mm²-es, 55 nm csíkszélességű chip versenyben van az NVIDIA 576 mm²-es, 65 nm-es chipjével; látva a fogyasztást még borúsabban ítéljük meg az NVIDIA helyzetét. Igaz, a trónfosztás ezúttal is elmaradt, de szerintünk egyáltalán nem baj az, ha egy gyártó nem az abszolút sebességet, hanem a teljesítmény/ár arányt tartja elsődleges szempontnak. A friss adatokat és a teszteredményeket látva az NVIDIA hosszú idő után újra nehéz helyzetbe kerülhet, talán nehezebbe, mint korábban bármikor...


AMD ATI Radeon HD 4850
AMD RV770

fLeSs és janpotocki

Az újdonsült videokártyákat az Asus Magyarország, az AMD és az NVIDIA bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés