Hirdetés

Gigantikus ventilátorteszt

A ventilátorokról

Ha egy csapásra eltűnne az összes ventilátor a világon, akkor az autók mellett a számítógépek jelentős hányada is túlmelegedne, megállna, nem működne tovább. A többi hardverelemhez képest filléres alkatrésszel eddig nem sokat foglalkoztunk, pedig jelentőségük óriási. Temérdek fajtát lehet kapni belőlük, az áruk is jelentősen eltérhet, teljesítményadataikról meg csak annyit tudunk, amennyi jó esetben a csomagolásukon látható.

A ventilátor feladata, hogy a levegő áramoltatásával kellő légmozgást biztosítson gépünk belsejében, és a szabadba juttassa a forró alkatrészek melegét szétterítő bordákon felhalmozódott hőt. Természetesen ez a folyamat sem mentes a mellékhatásoktól: a légáramlásnak, a légkavaró motorjának és a forgásból adódó súrlódásnak is megvan a maga hangja, ami hosszabb használat esetén zavaró lehet. A zaj csökkentésére születtek különféle megoldások, azonban most eltekintünk az alternatív hűtési módszerektől, csak a ventilátorokkal foglalkozunk.

A szélzaj, ami a hang felfőbb oka, arányban van az áramló levegő sebességével, ezáltal a légszállítással, vagyis a ventilátor teljesítményével. Alapszabály, hogy nagyobb levegőszállítás nagyobb hanggal jár. A megoldás a méret növelése, ami az egyre forróbb processzorok megjelenésével az utóbbi időben bontakozott ki igazán. Egyre több kilenc és tizenkét centiméteres megoldással találkozunk; processzorhűtéseket felvonultató tesztünkben is egy óriás lett a győztes. A nagyobb felület miatt kisebb szélsebesség - vagyis zaj - mellett produkálható ugyanakkora levegőszállítás, mint a kisebb példányoknál, vagy az eredeti sebességen jelentősen nagyobb áramlás érhető el. Egy nyolc centiméteres légkavaró megközelítőleg 50 négyzetcentiméteres felülettel bír, egy kilences majdnem 64, de a tizenkettesek több mint 110 négyzetcentiméteren produkálják a szelet.


Ventilátorok evolúciója

A szélzaj csökkenthető körültekintő tervezéssel is, ez legtöbb esetben a processzort hűtő borda és a ventilátor egymáshoz hangolt kialakítását jelenti, vagy találkozhatunk a szokásos, hét lapáttól eltérő megoldásokkal is, elsősorban a grafikus kártyákon, melyek a levegő jobb irányítása miatt kapnak egyedi formát.

A zaj további összetevői a motor működéséből erednek. Alapvetően egy elektromotornak elenyésző lenne a hangja, a problémát a vibráció keltette zaj okozza, amely a forgó részek kiegyensúlyozatlanságából eredő rezgés következménye. Hatását a ventilátor háza és a hardverelem, amihez a ventilátort rögzítettük, tovább erősíti. A megoldás a forgómozgás kiegyensúlyozása, melyre a német illetőségű Papst szolgál igényes megoldással. Nyolc cm-es ventilátoraikon rések figyelhetőek meg, melyekbe kiegyensúlyozó nehezékek kerültek. Sajnos ennek a pluszmunkának megvan az ára is, ezért a legtöbb gyártó nem alkalmaz ilyet, emiatt a legtöbb ventilátor rezgésre hajlamos, különösen a nagyobb fordulatszámúak. Ilyenkor segítenek a rezgés továbbterjedését gátló gumialátétek, amelyek lehetnek méregdrága szilikon bakok, vagy akár elhasznált biciklibelsőből kivágott korongok is.


Papst ventilátorok kiegyensúlyozó nehezékekkel

A hangforrások legkellemetlenebbikét hagytuk utoljára, a forgást könnyítő csapágy hangját. Amíg jó az alkatrész kenése, addig semmi gond, minden olajozottan, hangtalanul működik. Amikor viszont elfárad a síkosító anyag, akkor jönnek a gondok, kezdődik a ciripelés, nyikorgás, berregés. A gyártónak több lehetősége van: használhatnak csendesebb, de alaposabb kenést igénylő csúszócsapágyat, vagy hangosabb, de strapabíróbb golyósat, sőt, akár ezek keverékét, vagy dupla golyóscsapágyat is. Manapság már a golyóscsapágyak alig hangosabbak csúszós társaiknál, ezt méréseink is alátámasztják. További lehetőség a csapágygolyók kopásálló anyaggal borítása. Ismét a Papstot tudjuk felhozni, akik teflonbevonatot alkalmaznak. A felhasználó időnkénti olajozással védekezhet, azaz inkább védekezhetne: egy garanciálisan lepecsételt gépnél vagy a tápban elhelyezkedő ventilátoroknál ez nem kivitelezhető művelet.

Még a versenyzők bemutatása előtt egy fontos részlet: aki látott már több hűtőventilátort egy rakáson, annak feltűnhetett, hogy néhány termék külsőre megtévesztően hasonlít egymásra, ránézésre csak a gyártót feltüntető matricában, színben vagy a csomagolásban különböznek. A jelenség magyarázata a közös származási hely, ami ugyanakkor nem jelent feltétlenül azonos minőséget, hiszen a motorok paraméterei különböznek, továbbá a ventilátorhoz mellékelt kiegészítők és az ár is jelentősen eltérhet. A bemutatásnál formai hasonlóság szerint csoportosítottuk a lapátosokat.

Tesztünkben a külsőt, a felszereltséget, a hangerőt és a hűtési teljesítményt vizsgáltuk. A ventilátorok adatainál hangerőre és levegőszállításra vonatkozó gyári értékeket nem adunk meg, ugyanis ezek számolása és megállapítása típusonként eltérő lehet. Ilyen jellegű információkat a gyártó weboldalán lehet megtalálni. A fordulatszámot saját méréseink alapján (MSI 875P Neo-FISR alaplap) tüntettük fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Processzorhűtés minden irányból - 1/2

  Az alaplap síkjára merőlegesen fújó CPU-hűtők teljesítményét, illetve a környezet és a hűtő egymásra gyakorolt hatását vizsgáljuk.

 • Processzorhűtés minden irányból - 2/2

  Cikkünk második részében az alaplappal párhuzamosan fújó ventilátoros hűtési megoldásokat vizsgáltuk.

 • Sunbeam dekoráció

  Kipróbáltuk a Sunbeam világító termékeit, melyekkel PC-nkbe tetszetős fényeket varázsolhatunk.

 • Szép áruk fóruma

  Dacolva a magas dollárárfolyammal ezen a héten is akad kedvező árú hardver, közöttük több kellemes külsejével is hódíthat.

Előzmények

Hirdetés