Hirdetés

Gigabyte notebook - egy lépéssel lemaradva?

Gigabyte Q1580M

Több mint fél éve már, hogy az Intel bevezette Core i3 és i5 processzorokra alapozó Arrandale notebookplatformját. Kétségtelen, hogy ezek a grafikus maggal egybetokozott lapkák még a nagyszerű előd, a Core 2 teljesítmény/fogyasztás mutatóját is túlszárnyalták. Egyvalami viszont nem változott: az átlagos felhasználók teljesítményigénye. Mivel az összes platform hardveres HD videolejátszás-gyorsítással bír, a hétköznapi internetező, szövegszerkesztő, multimédiázó felhasználó legjobban akkor pörgeti a processzort, amikor az egyre divatosabb Flash játékok közül valami rosszabbul optimalizálttal – és ilyenből rengeteg van – játszik. Ehhez pedig teljesen fölösleges a 2,2-2,5 GHz-es Core i. Már a platform debütálásakor éreztük, hogy jó lenne valami gyengébb darab, de egyelőre a Core i3-330M-nél lassabb CPU-t nem látni. Mit tehet a racionális felhasználó, ha spórolni szeretne egy kicsit? Vagy az AMD felé fordul, vagy vissza a Core 2 Duóhoz, ahol a lassabb processzorral megspórolt pénzt számára hasznosabb extrákra cserélheti.

Ma mi is visszakanyarodunk, és megnézünk egy Gigabyte notebookot. Az alaplapok és grafikus kártyák világában az Asusszal és MSI-vel versenyző, közkedvelt márka lassabban ébredt rá, hogy a notebookoké a jövő, de most már sínen vannak. Szép lassan a hazai piacra is befutnak Core i-s modelljeik, de a Q1580M még a régi, Core 2 hagyományokra épül. Kijelzője 15,4 hüvelykes és 16:10 oldalarányú, ezért a modern 16:9-esek mellett gyakran 14 hüvelykesnek éreztük. Fedele fényes, érdekes mintázatot és egy nagy, igényes Gigabyte márkajelzést kapott.

Elölről nézve meglehetősen vaskosnak tűnt. Ma már a 30-39 mm-es vastagság és a 2,6 kilogrammos súly ebben a kategóriában tényleg az átlagosnál többnek számít. A homlokzat bal oldalán néhány LED-et, alján pedig két hangszórónyílást láttunk. Nagyon okosan, hátra tették a hűtés kimeneti nyílását, így a rajta keresztül távozó meleg és zaj a lehető legkevésbé fogja zavarni a kijelző előtt ülő felhasználót. A rács mellé hatcellás akkumulátor került 52,3 Wh-s kapacitással.

A Gigabyte Q1580M összes csatlakozóját két oldalára rendezték. Jobbra elöl két hang, majd két USB indít, őket a DVD-író és a tápcsatlakozó követi, a sort pedig a Kensington zárja zárja. A másik oldalon található az a két extra, amelyek miatt a Core 2-s Gigabyte az erősebb utódok mellett is érdekes lehet: van rajta HDMI és eSATA csatlakozó.

Kinyitva a notebookot egy csillogó, fekete belső tárult elénk, amit matt, világos csuklótámasszal és a hagyományos billentyűzet fölött egy rácsos hatású panellel dobtak fel. Kár, hogy ez nem rejt hangszórókat.

Ahogy illik, a régies Gigabyte teljes mértékben kinyitható, ez egyszerű, de egészen korrekten járó zsanérjának köszönhető. Az egész gépre jellemző, hogy nem bonyolították túl. Csak az alapdolgokat tudja, de azokat megfelelően. Illesztési hézagai rendben voltak. Nem készült világbajnok anyagokból, de nem hajlott, nem recsegett-ropogott, szépen egyben volt. Azt az érzetet keltette, hogy van benne anyag.

Alul néhány szellőzőnyílást és három fedelet találtunk. A notebook bal felső sarkát az optikai meghajtó tölti ki, alatta helyezték el a merevlemezt, amit rezgéselnyelő kockákra támasztottak sarkainál. Ritkán látni ilyet a modern, olcsó Core i processzoros notebookokban, ahogyan szabad mini PCI Express helyet is. A Gigabyte Q1580M-ben még egy antennát is vezettek hozzá, így minden adott egy 3G modem beszereléséhez. A legnagyobb ajtó rejti a fő hardverelemeket. A processzorra és északi hídra csatlakozó hőcső bal oldalán, egymás fölött látható a két DDR2 memóriahely, melyek közül az egyik üres volt. A túloldalon egy diszkrét grafikus kártyának előkészített hely látható, a jobb felső sarok pedig a hűtőrendszeré.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés