Hirdetés

Genia ATV300 & ATV1000: penge androidos smart boxok

Az Enjoy TV család

Az utóbbi időben eléggé beindult a termelés, és komoly mennyiségben kerülnek Androidot használó otthoni szórakoztatóelektronikai termékek a placcra. És ahhoz sem kell látnoknak lenni, hogy megjósoljuk, a jövőben ezek az eszközök még nagyobb szerepet kapnak. A Geniatech az elsők között volt, amelyik meglátta a fantáziát e termékcsaládban. Így ma már pöpec kis kínálattal bírnak; ezen termékeiket a sokatmondó Enjoy TV szériába sorolják. Lehetőségünk nyílt kipróbálni és összehasonlítani két modellt. Egészen pontosan a beszédes nevű, kicsi és könnyű ATV300 Nanót, és az egy fokkal komolyabb, nagyobb tudású ATV1000 MyGicát.

Geniatech ATV300 vs. ATV1000

Egy pillanatra sem lehet összekeverni a két terméket, hiszen amíg az ATV300 a korábban már kivesézett Ellion T1-re hasonlít leginkább, addig a nagytesó egy hagyományosabb kialakítású és méretű médiaboxot idéz. A T1-énél jobb megoldást választottak az ATV300 esetében a csatlakozók elhelyezésére, hiszen a két USB port, illetve a kártyaolvasó is a frontfelületre került a kontrollámpák társaságában, így nem kell a hátulja felé tapogatózni, ha az ember bedugna egy külső adattárolót vagy vezeték nélküli egeret. Hátulra egy HDMI és egy LAN csatlakozót, valamint egy AV kimenetet applikáltak.


Balra Geniatech ATV1000, jobbra Geniatech ATV300

ATV1000-nél az USB portok, illetve az olvasó oldalt kapott helyet. A HDMI, komponens és LAN csatolókat itt is hátulra száműzték az analóg és a digitális audiokimenetekkel együtt. Ez a készülék 512 MB RAM-ot, és 2 GB beépített flash háttértárat kapott, melyet a különféle letöltött alkalmazások számára tartják fenn. Az ATV300 viszont csak a felét kapta mindenből, így 256 MB RAM és 1 GB flash háttértár került bele. Mindkettő az ARM Cortex A9 800 megahertzes architektúrára épül. Viszont az ATV1000-t kiegészítették egy Mali-300 3D grafikus vezérlővel, illetve ellátták beépített WiFivel is. A két modell csak hardveresen különbözik egymástól, működésükben, felhasználói felületükben teljesen megegyeznek.

Vezérlés

Mindkettő támogatja az USB-n keresztül csatlakoztatott külső eszközök használatát, azaz az egeret és a billentyűzetet is felismerik. Erre szükség is lesz, az ATV300 esetében legalábis minden kétséget kizáróan, dobozába ugyanis csak egy szimpla távirányítót pakoltak, amelyen ugyan van négy+két gomb az egér pótlására, de ez gyakorlatilag használhatatlan. Iszonyú lassú, és a navigálás is borzasztó körülményes vele. Társa mellé már jár egy teljes QWERTY billentyűzettel megtámogatott távvezérlő, amely a speckó gomboknak köszönhetően egérként is funkcionálhat. Sajnos ez se hibátlan, egyrészt a gombok picik, tehát aki megszokta, hogy gyorsan vagy tíz ujjal, vakon gépel, annek kényelmetlen lesz. Másrészt egérként se az igazi, ugyanis két kéz kell hozzá. Ráadásul nem is túl könnyű a célzás vele, bár ezt idővel nyilván meg lehet szokni.

Hirdetés

Maga az irány nem rossz egyébként, ez a Wii kontrollert idéző megoldás alapvetően jóval komfortosabb, mintha az ember egy egérrel és egy billentyűzettel a kezében ülne be a fotelbe a tévé elé. Az egyébként hiba, hogy csak két USB csatlakozó került a modellekre, így nincs mód arra, hogy a vezérlésért felelős perifériák mellé még az ember egy külső adattárolót is rádugjon. De aggódni nem kell! Amikor jeleztem ilyen irányú aggályaimat a forgalmazónak, felvilágosítottak róla, hogy már a célegyenesben vannak a különféle kiegészítők, melyek között megtalálható lesz egy tapipaddal kombinált klaviatúra, és lesz gamepad is, amely ráadásul kompatibilis a népszerű játékkonzolokkal.

Bekapcsolás után...

...amennyiben Android 2.2 operációs rendszer van az eszközön, akkor mindenképp eszközölni kell egy frissítést. Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint amit egy átlag szórakoztatóelektronikai vagy IT terméknél megszokhattunk. A lokalizációt a forgalmazó végzi, aminek nyilván költségei vannak. Mivel nem szeretnék, ha a versenytársak csak úgy hipp-hopp magukévá tennék munkájuk gyümölcsét, így a frissítés (legalábbis e pillanatban) nem nyilvános. Kérésre a cég munkatársai ingyenesen elvégzik ezt az egyébként meglehetősen macerás, körülbelül félórás feladatot. Valószínűleg a procedúra nem sok modellt érint, mert a 2011. november közepe után értékesített daraboknál ezt már korábban megoldották. Azt viszont, hogy a későbbi (mert, hogy lesznek ilyenek, az ezer százalék) frissítésekkel mi lesz a helyzet, egyelőre nem tudni. Ez a módszer a végfelhasználók szempontjából nyilván nem túl kényelmes, ám teljesen érthető, és sajnos sokat elárul a hazai üzleti morálról is.

A frissítés azért fontos, mert a 2.3-as Androidon már rendesen működik a Market, ami korábban problémás volt, a beépített médialejátszón is javítottak, illetve a kezelőfelület is pozitív irányba változott. A hagyományos ikonos elrendezés megmaradt, ahol a widgetek és a különféle alkalmazások egymás mellett sorakoznak, de a számítógép desktopjára hajazó felületet felváltotta egy igazi íróasztal. Mint a képen is látható, ikonok helyett nagyméretű ábrák helyettesítik a funkciókat. Így értelemszerűen, ha valaki mondjuk videókat akar nézegetni, akkor a kamerára kell böknie, és így tovább. Látványos megoldás ez, amely kiválóan alkalmas arra, hogy bárki elkápráztassa barátait, és a laikus felhasználók is biztos értékelni fogják. Aki viszont egy kicsit már átkattintotta az agyát az IT világra, az szerintem maradni fog a "hagyományos" GUI-nál.

További fejlődés, hogy az operációs rendszer e verziója már tud magyarul is. Bár olykor Kazinczy nyüszítve futna világgá, ha látná, azért minden világos és érthető. A magyar karakterkiosztás is kiválasztható. A különféle (net, nyelv, dátum és idő, szinkronizálás, megjelenítés stb.) androidos alapbeállítások természetesen itt is megvannak. Egyszer sikerült is megfagyasztani, amikor a felbontással kapcsolatos paraméterekkel babráltunk, de egy kikapcs-bekapcs segített. Az alkalmazások kezelése pofonegyszerű, csak győzze kiválogatni ezek tengeréből az ember, hogy mire is van igazán szüksége. A Market használatához csak egy e-mail címmel kell regisztrálni. Vannak bizonyos applikációk, melyeknek a letöltését közvetlenül nem engedélyezi az eszköz, mondván hogy nem kompatibilis vele. Ezen is lehet segíteni, hiszen az USB porton keresztül a készülékre feljuttatott APK állományokat tudja kezelni.

A két modell közül játékokra nyilván az ATV1000 alkalmasabb a beépített 3D gyorsító miatt, ezen a mértékegységként funkcionáló Angry Birds is gond nélkül elszaladt. Scrolloztunk ide-oda, mint az őrültek, de az sem akasztotta meg. Vannak természetesen olyan, böngészőből futtatható játékok, amelyekkel nem boldogult, de azok azért kimondottan erőforrásigényesek, viszont az androidos játékok között nem találtunk olyat, amelyikkel gond lett volna. Az ATV300-ról ezt már nem lehet ennyire egyértelműen kijelenteni, hiszen enyhén akadozott olykor, de csak a szebb grafikájú 3D programoknál. A beépített Google böngésző remekül muzsikál. Az eszköz támogatja a Flash megjelenítést is, és a sebességgel sem volt semmilyen gond.

Médialejátszó

Bár az Androidnak köszönhetően pikk-pakk letölthetőek különféle alkalmazások, mindkét eszköz rendelkezik beépített médialejátszóval is. Ez azért ma már egy ilyen kaliberű és árú eszközből semmiképp sem maradhat ki. Egységes médialejátszó felület nincs, a fájlkezelő alkalmazást elindítva ugyan láthatóak ömlesztve a zenék, képek és videók, de természetesen minden mással együtt. Ezen kívül külön-külön ki lehet jelölni, hogy melyik médiatípussal kíván foglalkozni a felhasználó.

Zenék

Zenék esetében kérhető az előadók, albumok vagy dalok szerinti listázás. Sőt a másutt összeállított lejátszási listákat is képes kezelni, kár, hogy ilyesmi létrehozására itt nincs mód. Az MP3 formátum mellett a WMA kiterjesztésű számok lejátszását teszi lehetővé, tehát a veszteségmentes tömörítésű FLAC és APE anyagokat el lehet felejteni. Cserébe képes az ID3 tagek feldolgozására és kijelzésére. Sajnos olyan alkalmazást nem párosítottak hozzá, amely a különféle netes adatbázisokból szívja le a dalokkal, stílusokkal, előadókkal kapcsolatos infókat.

Maga a kezelőfelület eléggé puritán, bár azért jó pont jár, hogy a borító is megjelenik a képernyőn, amennyiben az a számokkal egy könyvtárban van. Nagyon nem lehet variálni a dolgokat, hiszen az ismételt lejátszáson kívül csak a shuffle funkció aktiválható. Az ellenben remek, hogy az alkalmazásból történő kilépés után is folytatódik a zenebona, még akkor is, ha véget ér egy dal. Így kellemes aláfestést nyújthat, miközben szörfölget az ember vagy a widgetekkel babrál. Az ATV1000-nél ráadásul került egy külön gomb is a távvezérlőre, ami azonnal elvisz a zenelejátszóhoz. Így ha dalt akarunk váltani, vagy csak szimplán leállítani a zenét, igen gyorsan megtehetjük.

Képek

Állóképek esetén a JPG mellett a PNG, GIF és BMP kiterjesztések jöhetnek szóba, viszont az animgifek nem játszanak. Lejátszási listát itt sem lehet összedobni, viszont a diavetítés elindítható, kár, hogy ezt semmilyen effekt nem kíséri. A képek nagyíthatóak, forgathatóak, és különböző infókat is lehet róluk kérni (milyen könyvtárban van, formátum, keletkezés ideje), a kurzor segítségével pedig villámsebesen lehet köztük ugrálni.

Videók

Ami nem tetszett nekünk, hogy az ATV1000 távirányítóján nincsenek fenn a vezérléshez szükséges funkciógombok (play, pause stb.). Az F1 megnyomásával ugyan előcsalható egy csúszka, amelyen virtuálisan már megtalálhatóak, de ez azért mégse valami kényelmes megoldás. Itt lehetséges változtatni a képarányon, infók kérhetőek egy adott fájlról (méret, felbontás, hossz, kiterjesztés), megváltoztatható a felirat mérete és színe, illetve kiválasztható az audiosáv (amennyiben több van). A feliratkezeléssel egyébként adódott egy kis bibi, már ami az ékezetes karaktereket illeti. Ezeket ugyanis kínai írásjegyekkel váltotta ki, úgyhogy máris megvan a következő frissítés egyik első számú feladata.

A mozgóképformátum támogatáshoz a szokásos tesztcsomagunkat küldtük rá a gépekre. A HD TV (M2TS) fájl csúnyán akadozott az első lejátszásnál, utána nem volt gond. A H.264 TS-nél viszont ez sokkal durvábban jelentkezett és nem is múlt el, így gyakorlatilag nézhetetlen volt. A DivX, és az XviD nem fejtett ki ellenállást, ami viszont érdekesebb, hogy a QuickTime videókon is hibátlanul hasított. A WMV kiterjesztésű anyagról ugyanezt lehet elmondani, ám ennél is nagyobb jelentőséggel bír, hogy a manapság egyre népszerűbb MKV állományokkal gond nélkül boldogult. A Killa_sample ugyan csúnyán bepixelesedett, de ez annyira azért nem meglepő.

Értékelés

Nagyon jó irányba indult el a Geniatech ezzel a két termékkel. Belekötni egyedül a távirányítókba lehet, sőt azokba kell is. Biztató viszont a kiegészítők ígérete, és talán egyszer arra is alkalom adódik, hogy azokat is kezelésbe vegyük. Mindkét modellnek megvannak a másikhoz képest az előnyei és a hátrányai is, így egyértelmű győztest még akkor sem lehetne hirdetni, ha valamiféle versenyt hirdettünk volna köztük. Az ATV1000-re azt mondhatjuk, hogy 39 900 Ft-os ára ebben a kategóriában jónak számít, a kisebb hiányosságok ellenére is kellemesek voltak vele tapasztalataink, tudásával elégedettek voltunk.

Igaz, hogy az ATV300 nem rendelkezik komponens és digitális audiokimenettel, Wi-Fi kapcsolat teremtésére sem képes és a 3D játékok tekintetében is alulmarad társával szemben, cserébe viszont 29 900 Ft-os árával tízezer forinttal olcsóbb társánál, ráadásul kicsi és könnyű. Akár még egy nagyobbfajta zsebbe is belefér, de egy táskába biztosan. Tehát igen könnyen lehet hurcolni ide-oda, házibulikba, nyaralásra, át az ismerősökhöz. És ilyenkor az ember visz magával egy szinte teljes értékű, remekül funkcionáló (egyelőre a feliratokat leszámítva) médialejátszót, egy gyors, Flash-barát böngészőt, és az Androidnak köszönhetően a lehetőségek szinte végtelen tárházát. Biztos van még hova fejlődni, és persze kell is, de ez így 2011 végén eléggé rendben van, úgyhogy ajánlott mind a kettő.


Geniatech ATV300 & Geniatech ATV1000

elefant

ATV1000

A Geniatech ATV300 és ATV1000 típusjelzésű, Androidra épülő smart boxokat a Speedshop bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés