Genia ATV300 & ATV1000: penge androidos smart boxok

Médialejátszó

Bár az Androidnak köszönhetően pikk-pakk letölthetőek különféle alkalmazások, mindkét eszköz rendelkezik beépített médialejátszóval is. Ez azért ma már egy ilyen kaliberű és árú eszközből semmiképp sem maradhat ki. Egységes médialejátszó felület nincs, a fájlkezelő alkalmazást elindítva ugyan láthatóak ömlesztve a zenék, képek és videók, de természetesen minden mással együtt. Ezen kívül külön-külön ki lehet jelölni, hogy melyik médiatípussal kíván foglalkozni a felhasználó.

Zenék

Hirdetés

Zenék esetében kérhető az előadók, albumok vagy dalok szerinti listázás. Sőt a másutt összeállított lejátszási listákat is képes kezelni, kár, hogy ilyesmi létrehozására itt nincs mód. Az MP3 formátum mellett a WMA kiterjesztésű számok lejátszását teszi lehetővé, tehát a veszteségmentes tömörítésű FLAC és APE anyagokat el lehet felejteni. Cserébe képes az ID3 tagek feldolgozására és kijelzésére. Sajnos olyan alkalmazást nem párosítottak hozzá, amely a különféle netes adatbázisokból szívja le a dalokkal, stílusokkal, előadókkal kapcsolatos infókat.

Maga a kezelőfelület eléggé puritán, bár azért jó pont jár, hogy a borító is megjelenik a képernyőn, amennyiben az a számokkal egy könyvtárban van. Nagyon nem lehet variálni a dolgokat, hiszen az ismételt lejátszáson kívül csak a shuffle funkció aktiválható. Az ellenben remek, hogy az alkalmazásból történő kilépés után is folytatódik a zenebona, még akkor is, ha véget ér egy dal. Így kellemes aláfestést nyújthat, miközben szörfölget az ember vagy a widgetekkel babrál. Az ATV1000-nél ráadásul került egy külön gomb is a távvezérlőre, ami azonnal elvisz a zenelejátszóhoz. Így ha dalt akarunk váltani, vagy csak szimplán leállítani a zenét, igen gyorsan megtehetjük.

Képek

Állóképek esetén a JPG mellett a PNG, GIF és BMP kiterjesztések jöhetnek szóba, viszont az animgifek nem játszanak. Lejátszási listát itt sem lehet összedobni, viszont a diavetítés elindítható, kár, hogy ezt semmilyen effekt nem kíséri. A képek nagyíthatóak, forgathatóak, és különböző infókat is lehet róluk kérni (milyen könyvtárban van, formátum, keletkezés ideje), a kurzor segítségével pedig villámsebesen lehet köztük ugrálni.

Videók

Ami nem tetszett nekünk, hogy az ATV1000 távirányítóján nincsenek fenn a vezérléshez szükséges funkciógombok (play, pause stb.). Az F1 megnyomásával ugyan előcsalható egy csúszka, amelyen virtuálisan már megtalálhatóak, de ez azért mégse valami kényelmes megoldás. Itt lehetséges változtatni a képarányon, infók kérhetőek egy adott fájlról (méret, felbontás, hossz, kiterjesztés), megváltoztatható a felirat mérete és színe, illetve kiválasztható az audiosáv (amennyiben több van). A feliratkezeléssel egyébként adódott egy kis bibi, már ami az ékezetes karaktereket illeti. Ezeket ugyanis kínai írásjegyekkel váltotta ki, úgyhogy máris megvan a következő frissítés egyik első számú feladata.

A mozgóképformátum támogatáshoz a szokásos tesztcsomagunkat küldtük rá a gépekre. A HD TV (M2TS) fájl csúnyán akadozott az első lejátszásnál, utána nem volt gond. A H.264 TS-nél viszont ez sokkal durvábban jelentkezett és nem is múlt el, így gyakorlatilag nézhetetlen volt. A DivX, és az XviD nem fejtett ki ellenállást, ami viszont érdekesebb, hogy a QuickTime videókon is hibátlanul hasított. A WMV kiterjesztésű anyagról ugyanezt lehet elmondani, ám ennél is nagyobb jelentőséggel bír, hogy a manapság egyre népszerűbb MKV állományokkal gond nélkül boldogult. A Killa_sample ugyan csúnyán bepixelesedett, de ez annyira azért nem meglepő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés