Hirdetés

Genia ATV300 & ATV1000: penge androidos smart boxok

Hirdetés

Bekapcsolás után...

...amennyiben Android 2.2 operációs rendszer van az eszközön, akkor mindenképp eszközölni kell egy frissítést. Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint amit egy átlag szórakoztatóelektronikai vagy IT terméknél megszokhattunk. A lokalizációt a forgalmazó végzi, aminek nyilván költségei vannak. Mivel nem szeretnék, ha a versenytársak csak úgy hipp-hopp magukévá tennék munkájuk gyümölcsét, így a frissítés (legalábbis e pillanatban) nem nyilvános. Kérésre a cég munkatársai ingyenesen elvégzik ezt az egyébként meglehetősen macerás, körülbelül félórás feladatot. Valószínűleg a procedúra nem sok modellt érint, mert a 2011. november közepe után értékesített daraboknál ezt már korábban megoldották. Azt viszont, hogy a későbbi (mert, hogy lesznek ilyenek, az ezer százalék) frissítésekkel mi lesz a helyzet, egyelőre nem tudni. Ez a módszer a végfelhasználók szempontjából nyilván nem túl kényelmes, ám teljesen érthető, és sajnos sokat elárul a hazai üzleti morálról is.

A frissítés azért fontos, mert a 2.3-as Androidon már rendesen működik a Market, ami korábban problémás volt, a beépített médialejátszón is javítottak, illetve a kezelőfelület is pozitív irányba változott. A hagyományos ikonos elrendezés megmaradt, ahol a widgetek és a különféle alkalmazások egymás mellett sorakoznak, de a számítógép desktopjára hajazó felületet felváltotta egy igazi íróasztal. Mint a képen is látható, ikonok helyett nagyméretű ábrák helyettesítik a funkciókat. Így értelemszerűen, ha valaki mondjuk videókat akar nézegetni, akkor a kamerára kell böknie, és így tovább. Látványos megoldás ez, amely kiválóan alkalmas arra, hogy bárki elkápráztassa barátait, és a laikus felhasználók is biztos értékelni fogják. Aki viszont egy kicsit már átkattintotta az agyát az IT világra, az szerintem maradni fog a "hagyományos" GUI-nál.

További fejlődés, hogy az operációs rendszer e verziója már tud magyarul is. Bár olykor Kazinczy nyüszítve futna világgá, ha látná, azért minden világos és érthető. A magyar karakterkiosztás is kiválasztható. A különféle (net, nyelv, dátum és idő, szinkronizálás, megjelenítés stb.) androidos alapbeállítások természetesen itt is megvannak. Egyszer sikerült is megfagyasztani, amikor a felbontással kapcsolatos paraméterekkel babráltunk, de egy kikapcs-bekapcs segített. Az alkalmazások kezelése pofonegyszerű, csak győzze kiválogatni ezek tengeréből az ember, hogy mire is van igazán szüksége. A Market használatához csak egy e-mail címmel kell regisztrálni. Vannak bizonyos applikációk, melyeknek a letöltését közvetlenül nem engedélyezi az eszköz, mondván hogy nem kompatibilis vele. Ezen is lehet segíteni, hiszen az USB porton keresztül a készülékre feljuttatott APK állományokat tudja kezelni.

A két modell közül játékokra nyilván az ATV1000 alkalmasabb a beépített 3D gyorsító miatt, ezen a mértékegységként funkcionáló Angry Birds is gond nélkül elszaladt. Scrolloztunk ide-oda, mint az őrültek, de az sem akasztotta meg. Vannak természetesen olyan, böngészőből futtatható játékok, amelyekkel nem boldogult, de azok azért kimondottan erőforrásigényesek, viszont az androidos játékok között nem találtunk olyat, amelyikkel gond lett volna. Az ATV300-ról ezt már nem lehet ennyire egyértelműen kijelenteni, hiszen enyhén akadozott olykor, de csak a szebb grafikájú 3D programoknál. A beépített Google böngésző remekül muzsikál. Az eszköz támogatja a Flash megjelenítést is, és a sebességgel sem volt semmilyen gond.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés