Hirdetés

GeForce 9800 GTX-ek gyári tuninggal

9800 GTX – a kreativitás hiánya


Asus EN9800 GTX TOP [+]

A GeForce 9800-asok megjelenését, azon belül a 9800 GTX színrelépését áprilisi tréfaként aposztrofáltuk több okból is. Az új csúcskategóriás szinte nem is gyorsabb a 8800 GTS-nél, miközben jóval drágább, többet fogyaszt és ormótlanabb annál. De nincs mit tenni, az idő múlásával az NVIDIA úthenger robog tovább, az árak csökkennek, a 8800 GTS-ek egyre ritkábbak, és a 9800 GTX kerül a figyelem középpontjába azok számára, akik nem sajnálnak érte kiadni 70 000 forintot. Emellett a gyártók marketinggépezetei is ritkán látott vehemenciával dolgoznak, szinte ránktukmálták a következőkben terítékre kerülő videokártyákat.

Nemrégiben készítettünk egy GeForce 8800 GT-s körképet, amely valamilyen szinten izgalmas volt, mert a gyártók – például költségcsökkentési okokból – egyre-másra jelentették be saját kialakítású, egyéni megoldásokkal fűszerezett 8800 GT variációikat, eltérő nyomtatott áramköri lappal, memóriachipekkel és hűtéssel ellátott verzióikat. A 9800 GTX-ek esetében viszont (egyelőre) szó sincs ilyesmiről, a 9800 GTX az összes gyártónál ugyanolyan, csak más-más köntösbe bújtatták őket. Megnéztük négy gyártó négy túlhajtott típusát, így a piac egy kis szeletét bemutatva le tudtunk vonni bizonyos következtetéseket. Lássuk őket!


Asus és MSI [+]

XFX és Zotac [+]

Kezdjük az egyszerű és nyilvánvaló tulajdonságok bemutatásával, a kártya külsejével. Mint a képeken látható, a négy gyártó (Asus, MSI, XFX, Zotac) 9800 GTX-e külsőre teljesen megegyezik, csak a hűtésen található matrica tesz köztük különbséget. Az egyes matricák megítélését az olvasókra bízzuk, mert ez teljesen szubjektív szempont. Minden VGA-n két DVI csatlakozó, egy TV-Out és egy audiokonnektor található. Utóbbi arra szolgál, hogy összekössük egy hangkártyával, így egy HDMI kábel segítségével a videokártyán keresztül kivezethető a hang is. Ha a leendő tulajdonosnak fontos a HDMI-n kivezetett hang, akkor figyelnie kell arra, hogy a gyártó a kártya mellé csomagoljon egy erre hivatott kábelt is. Az összes videokártyán két hattűs PCIe-tápcsatlakozó található, ezért legyen legalább egy efféle átalakító is a csomagban. Ezenfelül az MSI egy kis, DVI csatlakozót elfedő kupakkal is kedveskedett. Az összes 9800 GTX-en azonos típusú 0,8 ns-os memóriákat találunk.


Asus és MSI [+]

XFX és Zotac [+]

A csomagolás megítélése szintén a szubjektív kategóriába esik, nekünk csak megjegyzéseink lennének hozzá. Az Asus szokás szerint ebben az óriási méretű dobozban tálalja 9800 GTX-ét, van rajta egy fül is, a belsejében elég sok a kitöltetlen tér. Az MSI verziója is rendelkezik füllel, belül már jóval kevesebb a hely; az MSI dobozoknál figyelni kell arra, hogy ez a fül be legyen nyomva, amikor a belső részt kihúzzuk a külső burokból, különben szétszakad a doboz. Az XFX doboza is nagyjából MSI méretű, a benne elhelyezett kellékek eléggé össze vannak nyomorítva. Egyébként maga a doboz eléggé semmitmondó, nagyrészt fekete. A Zotac a kártya néhány kulcsjellemzőjét jobban kiemeli, és amit még észrevettünk, hogy dobozainak ragasztása nem túl igényes, többször is szétváltak különböző sarkok mentén.


Asus és MSI [+]

XFX és Zotac [+]

Ha 9800 GTX-ről van szó, akkor a mellékelt kellékek képezik az egyik olyan területet, ahol az egyes gyártók villanthatnak, már ha akarnak. Mind a négy gyártótól kapunk leírást és egy driver CD-t, DVI/analóg átalakító(ka)t, tv-kimenet adaptereket (RCA és/vagy S-Video) és PCIe-tápcsatlakozó(ka)t. Az Asuson kívül három gyártótól kapunk DVI/HDMI átalakítót és a fentebb említett audiokábelt is. Az Asus ezek helyett egy CD/DVD-tartó tokot mellékel. A Zotac és az XFX viszont kicsit többet szeretne nyújtani, ezért játékokat is adnak. A Zotactól a Lost című játékot, az XFX-től pedig a nemrég megjelent Assansin's Creedet kapjuk. A Zotac esetében a Lost mellékelése elég szokványos, a drágább VGA-k mellett mindig megtaláljuk ezt a játékot, az Assasin's Creed viszont egy ínyencfalat, sokan szeretik.


Asus és MSI [+]

XFX és Zotac [+]

A következő lépésben, csak hogy a későbbi eredményeket valamilyen szinten magyarázni tudjuk, a GPU-k „kenését” vizsgáltuk meg. Nem mindegy ugyanis, hogy az egyes gyártók miként gondoskodnak erről a területről, hiszen ha tuningra kerül a sor, ezen sok múlhat. Ugyanakkor elég valószínű, hogy a hűtőpasztázás gyártón belül akár már darabonként apróbb eltéréseket mutathat, tehát ennek megfelelően kell súlyozni az itt látottakat. Az összes videokártyáról leszedtük a hűtőt, és megnéztük, hogy miképpen van bepasztázva a GPU. Az Asuson még folyékony volt a szürke, ezüstöt paszta, ugyanez elmondható volt a Zotac AMP Editionről is. Az XFX GPU-ján keménykés pasztát találtunk, ami szerintünk nem túl ideális, az MSI-n pedig már megkeményedett a hőelvezető réteg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés