2019. február 17., vasárnap

Útvonal

Tesztek » PC/Barebone rovat

Fujitsu ESPRIMO X913-T: elegáns vállalati AIO PC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltuk a Fujitsu egyik legújabb, érintőképernyős All-in-One asztali számítógépét, melyen már Windows 8 fut.

Hirdetés

Külső

Az utóbbi bő egy évben az általános tabletmánia mellett egyre több gyártó jelentkezett valamilyen "mindentegybe" asztali konfigurációval. Bár ezeknek a rendszereknek részesedése már jó ideje csökkenő tendenciát mutat, meglátásunk szerint még meglehetősen távol vagyunk attól, hogy minden területen mellőzhetővé váljanak a desktop PC-k.

Az iménti megállapítás különösen áll az üzleti és vállalati szférára, ahol továbbra is szükség van a decens asztali munkaállomásokra. Ilyen környezetben gyakorlatilag szóba sem jöhetnek a különféle egyedileg megálmodott és összeállított konfigurációk, ugyanis ezek mind megbízhatóság, mind pedig terméktámogatás szempontjából elmaradnak a különböző nagy gyártók által tervezett és legyártott gépektől. A Fujitsu nyilván az iméntiekkel nagyon is tisztában van, melynek egyik bizonyítéka lehet az új ESPRIMO X elnevezésű All-in-One modellek piacra kerülése.


[+]

A kartondobozból kibontva egy elegáns, leginkább fekete-sötétszürke színű számítógép tárult elénk. A konfiguráció egyik sajátossága, hogy sok más AIO megoldással ellentétben a gép lelke a talprészben, és nem a megjelenítő panel mögött kapott helyet. Egy korábbi hírünkben már megállapítottuk, hogy a a talpazat formájának kialakítása mutat némi hasonlóságot a Sony népszerű PlayStation 3 játékkonzoljával.


[+]

A gyártó szerint ezen kialakítás egyik előnye, hogy a monitortartó kar flexibilisebb állítási lehetőséget biztosít, mint a legtöbb klasszikus felépítésű All-in-One megoldás. Ezzel akár az asztal síkjával párhozamosan is lefektethető a tükröződő üveglapos, 23 hüvelykes megjelenítő, amely például állva végzett munkafolyamatok során kifejezetten jól jöhet. Az általunk készített fenti fotón ezt próbáljuk szemléltetni, de itt még nem ért véget a kijelző pozitív tulajdonságait taglaló lista.


[+]

Feltehetőleg a rugalmas állítási lehetőség okán a panellel sem spórolt a Fujitsu, ugyanis a jó betekintési szögek elérésének érdekében egy Full HD (1920x1080 pixel) felbontásra képes, LG LED-es IPS érintőpanel került a nálunk járt X913-T elnevezésű konfigurációba, ami jól láthatóan hozta is a kötelezőt. Itt térnénk ki a Presence Sensor nevű funkcióra, amely képes érzékelni, hogy éppen ülnek-e a megjelenítő előtt, ennek függvényében kapcsolja ki vagy be a kijelzőt, amivel természetesen energiát takaríthatunk meg.


Próbáltuk szétszedni, de nem sikerült (jobb oldali fotó) [+]

A gép hátulja felé fordulva először is megállapítottuk, hogy falra rögzítést segítő VESA furatok nem kerültek erre a modellre, mely a kiépítés jellegét ismerve nem is hordoz magában túl nagy meglepetést. A talpazat hátulján bukkannak fel a különböző csatlakozók és nyílások. Balról jobbra elindulva először a hálózati csatlakozót láthatjuk, amit a hűtőnyílás követ, majd egy dual-link DVI-I, két-két USB 3.0 és USB 2.0 aljzat következik, a sor végén pedig egy Intel vezérlő által meghajtott Gigabit Ethernet port található. A kis ház jobb szélére került a Kensington zár helye.


[+]

A gép a bal szélen egy Smart Card olvasóval indít, ami szintén hasznos lehet vállalati környezetben. Továbbhaladva egy újabb pár USB 3.0 portot találhatunk, melyeket a mikrofonbemenet és fejhallgató-kimenet követ. A doboz jobb széle ennél jóval sivárabb, így itt csak egy újabb Kensington zár nyílást láthatunk.


[+]

Legvégül következzék az előlap, ahol a főkapcsoló mellett még a kijelző finomhangolásához (OSD) kapunk néhány dedikált gombot, valamint a két szélen 1-1 kis hangszóró is megbújik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.