Fujifilm X-T200 fényképezőgép: Japánban is olvasnak minket?

A tavaly tesztelt előd, az X-T100 több gyermekbetegséggel is küzdött – vajon sikerült-e mindet kijavítani?

Bevezető

Tavaly nagy lelkesedéssel vetettük rá magunkat az akkor egy éves Fujifilm X-T100-ra, mely specifikációit tekintve egy ideális fényképezőgépnek tűnt azok számára, akik okostelefonjuk kamerája helyett valami komolyabb fotós masinát használnának. Képminőségét tekintve nem is volt panaszunk a gépre, a drágább X-T vázakban használt X-Trans érzékelő helyett kapott Bayer színszűrős szenzor által létrehozott alkotásokra öröm volt ránézni, a kezelhetőséggel azonban már voltak problémáink.


[+]

A fizikai kezelőszervekre nem volt különösebb panaszunk, még ha találkoztunk is érdekes megoldásokkal, de az érintőkijelző reakcióideje, valamint azt autofókusz sebessége azonban nem volt a legjobb. Idén januárban aztán leleplezték az utódot, mely az X-T200 megnevezést kapta, és a gyártó által eszközölt fejlesztésekből bizony például a kijelzőre és az AF rendszerre is jutott egy kicsi.

A Fujifilm magyar képviseletének köszönhetően volt szerencsénk egy héten keresztül magunkénak tudni az újdonságot, és bár az enyhén szólva is csapadékos időjárás miatt nem sok lehetőségünk volt a szabadban próbálgatni (figyelembe véve, hogy a váz nem rendelkezik időjárásálló szigeteléssel), a június második hétvégéjén, Tökölön megrendezésre került Sebesség Fesztivál és néhány rövidebb séta, illetve beltéri játszadozás alkalmával elég tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy szinte mindenre kiterjedő véleményt alkothassunk.


[+]

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy fényképezőgépekről szóló tesztjeink során nem az elkészült fotók pixelről pixelre történő átvizsgálása és kielemzése a cél, ezt a feladatot meghagyjuk a napi szinten ezzel foglalkozó médiumoknak. Mi – informatikával foglalkozó szakoldalként – inkább a hardveroldalát próbáljuk megfogni a dolognak, használati tapasztalatokat részletező cikkeinket nem minden részletre kiterjedő teszteknek szánjuk.

Adatlap

Fujifilm X-T200
Típus Tükör nélküli rendszerkompakt (MILC)
Váz anyaga Alumíniumötvözet, műanyag
Időjárásálló kivitel Nem
Bajonett Fujifilm X
Szenzorméret APS-C, 23,5 x 15,7 mm
Képstabilizátor Nincs
AA filter Nincs
Érzékelő felbontása 24,2 MP
Érzékenység ISO 200 - 12 800 (kiterjesztve ISO 100 - 51 200)
Kereső Elektronikus, OLED, 100%-os lefedettség, 0,62x nagyítás, 2,36 millió pixeles felbontás, szemérzékelő
Kijelző 3,5", kihajtható, elforgatható, érintésérzékeny, 2,76 millió pixeles felbontás, LCD
AF típusa Hibrid, kontraszt- és fáziskülönbség alapú, 425 fókuszpont
Fehéregyensúly Automatikus, közvetlen napfény, árnyék, felhős, izzó, fénycső, vaku, manuális színhőmérséklet-állítás
Zár típusa Redőnyzár, elektronikus zár
Minimum záridő 30 mp, Bulb mód
Maximum záridő 1/4000 mp (elektronikus zárral 1/32 000 mp)
Beépített vaku Van, 5-ös kulcsszám
Fénymérés Mátrix, középre súlyozott, szpot
Expozíciókorrekció ±5 fényérték 1/3 lépésenként
Sorozat 8 fps
Videó minősége 4K: 3840x2160, 30/25/24p, max. 15 perc
Full HD: 1920x1080, 120/100/60/50/30/25/24p, max. 30 perc
Full HD (1:1): 1080x1080, 60/50/30/25/24p, max. 30 perc
HD: 1280x720, 60/50/30/25/24p, max. 30 perc
HD (1:1): 720x720, 60/50/30/25p/24p, max. 30 perc
Időzítő 10 mp, 2 mp, mosoly- és arcérzékelés
Videokimenet micro HDMI
USB csatlakozó USB 3.1 Gen1, Type-C
Mikrofonbemenet Van, 3,5 mm jack
Fejhallgató-kimenet Mellékelt Type-C - 3,5 mm jack adapterrel
Bluetooth Van, 4.2
Wi-Fi Van, 802.11b/g/n
Mobil alkalmazás - Fujifilm Cam Remote
- iOS-re és Androidra is elérhető
- távvezérlés, élőkép, képek letöltése, automatikus geotagging
Memóriakártya-foglalat 1 db SDXC
Nyers formátum RAF
Tömörített formátum JPEG
Akkumulátor 1 db NP-W126S
Tömeg 370 g (akkumulátorral és memóriakártyával)
Méret 121 x 83,7 x 55,1 mm
Fogyasztói ár Fujifilm X-T200 + XC15-45 mm kit: 307 900 Ft
Garancia 2 év
Gyártó weboldala www.fujifilm.eu/hu/
Termék weboldala Fujifilm X-T200

Külső, kezelőszervek

Az X-T200 külsejét tekintve nagyon hasonlít elődjére, egyesével megvizsgálva az oldalakat azonban már könnyen megtalálhatjuk az eltéréseket. Kézbe fogva rögtön feltűnik, hogy az új generáció kapott egy apró markolatféleséget, mely még az X-T100-hoz kapott, utólag felcsavarozható kis bütyöknél is nagyobb, és bár így sem tartunk például a nemrég piacra dobott X-T4 szintjén, ez is elegendő a 370 g tömegű váz megtartására. A másik változás az előlapon, hogy az X-T100 ránézésre bőrnek tűnő, de egyértelműen műanyagból készült előlapi borítását gumírozott műanyagra cserélték, ami szintén hozzájárul a stabilabb fogáshoz.


[+]

A fényképezőgép tetején ezúttal is találunk egy puklit, mely az elektronikus keresőt, illetve a bal oldali, testreszabható tárcsához tartozó kallantyúval a dudor alól előhívható beépített vakut rejti, tőle jobbra viszont már fontos módosításokat vehetünk észre. A némileg megváltoztatott kiosztású módválasztó tárcsától (mely már dedikált videómóddal is rendelkezik) jobbra találjuk a már korábban is látott, videórögzítést elindító gombot és a módtól függően változó funkciójú vezérlőtárcsát, eltűnt azonban az „Fn” gomb.


[+]

Utóbbi helyét a bekapcsológomb vette át, dobták tehát a korábbi, kétállású kapcsolót az exponálógombról, hiszen annak helyét az előző modellen még a hátlapon található, szintén nem testreszabható, de a fotómóddal együtt változó funkciójú tárcsa vette át. Az új kiosztás már jobban hasonlít a többi X-T modelléhez, a hely szűkössége miatt azonban elég nehéz benyomni az itt található nyomógombokat, ráadásul a bekapcsológomb új kialakítása miatt fentről nézve már nem egyértelmű, hogy a gép be van-e kapcsolva vagy nincs – ennyi áldozatot viszont talán elviselünk majd, cserébe a kényelmesebben használható tárcsáért.


Hátulról szinte eszünkbe se jut, hogy az X-T100 utódjáról van szó, ugyanis mind a kijelző mérete, mind annak kialakítása megváltozott. Az immár 3,5 hüvelyk képátlójú érintőkijelző 16:9-es képaránnyal rendelkezik, ami videófelvétel során jöhet jól, hiszen fekete sávok nélkül kísérhetjük figyelemmel az élőképet, míg 3:2 képarányban való fotózáskor kevesebb helyet vesznek el a képből az oldalsó UI-elemek.

[+]

Hirdetés

Nagy bánatunkra a kifejezetten nagy felbontású, 2,76 millió pixelt felvonultató, akár 1000 nites fényerőre is képes megjelenítő már nem az X-T100 igen kényelmes mechanikáját, hanem a főleg a Panasonic vázakról ismerős, oldalra kihajtható és fel-le forgatható megoldást kapta. Ez a vloggerek számára egyértelműen kényelmesebb, mint a korábbi verzió, a derékmagasságból történő fotózást azonban megnehezíti, hogy plusz egy mozdulatot kell végeznünk a monitor kihajtásával, mielőtt magunk felé tudnánk billenteni azt.


[+]

A nagyobb kijelző miatt egyébként fizikai gombok számára is kevesebb hely jutott, ezért a menüben való navigálásra és a fókuszterület kiválasztására mostantól a D-pad helyett (és a kijelző mellett) egy apró, benyomható joystick áll rendelkezésünkre. Emellett kapunk még egy Display/Back és egy Menu/OK kapcsolót, illetve két, felirat nélküli, testreszabható gombot az EVF mellett, míg a visszajátszás és a Drive/Delete billentyű maradt a megszokott helyén.

[+]

A hátoldal tetején a dioptriaállító tárcsával, a szemérzékelővel és a két megjelenítő közti váltásra szolgáló gombbal keretezett elektornikus kereső néz velünk farkasszemet, mely specifikációit és a használati élményt tekintve is változatlan maradt.

[+]

A korábban alkalmazott, 2,5 milliméteres mikrofonbemenetet leváltotta egy 3,5 milliméteres jack csatlakozó, mely ezúttal is a váz – hátulról nézve – bal oldalán, egy műanyag ajtó mögött kapott helyet, a többi port pedig a vele ellentétes oldalon sorakozik.


[+]

„Többi port” alatt egy micro HDMI képkimenetet és egy USB Type-C csatlakozót értünk, melyek közül utóbbi nem csak adatátvitelre, de töltésre is használható, sőt a mellékelt adapter segítségével fejhallgató-kimenetként is funkcionál.


[+]

A váz alján elhelyezett állványmenet továbbra sem az optikai tengely alatt, hanem attól kicsit oldalirányba eltolva található, mellé pedig az akkumulátor és az SD kártyanyílást takaró ajtócska került. Sajnos ezúttal is igaz, hogy a kártya és az akku sem cserélhető felszerelt állványtalppal, azt minden esetben el kell távolítanunk, mielőtt az ajtó mögötti lakókat háborgatnánk.

Használat közben

Azt már említettük, hogy fogásra kényelmesebb az új generáció, mint az X-T100 volt, na de mi a helyzet a kezelhetőséggel? A váz tetejének frissített kiosztása nekünk sokkal jobban kézre állt, mint a korábbi modellé, egyedül a jobb hüvelykujjunkhoz közel eső tárcsát éreztük az optimálisnál kicsit feszesebbnek, többször tekertük két ujjal megfogva, mint eggyel – remélhetőleg ez az idő múlásával javulni fog, ahogy kicsit bekopik.


[+]

Amitől viszont rögtön leesett az állunk, az a kijelző. Szerencsére az érintésérzékenység is javult, már nem kell tizedmásodperceket várni arra, hogy a rendszer reagáljon az utasításainkra (az X-T100-nál ez eléggé rombolta az élményt), de a nagy felbontásnak és a remek fényerőnek hála a részletgazdagsággal és a kültéri láthatósággal is elégedettek voltunk.


[+]

Az érintések regisztrálása mellett a rendszer általános sebessége is gyorsabb lett, és ez nem csak a menüben való navigálásra, hanem az élességállításra is igaz. A korábbi, 91 fókuszpontot felvonultató AF rendszert egy új, szintén kontraszt- és fáziskülönbség érzékelésen alapuló hibrid, de már 425 pontos rendszer váltotta le, mely arc- és szemkövetés funkcióval is rendelkezik. Napfényben és jól megvilágított beltérben sem volt gondunk a fókuszálással, átlagos (értsd: családi, nyaralás közben készült fotók, tájképek, street fotók) felhasználás mellett teljesen jól működött a gép még a kitobjektívvel is, pedig driftversenyen is próbára tettük.

Egyedül akkor tapasztaltunk oda-vissza keresgélést, mikor világos színű autókat próbáltunk lekövetni a fehér (gumi)füstfelhőben, illetve rosszul bevilágított helyiségekben és éjszaka volt még probléma a kereséssel, de a kis kontrasztkülönbség és a sötétség minden fókuszrendszer gyengéje, így ezt nem rónánk fel hibaként egy ilyen árú gépnél. Verseny közben jól jött még a 8 fps sebességű sorozatfelvételi lehetőség, a puffer azonban elég hamar, mindössze 18 felvétel után betelt, és a kész fotók (Panasonic SDXC Class 10 UHS-II U3 V90 64 GB) memóriakártyára írása is eltartott 9-10 másodpercig.

[+]

A kamera kezelőfelelülete egyébként nem lesz ismeretlen annak, aki használt már Fujifilm fényképezőgépet (vagy olvasta például az X-Pro3-ról szóló tesztünket), néhány funkció azonban egyértelműen az okostelefonról váltók számára lehet érdekes. Live View módban például kapunk néhány virtuális gombot (és most nem az X-T200-ban szintén megtalálható Q Menu-ről beszélünk), melyek közül kettőt mi választhatunk ki, a többi pedig olyan funkciókat lát el, mint a fókuszmód vagy a képarány kiválasztása, a rekeszállítás és az expozíciókorrekció, illetve az érintésre történő reagálás típusa (fókuszálás, fókuszmező kiválasztása, exponálás).


[+]

A rekeszállítás jó példa a telefonos kezeléshez szokott felhasználóknak készített funkcióra, hiszen a csúszkák végpontjain nem értékeket, hanem az „Elmosódott” és „Éles” feliratot olvashatjuk, így aki nem is akarja megtanulni a beállításokat, extra kutatómunka nélkül is elérheti a kívánt hatást. Jópofa szolgáltatás, hogy a Fujifilm fényképezőgépekből ismerős filmszimulációs módok kiválasztásakor egymás mellett láthatjuk az éppen aktív és a kiválasztandó „effektet”, így könnyebben összehasonlíthatjuk őket már az élőképen is.


[+]

Két, számunkra idegesítő hiba volt az elődmodellben, melyekkel kapcsolatban kíváncsiak voltunk, hogy az utódban sikerült-e javítani, ám a kettőből csak egynél láttunk változást. Az X-T100-ban a kijelzőt becsukott állapotban semmi nem rögzítette a házhoz, így nyomkodás közben zavaróan „kattogott”, ahogy hozzáért a mögötte található elemhez, majd újra elvált attól. Szerencsére az X-T200-ra már került egy pöcök, ami bekattan a kijelző keretébe, így nem lötyög.

Azt azonban továbbra sem értjük, hogy a tárcsák miért ellentétesen működnek ahhoz képest, ahogy az ember elvárná. Mindhárom tárcsa az óramutató járásával megegyező irányba tekerve csökkenti a hozzá tartozó értéket, ellentétes irányba forgatva pedig növeli. Korábbi tesztünkben is megjegyeztük, hogy valószínűleg ha tartósabban használnánk a vázat, ezzel nem lenne gondunk, de ha már a kitobjektív (melyet részletesebben kitárgyaltunk az X-T100-ról szóló tesztben) gyűrűjénél megadható, hogy milyen irányban működjön, akkor szerintünk a tárcsák esetében is elférne egy ilyen beállítás a menüben, ahol mi választhatjuk ki a működés módját.

Zaj, dinamikatartomány

A fém X bajonett mögött egy 24,2 MP felbontású, 23,5 x 15,7 mm alapterületű érzékelő lapul, mely nagyon hasonlít az X-T100-asban látotthoz, de továbbfejlesztették a vezetékezét, ezzel is növelve a kiolvasás sebességét. A tesztidőszak alatt egy Fujinon XC 15-45 mm f3.5-5.6 OIS PZ objektívet használtunk, a RAF kiterjesztésű nyers fájlokból pedig a Capture One 20 Pro szoftver segítségével exportáltunk 100%-os minőségű JPEG képeket.


[+]

Az érzékelő remek munkát végez zajosodás szempontjából, bár 800-1600-as ISO értéken is látni képzajt, az csak ISO 6400-től kezd olyan mértékű lenni, hogy az apróbb színes sávok már csak nehezebben különíthetőek el egymástól, de még itt sem annyira, hogy elkülöníthetetlenek legyenek a vonalak.


[+]

JPEG képek esetén már más a helyzet, itt már ISO 3200-nál elkezd dolgozni a váz zajszűrése, ami recés vonalakat eredményez, feljebb lépkedve pedig a korábban egybefüggő, egyszínű területek is elkezdenek „darabosodni”.

Bebukott részek korrigálásaBebukott részek korrigálása Bebukott részek korrigálása [+]

A remek dinamikatartományon már meg se lepődtünk az X-T100 produkciója után, sőt tesztalanyunk még elődjére is rá tudott verni, ugyanis a sötét részek visszahúzásakor kevésbé vörösödik el a bal oldali, egyébként a valóságban szürke fal, továbbá jobb oldalt is szebb a textúrája a visszahúzott területnek.

Mintaképek, videó

Az alábbi mintaképek Fujifilm X-T200 vázzal és Fujinon XC 15-45 mm f3.5-5.6 OIS PZ objektívvel készültek RAF formátumban, majd a Capture One 20 Pro szoftver segítségével, 100% minőségű JPEG formátumban, 2560 pixeles vízszintes oldalszélességgel, szerkesztés nélkül kerültek exportálásra.

45 mm / f5,6 / 1/800 s / ISO 200
[+]

23 mm / f5,6 / 1/350 s / ISO 20045 mm / f5,6 / 1/10s / ISO 400 A képekre kattintva galéria nyílik [+]

Videó

Az X-T100 egyik legnagyobb, mozgóképhez köthető furcsasága a 15 képkocka/másodperc sebességgel történő 4K videófelvétel, amit szerencsére az X-T200 esetében már sikerült feltornászni 30/25/24 fps-re is, ami a kifordítható kijelzővel egy egész jó vlog-kamerát eredményez. Természetesen a vázban ott van a Full HD@60/50p lehetőség is, sőt ugyanezzel a felbontással akár 120 fps-es, látványosan belassítható felvételeket is készíthetünk. Bár a váz beépített szenzorstabilizációval nem rendelkezik, a menüben találtunk egy „Digitális gimbal” módot, amivel némi képkivágásért cserébe digitálisan stabilizált Full HD@30p anyagokat kaphatunk. Sajnálatos módon erről a funkcióról megfeledkeztünk, mikor a tesztvideókat rögzítettük, de a spanyol Fujistas YouTube csatornán remekül bemutatják ennek hatékonyságát.

A Full HD felbontású tesztfelvételek esetében ugyanazt tudjuk elmondani, amit korábbi tesztünkben is: a rendszer jóval magasabb tömörítési szinten dolgozik, mint a 4K-s felvételeknél, ezért ezt a felbontást csak akkor ajánlanánk, ha nagyon helyszűkében vagyunk. A 4K@30/25p-s anyagok ezzel szemben sokkal több részletet tartalmaznak, érdemes azonban észben tartani, hogy egyszerre maximum 15 percet tudunk rögzíteni, ezt követően a felvétel leáll.

Ennek a korlátozásnak valószínűleg az a melegedés az oka, amit mi is tapasztaltunk ujjbegyeinkkel a markolat és a bajonett között, ebből következő leállással vagy figyelmeztető üzenettel viszont nem találkoztunk – szemben több külföldi tesztelővel. Lehet, hogy a viszonylag hűvös időjárásnak köszönhetjük ezt, a nyári melegben azonban benne van a pakliban, hogy a felvétel még azelőtt leállhat, hogy elérnénk a 15 perces limitet.

Mobil alkalmazás, értékelés

A fényképezőgép távvezérlése az X-T széria többi tagjához hasonlóan ezúttal is az iOS-re és Androidra is elérhető Fujifilm Cam Remote alkalmazáson belül történhet. Az app nem sok szembeötlő változást hozott azóta, hogy kipróbáltuk az X-T100 teszt során, ez azonban azt is jelenti, hogy a negatívumok is maradtak. Maga a távvezérlés stabilan működött, az expozíciós beállításokat babrálva egész gyorsan láttuk a változást iPhone-unk kijelzőjén, sőt már elérhető egy virtuális távkioldó is, ami a Live View nézet hiányának köszönhetően még gyorsabban működik, mint élőképes társa.

[+]

A képek letöltése viszont sajnos továbbra is csigalassú, már az is perceket vesz igénybe, hogy betöltsenek a bélyegképek és megtaláljuk azt az egy fotót, ami sürgősen kellene. Persze mi csak az iOS-es verziót próbáltuk, elképzelhető, hogy az androidos alkalmazás stabilabban működik, de ilyenre azért ritkán van példa, és nem tartjuk valószínűnek, hogy épp a Fujifilm alkalmazása működne másként.

Értékelés

A Fujifilm X-T100 tavalyi tesztünk írásakor kitben 209 990 forintért volt megvásárolható, amit akkor lelkesen ajánlottunk az olyan kezdő fotósoknak, akik első komolyabb gépük vásárlása előtt állnak. APS-C fronton kevés, elektronikus keresővel is ellátott konkurenciája volt, így még a hibái ellenére is jó választásnak tartottuk. Most, egy évvel később megnéztük az utódot is, amelyben szinte minden hibát javítottak, ami nem tetszett nekünk az előző generációban. Tehát a Fujifilm egy egyértelműen jobb gépet tett le az asztalra?


[+]

Igen, maga a gép tökéletes lehet egy kezdő számára, ráadásul egy olyan rendszerről van szó, ami később, már haladó szinten is könnyedén bővíthető komolyabb célokat szem előtt tartva is. Árazás szempontjából is szerencséje van, ugyanis ebben a 310 000 forint körüli árkategóriában nem tolonganak az APS-C szenzoros vázak; legközelebbi ellenfelének a jelentősen olcsóbb, ám szerényebb natív objektívkínálattal rendelkező Canon EOS M50, illetve 30-40 000 forinttal drágábban a Sony a6100 és az ugyanezzel az objektívvel csomagolt Fujifilm X-T30 számít.

Végső soron a gyártó jól pozicionálta az újdonságot, hiszen az M50-hez képest bőven megéri a felárat (főleg, ha valaki rajong a Fuji vázak kezeléséért és a bennük található filmszimulációkért), de aki ennyit költ első fényképezőgépre, annak már nem nagy ugrás a még jobb fókuszrendszerrel és X-Trans szenzorral ellátott X-T30 sem. Véleményünk szerint a T200 megéri az extra pénzt a T100-hoz képest, és csak ajánlani tudjuk azok számára, akik a 300 000 forintos értékhatár környékén keresnek maguknak fényképezőgépet.


Fujifilm X-T200 fényképezőgép

SidCorky

A Fujifilm X-T200 fényképezőgépet és a Fujinon XC 15-45 mm f3.5-5.6 OIS PZ objektívet a Fujifilm magyarországi kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Előzmények

Hirdetés