Hirdetés

FujiFilm X-E1 – a nagy kistestvér

Filmfelvétel és értékelés

In medias res: a FujiFilm X-E1 fényképezőgépet nem videózásra találták ki. Látszik, hogy a mérnökök fancsali arccal erőlködve izzadták bele a gépbe a mozgóképfelvételi képességet, mert pontosan olyan faékes egyszerűséggel végzi ezt a kényszermunkát, mint a nagytestvér X-Pro 1. Tovább nem is erőltetnénk hát mi sem ennek az alfunkciónak az elemzését, álljon itt az X-Pro 1 cikkből kivágott szövegrész:

Hirdetés

„Nagyon nem illik a FujiFilm X-Pro 1 (X-E1) jellegéhez (már az X100-éhoz sem illett) a filmfelvétel, de a kor elvárásainak muszáj megfelelnie, így a gyártónak ebbe a készülékébe is bele kellett applikálnia ezt a szolgáltatást. Elődjével szemben itt már akár 1920x1080 lehet a maximális felbontás, ráadásul a felvétel hossza is 29 percre nőtt. A konténer maradt H.264, a fájlkiterjesztés pedig MOV. Túl sok paraméterezési lehetőséget nem kapunk, Full HD-ban például 24 kép/mp az egyedüli opció. Felvétel közben van folyamatos AF, illetve manuálisan is állíthatjuk az élességet igény szerint. Anyagaink rögzítése közben nem állítható át sem a záridő, sem a rekesz értéke, ezeket mind a felvétel indítása előtt kell beállítanunk. A filmszimulációs módokat a filmekhez is használhatjuk, ami néha meglepően kellemes hangulatú mozgóképeket eredményez. Tesztvideónk innen tölthető le.”

Értékelés

Bár az X-E1 sem épp a szegény ember gépe, de bruttó 290 000 forintért majdnem feleannyiba kerül, mint az X-Pro 1, ugyanakkor tudásban (és főleg képminőségben) semmiben nem kullog a nagyvas mögött. Persze le kell mondani a hibrid keresőről és még pár apróságról (például az amúgy is kissé körülményes reteszbütyökről a záridőtárcsán), de cserébe kapunk egy sokkal nagyobb felbontású és szebb/jobb képű elektronikus keresőt, beépített vakut, ami vészhelyzetekben és derítési feladatoknál megállja a helyét. A kisebb kijelző is jobban illik a régies formavilághoz; a kisebb felbontásnak meg alacsonyabb fogyasztás a kellemes velejárója.

Nagyon szép, sőt, meg merjük kockáztatni, hogy az X-Pro 1-nél még szebb is lett az X-E1. S ha már a nagytestvér is igazi szerelem volt, akkor az X-E1-ről mit lehetne még elmondani? Persze, ez a Fuji sem lett tökéletes – melyik gép az, ha egyáltalán? –, de tökéletlen tökéletessége is hozzájárul ahhoz, hogy ennyire be tudja lopni magát használója szívébe. Érződik, ahogy él, s lélegzik – ez egy fényképezőgép –, ami avatott kezekben csodákra képes. Fotózni egy élmény vele: mintha a világ körülöttünk, s bennünk is lelassulna. Aki a Fuji X családjának fényképezőit használja, az nem fog esztelenül kattogtatni, mert a vas rákényszeríti a gondolkodásra, a lassításra. Lassúnak vagy pontatlannak érezzük az automata fókuszt? Merjük használni a manuális élességállítást! Az X-E1 amúgy sem sportfotózásra való. Legjobban városi pillanatképek elkapására és tájfotózásra ajánlható, de biztosan megállja a helyét csendéletek megörökítése közben is. Egy szó mint száz: annak, aki kifejezetten klasszikus jellegű „van vele munka” fényképezőt keres, annak különösen ajánlott a FujiFilm X-E1!

Termék megnevezése FujiFilm X-E1
Jellemzés Csúcs képminőséggel megáldott gép neoklasszikus lélekkel, elérhető áron.
Pró + Kiváló állóképminőség,
+ jó ergonómia,
+ öröm kézbe venni, ösztönöz a fotózásra,
+ fantasztikus elektronikus kereső,
+ teljesen új APS-C szenzor nagyon alacsony zajszinttel,
+ programozható Fn gomb,
+ manuális kezelőfelület,
+ eltalált árfekvés.
Kontra - Lassú, bizonytalan AF-rendszer,
- alapszintű videofelvétel,
- nem túl erős akku.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


FujiFilm X-E1 fényképezőgép

MLaca

A FujiFilm X-E1 fényképezőgépet és a hozzá való objektíveket a Fujifilm Magyarország Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés