Hirdetés

FSP - fehér tápot a népnek!

Belső

Nem tart túl sokáig a fehér szín. Amint szétnyitottuk az FSP Sagák burkolatát, máris megpillantottuk a szokásos, olcsó tápokra jellemző szürkés lemezszínt. Még jó, hogy nem színe teszi a tápot!

Szerencsére kisebb modelljeinél az FSP továbbra is kitart jól bevált beszállítójánál, a Yate Loonnál. Többéves tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy ezek a lapátkerekek a legjobbak közé tartoznak, amit tápokba – különösen olcsóbbakba – szoktak szerelni. Persze, nem olyan halkak, mint a Seasonicokban kavaró Addák. A 400 és 450 wattos modellben siklócsapágyas, D12SH-12számú, 0,3 A motorerejű példány van, amelynek csúcssebessége nagy (H), 2200 fordulat percenként. A 350 wattos Saga és érdekes módon a régi 400-as is csak közepes sebességű (M), percenként legfeljebb 1650-et forduló D12SM-12-t kapott, igaz, ennek is 0,3 amperes motorja van.

Szinte változatlan maradt a belső is. Az alábbi két képen lényegében csak két különbség van (aki gondolja, keresse meg, mielőtt továbbolvasna). Semmit sem változott a tápegység alapját képező nyomtatott áramkör, és ezáltal az alkatrészek elhelyezése sem. A legszembetűnőbb, hogy a kimeneti (a képen jobb) oldal bordája rövidebb lett. A másik, kisebb különbség a bal alsó sarkot kitöltő EMI-szűrő megvalósítása. Minden bizonnyal – akárcsak a rövidebb bordánál – itt is a költségkímélés volt az elsődleges szempont.


Saga+ 450P – ATX-400PNF

Lényegében a 400 és a 350 wattos Saga is ugyanolyan felépítésű, mint nagyobb testvérük. Felülről csak annyit látszik, hogy fokozatosan csökken a bemeneti (a képen bal) oldalon található borda mérete. A 350 wattosnál kisebb a kimeneti feszültségek létrehozásán dolgozó tekercs.


Saga+ 400P és 350P

A bemeneti oldal felől nézve látszik, hogy a teljesítménnyel csökken a két kondenzátor mérete is. Mindhárom modellben egyszerűbb, 85 fokig hitelesített kémények vannak.


Saga+ 400P


Saga+ 400P és 350P

Szintén kondenzátoros különbséget találtunk a kimeneti oldalon. A 450-es Sagánál és a régi 400-asnál három sorakozik a vezérlő áramkör kis nyomtatott lapja mellett. Mindkettőn TEAPO márkájú alkatrészek vannak, de a régebbi tápban a jobb szélen 3300 μF-os van, míg az újban csak 2200-as. Minden bizonnyal ismét költségkímélést értünk tetten. Az új modellekben hiányzik a régiben látható szigetelőfólia a kis nyomtatott áramkör és a tápegység burkolata közül.


Saga+ 450P - ATX-400PNF

A két kisebb Sagánál már csak két kondenzátor látszik.


Saga+ 400P és 350P

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Moduláris duó a Cooler Mastertől

  A neves gyártó két lecsatlakoztatható vezetékes tápegységét tettük próbára.

 • Tápegységek az OCZ-től

  Az OCZ-t a tuningmemóriák kapcsán ismertük meg, de ma már árul egyebek mellett tápegységeket is. Ma két modellt mutatunk be kínálatából.

 • Mode Com tápok minden szinten

  Két kisebb, passzív PFC-s és két nagyobb, moduláris csúcsmodellt próbáltunk ki a Mode Com tápkínálatából.

 • FSP Epsilon 80 Plus

  Kipróbáltuk az FSP felsőkategóriás tápjának új, gazdaságosabb sorozatát.

Előzmények

Hirdetés