Hirdetés

FSP Raider II tápok tesztje

Kisebb és nagyobb verzióban is megtekintettük, mit tud az FSP Raider tápegység családjának második generációja.

Hirdetés

Külső, tartozékok

Gyorsan szalad az idő, ha azt nézzük, hogy az FSP Raider sorozat 2012-ben, tehát több mint öt éve debütált, viszont ez idő alatt egész szép karriert futott be. Érthető ezek után, hogy az FSP nem hagyta veszni a szériát, hanem 2016 nyarán, a Computexen bejelentette az utód érkezését, amit az egyszerűség jegyében csak Raider II jelöléssel láttak el. A tavalyi bemutatót követően az új generációs Raider viszont csak idén tavasszal vált elérhetővé a boltokban, és azóta is változatlan formában van jelen a 80 Plus Silver hatásfokú tápegységek mezőnyében 450, 550, 650 és 750 wattos összteljesítménnyel, kizárólag fix kábelezéssel. A sorozatból a két nagyobb modellt néztük meg.


[+]

Az imént leírtak tudatában első látásra – teljesen jogosan – gondolhatjuk azt, hogy nem sok minden változott, de ez szerencsére nincs így. Meglehet, a matt fekete, FSP dombornyomott fémkasztni és annak ventilátorrácsa tényleg ezt sugallja, de könnyen kiszúrható, hogy lecserélték a teljes kábelezést: a vezetékek egyszínűek (feketék), és az eddig nem harisnyázott, szerteszét ágazó kábelek helyett lapos kialakításra váltottak.


[+]

Ezek után sejthető, hogy belül sem maradt minden a régi, de erről részletesebben majd a belső elemzésénél írunk. Ami viszont egyértelmű, hogy a mostani modellt nem ezek az apróságok, hanem a hatásfok növelése és a stabilabb feszültségszabályozás hívta életre, a többi csak járulékos fejlesztés, amivel követték a trendeket. Ebbe a ventilátor méretének növelése nem tartozik bele, de a – wattoktól függetlenül – 150 x 140 x 86 milliméteres házban ez nem is lenne lehetséges.


[+]

Mielőtt kielemeznénk a belsőt, vessünk egy pillantást a két tesztalany által kínált, pontosabban az egyes ágakon leadható áramerősségekre és teljesítményre!


[+]

Extra tartozékokat egyébként az FSP nem mellékel, csak a táp és a tápkábel, illetve némi papír található a dobozban. Visszatérve egy szóra a kábelekre: 20+4 tűs alaplapi kábelkorbács 650 milliméter hosszú, míg a két darab 4 tűs CPU tápcsatlakozónak 620 milliméteres kábelhossz jutott. PCIe tápkábelből kettő van, egyenként 420 milliméter hosszúak, ezek végein két-két 6+2 tűs PCIe tápcsatlakozó kapott helyet, tehát összesen négy darabból lehet gazdálkodni. Ezenfelül három további kábelkorbács van, melyek valamivel több mint 1 méter hosszúak, és összesen 10 darab SATA, 3 darab 4 tűs, valamint egy darab floppynak szánt 4 tűs periféria tápcsatlakozó lóg rajtuk. Ezeken az első tápcsatlakozó (mindhárom esetben SATA) 450 milliméterre található a táp házától, és ezt 155 milliméterenként követi egy újabb csatlakozó. A három kábel közül az egyiken csak SATA tápcsatik foglalnak helyet (4 darab), míg a másik kettőre 3-3 darab SATA és 2-2 darab 4 tűs csatlakozót fűztek fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés