2018. március 25., vasárnap

S​z​po​nzor​u​nk​

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

FSP Raider II tápok tesztje

Kisebb és nagyobb verzióban is megtekintettük, mit tud az FSP Raider tápegység családjának második generációja.

Hird​e​té​s​

Külső, tartozékok

Gyorsan szalad az idő, ha azt nézzük, hogy az FSP Raider sorozat 2012-ben, tehát több mint öt éve debütált, viszont ez idő alatt egész szép karriert futott be. Érthető ezek után, hogy az FSP nem hagyta veszni a szériát, hanem 2016 nyarán, a Computexen bejelentette az utód érkezését, amit az egyszerűség jegyében csak Raider II jelöléssel láttak el. A tavalyi bemutatót követően az új generációs Raider viszont csak idén tavasszal vált elérhetővé a boltokban, és azóta is változatlan formában van jelen a 80 Plus Silver hatásfokú tápegységek mezőnyében 450, 550, 650 és 750 wattos összteljesítménnyel, kizárólag fix kábelezéssel. A sorozatból a két nagyobb modellt néztük meg.


[+]

Az imént leírtak tudatában első látásra – teljesen jogosan – gondolhatjuk azt, hogy nem sok minden változott, de ez szerencsére nincs így. Meglehet, a matt fekete, FSP dombornyomott fémkasztni és annak ventilátorrácsa tényleg ezt sugallja, de könnyen kiszúrható, hogy lecserélték a teljes kábelezést: a vezetékek egyszínűek (feketék), és az eddig nem harisnyázott, szerteszét ágazó kábelek helyett lapos kialakításra váltottak.


[+]

Ezek után sejthető, hogy belül sem maradt minden a régi, de erről részletesebben majd a belső elemzésénél írunk. Ami viszont egyértelmű, hogy a mostani modellt nem ezek az apróságok, hanem a hatásfok növelése és a stabilabb feszültségszabályozás hívta életre, a többi csak járulékos fejlesztés, amivel követték a trendeket. Ebbe a ventilátor méretének növelése nem tartozik bele, de a – wattoktól függetlenül – 150 x 140 x 86 milliméteres házban ez nem is lenne lehetséges.


[+]

Mielőtt kielemeznénk a belsőt, vessünk egy pillantást a két tesztalany által kínált, pontosabban az egyes ágakon leadható áramerősségekre és teljesítményre!


[+]

Extra tartozékokat egyébként az FSP nem mellékel, csak a táp és a tápkábel, illetve némi papír található a dobozban. Visszatérve egy szóra a kábelekre: 20+4 tűs alaplapi kábelkorbács 650 milliméter hosszú, míg a két darab 4 tűs CPU tápcsatlakozónak 620 milliméteres kábelhossz jutott. PCIe tápkábelből kettő van, egyenként 420 milliméter hosszúak, ezek végein két-két 6+2 tűs PCIe tápcsatlakozó kapott helyet, tehát összesen négy darabból lehet gazdálkodni. Ezenfelül három további kábelkorbács van, melyek valamivel több mint 1 méter hosszúak, és összesen 10 darab SATA, 3 darab 4 tűs, valamint egy darab floppynak szánt 4 tűs periféria tápcsatlakozó lóg rajtuk. Ezeken az első tápcsatlakozó (mindhárom esetben SATA) 450 milliméterre található a táp házától, és ezt 155 milliméterenként követi egy újabb csatlakozó. A három kábel közül az egyiken csak SATA tápcsatik foglalnak helyet (4 darab), míg a másik kettőre 3-3 darab SATA és 2-2 darab 4 tűs csatlakozót fűztek fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hir​d​e​t​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.