Hirdetés

FSP CMT340: korrekt tudás korrekt áron

Az FSP fényárban úszó számítógépháza nem akarja megváltani a világot, cserébe nem is kerül sokba.

Bevezető és külső

Az elsősorban tápegységeiről ismert FSP januárban jelentette be CMT340-es gépházát, melyet a világ legkisebb miditornyaként promóztak, amibe még belefér egy 360 mm hosszú radiátor. Tekintve, hogy nem vezetünk listát az említett kombinációt felvonultató gépházakról, így hiszünk nekik, viszont ez még önmagában nem elég, hogy a termék sikeres legyen, ezért mikor adódott a lehetőség, hogy alaposabban is szemügyre vegyük az újdonságot, nem mondtunk nemet.


[+]

A CMT340 az igen népes, 25 000 forint körüli árkategóriában próbál szerencsét, ahol nem olyan könnyű kitűnni, épp ezért a gyártó látszólag minden olyan trükköt bevetett, ami a jelenlegi piacon figyelemfelkeltő hatással bírhat. Nem csak a méretes üvegfelületekből nincs hiány, de a mögöttük megbúvó ventilátorok is megkapták a manapság legfontosabb – és egyben legmegosztóbb – feature-t, vagyis az RGB világítást. Utóbbit sokan ellenzik, hiszen valóban léteznek fontosabb dolgok is ennél, amire el lehetne költeni a fejlesztésbe ölt pénzt, de kétségtelen, hogy a jól elhelyezett fényforrások a leglátványosabb elemei egy háznak, ha pedig az általános minőséggel és átgondoltsággal egyébként nincs probléma, még akár az is előfordulhat, hogy valaki ezt a modellt választja egy konkurens, világítást nélkülöző modellel szemben.

Hirdetés

Külső

A kizárólag fekete színben elérhető ház nagyrészt acélból készült, ezt – szemből nézve – bal oldalon egy méretes üveglap igyekszik megtörni. A másik oldalon már nem tudunk benézni a ház belsejébe, hiszen ez szintén acélból készült, semmiféle minta, kivágás vagy egyéb dizájnelem nem található rajta, ahogy a belső fele is csupasz, hangszigetelő szivacsnak nyoma sincs. Mindkét oldallap egyszerű, kézzel oldható csavarokkal van rögzítve, melyeket a csavarok kitekerése után hátrafelé tudunk kicsúsztatni, hogy hozzáférjünk a beltérhez.


[+]

Az előlap a ház teljes magasságára és szélességére kiterjedő füstüveg lapból áll, amit összesen négy darab csavar tart a helyén, melyek fejéhez belülről férünk hozzá. Az üveg természetesen nem zárja el teljesen a levegő útját, hiszen nagyjából 1 cm távolságra van a váztól. Az előlapot levéve rögtön a három darab előre beszerelt ventilátorral találjuk szembe magunkat, ezeket nem védi porszűrő, így a szennyeződések akadálytalanul süvíthetnek a ház belsejébe.


[+]

A hátoldalon a toronyházakra jellemző kialakítást találjuk, alul a tápegység számára kijelölt nyílással, melyhez a gyártó egy keretet is mellékelt, hogy a tápot elég legyen csak kívülről becsúsztatni, a rögzítés már ennél a fémlemeznél fogva történik. Felette az alaplapi bővítőkártyák nyílásai kaptak helyet, a hátoldal tetején pedig az alaplapi csatlakozók kivágása és a 120 mm átmérőjű ventilátor szellőzőrácsa található.


[+]

A gépház tetején sorakozik a két-két USB 3.0 és 3,5 milliméteres jack csatlakozó, ezeket kettő visszajelző LED, a bekapcsológomb és az RGB világításhoz tartozó kapcsoló követi. Utóbbi szerepével persze nem kell megelégednünk, ha mindenképp szükségünk van dedikált gombra az újraindításhoz, a hozzá tartozó vezetéket ráköthetjük az alaplap erre kijelölt csatlakozójára is. A portok mögötti területen már csak az opcionális felső ventilátorok szellőzését biztosító rács terpeszkedik, amit egy mágnesesen rögzülő porszűrő zár le.


[+]

A ház alsó felére is jutott porszűrő, ami inkább tűnik valami levágott anyagmaradéknak, de a célnak megfelel. Az asztaltól vagy padlótól való távolságot a négy darab, kör alakú talp biztosítja, a gumiborítás azonban sajnos lemaradt róluk, így nem ajánlatos a parkettán való tologatás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés