Hirdetés

FSP CMT211A ház: kevésből kihozni

Sok pénzből nem nehéz jó számítógépházat készíteni, de mi van akkor, ha az olcsó kategóriát célozzuk?

Bevezető, dizájn

Utolsó két háztesztünk nem a spórolós vásárlókat célozta: a Jonsbo MOD3 87 000 forintba, a Corsair 5000D pedig 57 000 forintba kerül. Nem meglepő talán, hogy ilyen árakért könnyű jó gépházat készíteni, az ilyen termékeknél inkább csak az a kérdés, hogy milyen extrákkal kápráztatják el az igényes és vastag pénztárcájú vevőt. Most viszont a spektrum másik végéből érkezett hozzánk egy modell: az FSP CMT211A a legtöbb helyen 18 000 forint körüli áron érhető el – nézzük meg, hogy mennyi kompromisszumot kell kötnünk, ha csak ennyi pénzt szánunk a gépházra!

Külső

Az alacsonyabb ár már a doboz kibontásakor érezhető, mégpedig a tömegen: az ATX, illetve kisebb alaplapok fogadására felkészített, 441 x 210 x 410-es mm (ma x sz x mé) gépház pehelysúlyúnak érződik, pedig bal oldala teljes egészében edzett üvegből készül. Bár tény, hogy ezekkel a méretekkel a miditorony kategória alsó határán mozog (az ATX alaplapok körül bizony nem sok hely marad beszerelés után), a kis tömegből rögtön kitűnik, hogy az anyagválasztásnál a lehető legvékonyabb acéllemezeket részesítették előnyben. Szerencsére a kivitel azért igényes, strukturálisan nincs gond a házzal, nem nyeklik-nyaklik, de például a jobb oldali borítót levéve rögtön szembesülünk majd azzal, hogy mennyire hajlékony.


[+]

A ház legjellegzetesebb része az előlap, mely egy „roppantott”, szögletes lapokkal határolt fémhálót kapott, műanyag keretben. Emögött három darab előre telepített ventilátort találunk, melyeket a szűrő kitüremkedő éle mögé rejtett ARGB LED-sor világít meg. Ez a világítás saját vezérlővel rendelkezik, de alaplapra is köthető – nem rossz extra egy ilyen olcsó háztól.


[+]

Mint írtuk tehát, bal oldalon egy teljes edzett üveg oldalpanelt kapunk, keret nélkül, ezt négy, kézzel oldható csavar tartja, gumibakok közbeiktatásával. A jobb oldali takarólemez híján van szellőzőnyílásoknak, és nincs rajta zajszűrő/rezgécsillapító betét sem. Az elején két apró fül, hátul pedig kézzel oldható csavarok tartják a helyén.


[+]

A CMT211A felső részére egy mágneses rögzítésű szűrő került, ez gyakorlatilag a teljes felületet lefedi, ez alatt két 12 cm-es ventilátornak elegendő rögzítési lehetőséget alakítottak ki. A tetőlap elején csatlakozósort és pár gombot találunk – az utóbbiak közül az egyik a bekapcsológomb, a másik a LED-ek vezérlője. A csatlakozókból a standard 3,5 mm-es ki- és bemenet, két USB 2.0 és egy USB 3.0 áll rendelkezésre.


[+]

Áttérve a hátoldalra, itt nem látunk érdekességeket: a negyedik, gyárilag telepített ventilátor dolgozik itt, illetve megtaláljuk a hét darab bővítőkártya helyét is, melyeket kitörhető takarólemezek fednek. Alul négy tömzsi láb tartja a házat, a tápegység alatt pedig egy kifeszegethető szűrővel védett nyílást találunk, ami az időnként szükséges tisztítást teszi kényelmetlenné.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés