Hirdetés

2019. május 22., szerda

Útvonal

Tesztek » Hazai Pálya rovat

Friss hardverek szeptember elején

Grafikus kártyákkal, komoly monitorokkal és kompakt notebookokkal foglalkozunk heti piaci válogatásunkban.

Grafikus kártyák


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Itt az ősz, ami nem csak az iskolakezdés ideje, hanem a nyáron diákmunkával összegyűjtött pénz elköltéséé is. Számítógép kapcsán általában a grafikus kártya az, amire a legtöbbet és a leggyakrabban költenek, különösen a játékos kedvű fiatalok. Az elmúlt időszakban az AMD és az NVIDIA is előrukkolt egy sor újdonsággal, amelyek alaposan átrendezték a piaci helyzetet. Egy mondattal úgy lehetne jellemezni a dolgok állását, hogy az NVIDIA a király, de érdemes inkább AMD-t venni.

Minimum 35-40 000 forint az az összeg, amit a grafikus kártyára már érdemes elkölteni. Korábban ennyi pénzért a Radeon R7 360-at vagy a kicsit drágább, de ennek megfelelően valamivel gyorsabb GeForce GTX 750 Ti-t lehetett megvenni, most az olcsó kártyák új húzóterméke a Radeon RX 460. Negyvenezer forint alatt kaphatjuk meg 2 GB-os változatát, ami körülbelül olyan gyors, mint a negyvenezer fölött kapható Radeon R7 370, vagy éppen a sokkal drágább GeForce GTX 960. Szerintünk ezen a szinten még nincs feltétlenül szükség 4 GB grafikus memóriára, de aki ilyen RX 460-at szeretne, annak nagyjából 48 000 forintot kell kicsengetnie.

Innen viszont már nincs messze a Radeon R9 380, aminek az ára 55 000 forint környékén kezd 2 GB memóriával, de erősebb GPU-ja révén nagyjából 30%-ot ver a Radeon RX 460-ra. Itt már megfontolandó a 4 GB memória, viszont a 4 GB-os R9 380-ért legalább 64 000 forintot kérnek, ráadásul képbe jön a következő lépcsőfok, a Radeon R9 380X, ami 4 GB memóriával körülbelül 68 000 forintba kerül, és jellemzően 10%-kal gyorsabb az X nélküli R9 380-nál.

A GeForce GTX 970 sokáig a legkedveltebb grafikus kártya volt a csúcskategória alsó szegmenségben, most viszont már nehéz helyzetben van annak ellenére is, hogy ára 85 000 forint alá csökkent. Megérkezett ugyanis a Radeon RX 470, ami modernebb architektúrával biztosít hasonló szintű teljesítményt, ráadásul 75 000 forint környékén megkapható. Nagyjából tíz ezressel drágább, tehát a GTX 970 árszintjén kezd a Radeon RX 480, ami teljesítményben nem egész 10%-kal van a GTX 970 és RX 470 fölött, tehát az utóbbi kártya ár/teljesítmény mutatója jobb.

Három új GeForce érkezett az elmúlt hetekben-hónapokban, és érdekes módon mind erősebb, no meg persze drágább a fenti kártyáknál, így a legtöbb magyar vásárló számára nem igazán lesznek választható alternatívák. Az RX 480-nál picit gyorsabb GeForce GTX 1060 ára kicsivel százezer forint alatt indul, tehát a Radeon valamivel jobb alternatíva.

Az abszolút csúcson viszont elfogynak az AMD termékei. Itt a GeForce GTX 1070 dominál 140 000 forinttól induló árral és a GTX 1060-nál 25-30%-kal nagyobb teljesítménnyel. Ezzel az ár/teljesítmény mutatóval a Radeon Fury és a GeForce GTX 980 Ti sem tud versenyezni. Ha pedig még 20%-kal nagyobb grafikus teljesítményt szeretnénk, akkor jöhet a kétszázezer forintos GTX 1080, talán mondani sem kell, hogy gyengébb ár/teljesítmény mutatóval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Szeptemberi hardverhelyzet

    Akciós alaplapok, olcsó monitorok és 14 hüvelykes notebookok kerültek aktuális piaci válogatásunkba.

  • Friss vasak a porondon

    Kedvenc tápjainkat, monitorokat, gamer eszközöket és sok más érdekességeket válogattunk össze a hazai boltok kínálatából.

  • Hardverhelyzet október legelején

    Érdekes akciókkal, gamer újdonságokkal és notebookválogatással szolgálunk ezen a héten.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.