Hirdetés

Freecom Beatman MP3 lejátszó

Hirdetés

Freecom Beatman

A holland Freecom cég egy nagyon okos, bár nem forradalmi koncepciójú eszközzel lépett be a hordozható digitális audiolejátszók területére: a Beatman a hagyományos CD-k szabványos kistestvérét, a 80 mm-es mini CD-t használja, ezáltal sokkal kompaktabb, mint a discmanek hőskorát idéző teljes méretű CD-vel működő társai.

Hogy mik vannak?

Jelenleg három konstrukciós elv köré csoportosíthatók a hordozható digitális audiolejátszók: a flash memóriát vagy hasonló ún. solid state memóriát alkalmazók, a CD-alapúak, valamint a merevlemezzel rendelkezők. A flash-esek előnye, hogy nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, továbbá minimális a helyigényük, ugyanakkor az ilyen memóriák magas ára miatt kapacitásuk erősen korlátozott: 32, 64, esetleg 128 MB tárral rendelkeznek maximum, ami jó esetben 1-2 CD-nyi anyag feltöltését teszi lehetővé, további memóriakártyákat venni pedig szintén drága dolog. A CD-alapúak előnye, hogy a CD-írók rohamos terjedése és az írható CD-k elenyésző ára miatt könnyű nagy mennyiségű anyagot magunkkal vinni. Hátrányuk, hogy a készülékek jóval nagyobbak flash-es társaiknál, a rázkódásokra érzékenyebbek, és feltétlen kell egy CD-író (ismerős) is. Merevlemez-alapú készülékből van a legkevesebb, én csak a Creative Nomad/DAP Jukebox eszközét ismerem. Hatalmas, több gigabyte-os tárral rendelkezik, viszont elég nagy méretű és az USB-s feltöltési lehetőség kissé lassú, valamint nagyon sokat fogyaszt.

A Beatman alapvetően a CD-alapú mintára épít, de annak egyik hátulütőjét, a kényelmesen kezelhetőnél kicsit nagyobb méretet küszöböli ki. A mini CD alakalmazása lehetővé tette, hogy a Beatman zsebben hordható legyen, ami hordozhatóságát nagyban javítja. Hátránya a mini CD-nek, hogy csupán 185 MB-ot tud tárolni, ami kicsit sovány egy manapság már amúgy sem túl nagy CD-hez képest... a flashes lejátszókat persze még így is lepipálja. 185 MB-ra 3-4 CD-nyi anyag fér rá, minőségtől függően, ami kezdetnek nem rossz. Nem elhanyagolható tényező, hogy egy discmanben lemezt cserélni viszont pofon egyszerű dolog, tehát ha viszünk magunkkal egy marék amúgy is picike mini CD-t, mindjárt hatalmas, szinte azonnal hozzáférhető zenearzenállal rendelkezünk, ami még egy hosszú autóút alatt is csak néhány lemezcserét jelent.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés