Fókuszban a monitorok

Hirdetés

Mindenféle

A hivatalos piaci premierrel szinte egy időben már idehaza is kapható az FSP új csúcstápja, amit nemes egyszerűséggel Everest névre kereszteltek. A háromféle teljesítményű, moduláris kábelezésű termékek közül nálunk még csak a legkisebb kapható, de ez is bőven elegendő – sőt sok – bármilyen konfigurációhoz, ugyanis összesített teljesítménye 800 watt. Négy 12 voltos részlege külön-külön 20 amperrel terhelhető. A moduláris vezetékeken négy PCI Express, kilenc SATA, hat hagyományos négytűs perifériacsatlakozó és egy floppycsatlakozó van. Érdekes, hogy a 800 wattos Everest szinte hajszálra ugyanannyiba – 39 500 forintba – kerül, mint a hagyományos kábelezésű, ugyancsak 800 wattos Epsilon.

Valószínű, hogy a hazai piacon sokkal jobban örülnek majd az FSP másik újdonságának, az olcsó Saga tápcsaládnak. Ezeknek a fehér festésű áramforrásoknak egyszerűbb, passzív PFC-s felépítésük van, így hatásfokuk 75%-körüli, de jelentősen olcsóbbak a 80–85%-os modelleknél. Átlagos PC-t figyelembe véve körülbelül 10 wattos többletfogyasztást produkálnak emiatt. Teljesítményüket is átlagos igényekhez szabták, így a legkisebb 350 wattos, a középső 400-as, a legnagyobb pedig 450 wattos. 12 voltos águkat kétfelé bontották, közös csúcsterhelésük 276, 324, illetve 360 watt lehet, tehát egy felső-középkategóriás vagy még nagyobb konfigurációval is kényelmesen megbirkóznak. Csatlakozók terén kielégítik a szokásos igényeket. A két kisebbnek három SATA, négy négytűs és egy PCI Express konnektora van; a 450-esnek eggyel több SATA-ja és négytűse. Az új FSP Saga tápok ára nagyon kedvező: 8200, 9700, illetve 11 000 forint. A közeljövőben kipróbáljuk őket tesztlaborunkban.

Az egyre gyorsabb modellek érkezésével csökkenni kezdett a lassabb Corsair DDR3 memóriamodulok ára. Néhány hónappal ezelőtt több mint 100 000 forintos áron debütált a a kétszer egy gigabájtos Twin3X2048-1066C7 készlet, és még egy-két héttel ezelőtt is több mint 90 000 forintba kerül. Mára ára majdnem 70 000 forintra csökkent, ami még mindig nagyon sok pénz a sebességéért cserébe, de várható, hogy ez a tendencia tovább folytatódik. Nagyjából ugyanilyen pályát futott be az 1333 MHz-es Twin3X2048-1333C9 két gigabájtos készlet ára is, ami jelenleg 75 000 forint. Olcsóbb lett, már „csak” 90 000 forintba kerül ennek a memóriának a DHX hűtéses változata. Sajnos a legérdekesebb, magas órajelű DDR3 memóriák továbbra is tartják iszonyatosan magas árukat.

Szokatlan külső merevlemezt fedeztünk fel a Kelly-Tech Kft. kínálatában. Lényegében egy 3,5 hüvelykes SATA winchestert fogadó alumíniumházról van szó, melynek az USB mellett 10/100 megabites Ethernet csatlakozója is van, mellyel hálózati adattárként is üzemelhet. Webes adminisztrációs felülete van, legérdekesebb tulajdonsága, hogy támogatja a BiTorrent letöltéseket és nyomtatókiszolgálót is tartalmaz. Az egység ára merevlemez nélkül 18 500 forint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hardverek az őszben

    Még nem indult be igazán a karácsonyi vásárlási láz, de ezen a héten is mutatunk jó pár érdekességet a hazai hardverpiacról.

  • Hardverek útra, asztalra

    Elérhető árú notebookokat, fotónyomtatókat és további érdekességeket gyűjtöttünk e heti körképünkbe.

Előzmények

Hirdetés