Hirdetés

Fehér Toshiba komoly társaságban

Hirdetés

Megjelenítés, bevitel

Ma már a komolyabb 13,3”-os notebookoknak LED háttérvilágítású kijelzője van, mert az egyenletesebb fényt ad, kevesebbet fogyaszt, és kisebb helyet igényel. A Toshibánál maradtak a hagyományos megoldás mellett. Ennek ellenére az LG és Philips közös gyárából érkező panel meglehetősen jó képet mutatott. Azért a TN+film technológia gyengeségeit nem tudta levetkőzni. Miközben elölről nézve kellemesen telítettek, élénkek voltak a színei, ferdén rápillantva már sokkal rosszabb volt a helyzet. Természetesen tükrös felület is került rá, ami tovább rontja a használatát, főként világos környezetben.

Megvizsgáltuk a kijelző színhelyességét is. A kalibrációt a GretagMacbeth Eye-One Display 2 kalibrátorral (koloriméterrel) és a LaCie Blue Eye Pro, illetve az Eye-One Match szoftverrel végeztük. A programok azt mérik, hogy a képernyőn bemért színek mennyire térnek el a referenciától. Ezt az eltérést a deltaE értékkel határozhatjuk meg. A kisebb deltaE érték kisebb különbséget jelent a szín referenciához való hasonlóságában. A szabály általánosan az, hogy ha a deltaE nagyobb háromnál, akkor a megjelenített szín erősen eltér az elvárttól, tehát szemmel láthatóan különbözik tőle. Az ennél kisebb különbséget már nem látjuk. DeltaE<1 esetén a színhűség szinte tökéletes.

Kalibrálás előtt ismét az optimálisnál lényegesen szaturáltabb színeket kaptunk, melyek igaz, hogy gusztusosak, de átlagban 12,4 deltaE értékre vannak a helyestől. Mint a legtöbb esetben, finomhangolással sokat lehet ezen javítani. Az átlagot sikerült 1 deltaE értékre csökkenteni. Homogenitás szempontjából az átlagosnál valamivel jobb volt a panel. Nem kevesebb mint 218 cd/m²-es maximális fényerőt mértünk, ami az 1,1 cd/m²-es feketével közel 200:1-es kontrasztarányt jelent. Az átlagosnál nagyobb fényerő az átlagosnál nagyobb mértékű bevilágítást eredményezett.

Példaértékű a Portégé M800 billentyűzetkiosztása. Annak ellenére, hogy nem teszi ki az amúgy is (viszonylag) kis gép teljes szélességét, fő gombjai közül nagyon keveset vékonyítottak el. Ilyen a magyar kiosztás nullája, valamint az Ú és az Ű. Az Entertől jobbra már nincs gombsor, mégis van külön Home, End, PageUp, PageDown és az Insert, Delete páros is jó helyre került. Kellően elkülönítettek és szélesek a kurzormozgatók is. Ezt a kiosztást kellene jó alaposan megfigyelnie a konkurenseknek!

Azért szerettük az új Satellite notebookokat, mert billentyűzetük nyomási komfortja egy fokkal jobb a konkurenciánál. Sajnos a Portégé M800 fehér klaviatúrája már nem ilyen jó ebből a szempontból. Gombjai nyomásra legfeljebb átlagosak, sőt, a középső részen normál erejű leütésnél is horpad a panel.

Bár most nem volt Harman/Kardon felirat a hangszórók mellett, a két kis apróság egészen kellemesen szólt. Azért mi egy közepes fülhallgatót részesítenénk előnyben. A közöttük húzódó érintőpanel gombjai – akárcsak a bekapcsoló – kellemes, nem túl erős, majdnem fehér fénnyel világítanak, ami szépen illik a világos környezetbe.

Ha bekapcsoljuk, náluk valamivel erősebben világít a kicsike touchpad fölötti sáv. Kár, hogy nem nagyobb valamivel az érintőmező, pedig lenne még hova növelni. Alatta a gombok elég nagyok, és kellemesen járnak. Szerintünk ebbe a fehér környezetbe illik leginkább krómozott felületük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés