Február eleji hardveregyveleg

TFT-k és kreatívok
Egy kis visszaesést tapasztaltunk az új hardverek megjelenésének ütemében. Úgy tűnik, a nagyobb gyártók újdonságaikat már a márciusi CeBIT-re tartalékolják. Ezen a héten sem alaplapokról, sem processzorokról, sőt még grafikus kártyákról sem lesz szó, de azért ismét színes és érdekes metszetét kínáljuk fel a hazai hardverpiacnak. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A cikkben szereplő termékek – egyebek mellett – a nagykereskededelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskeresekedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Még 2005 végén teszteltük az AOC meglehetősen jó árú, 17 és 19 hüvelykes TFT monitorát. Akkoriban ez a kisebbik méretnél is hatvanezer forint fölötti összeget jelentett. Ma, amikor megérkezett az LM728 és LM928 utódja, az LM729 és LM929, már a nagyobbik képátlós modellért is csupán 53 900 forintot kell fizetni, a 17-es pedig több mint tízezer forinttal olcsóbb. A felhasznált paneleknek maradt a 8 ms-os válaszidejük, de fényerejük és kontrasztjuk javult. Megmaradt a digitális bemenet is. A legnagyobb előrelépést a talapzatnál találjuk, melynek magassága tágabb határok között állítható, és a portré (pivot) funkciót is ismeri.

Bár PC-re is köthető, de elsősorban LCD-tévé az AOC TV2764W-2E. Paneljének 27 hüvelyk az átlója, felbontása 1280x720 pixel, válaszideje 16 ms, fényereje 550 cd/m2, kontrasztaránya pedig 600:1. A PC-s mellett két SCART, kompozit, S-Video és audiobemenete van. Természetesen kezeli a tévéjelet és a teletextet is. PC módban kép a képben funkciót is választhatunk. Az AOC LCD-tévé vételára 125 000 forint.

A kedvező árú monitorok mellett megemlítünk pár érdekes Creative perifériát, melyekhez most akciós áron juthatunk hozzá. A Live! Cam Vista IM egy VGA felbontású szenzorral szerelt webkamera, ami szoftveres támogatással 800x600-as álló- és mozgóképet is tud rögzíteni. Háromlábú állványát úgy alakították ki, hogy TFT és CRT monitorokra, sőt notebookokra is kényelmesen fel lehessen fogatni. Szokatlan extrája, hogy különálló, csipeszes mikrofon jár hozzá. Az egyszerű kis kamera vételára csupán 4400 Ft.

Ha képre nincs szükségünk, csak hangra, akkor jól jöhet a Creative HS390 headset. A frizurakímélő, tarkópántos fülesnek 30 mm-es neodímium mágneses hangszórói vannak, melyek a 20 Hz – 20 kHz tartományban dolgoznak, impedanciájuk 32 ohm, érzékenységük 108 dB/mW (1 kHz). A balról benyúló, fölhajtható mikrofonnak zajszűrője is van. A pillekönnyű, 77 grammos headset 3100 forintba kerül.

A márkanévhez képest meglehetősen jó áron – 17 900 forintért – kapható a Creative legegyszerűbb, 1 GB-os MP3-lejátszója, a MuVo V100. A 75 x 37 x 15 mm-es, csupán 33 grammot nyomó gépecske egy AAA-s elemmel működik. Az MP3-on kívül a WMA formátumot támogatja, és az ID3 tagek mellett akár a számok szövegét is kiírja. A négy előre programozott hangszínbeállítás mellett magunk megkomponálhatunk egyet öt csatornán, és basszuskiemelés is van.

Desktopok

A Logitech diNovo névvel illeti extra formatervezésű billentyűzeteit, melyeket többnyire MX sorozatos egerekkel egészít ki. A Media Desktop Laser érdekessége a különválasztott numerikus pad, mely önálló kijelzőjével számológépként, Bluetooth kapcsolatával távirányítóként is használható. A különösen lapos billentyűzet gombjai halkan és rövid úton járnak. A készlethez szintén bluetoothos MX 1000 egeret csomagoltak, melynek 800 dpi felbontású lézeres érzékelője van. A nagyon ízléses desktop sajnos komoly pénzbe, több mint 50 000 forintba kerül.

A Media Desktop Laserhez nagyon hasonlít a diNovo Cordless Desktop for Notebooks, mégis jó 20 000 forinttal olcsóbb nála. A különbség oka, hogy a mobil gépekhez szánt változat a megszokott rádiófrekvencián kommunikál, különálló numerikus padja pedig nem használható távirányítóként. A lézeres MX 1000 egeret hagyományos optikával ellátott Cordless Optical Mouse for Notebooks váltotta fel, amely nem beépített akkumulátorral, hanem két AA méretű ceruzaelemmel működik.

A legújabb diNovo billentyűzet, az Edge formaterve még elődeinél is merészebb. Felülete lézerrel vágott plexiből készült, melyet alumíniumvázba foglaltak, így vastagsága mindössze 11 mm. A megszokottak mellett rejtett, háttérvilágított gyorsbillentyűket és hangerőszabályzót is találunk rajta. A számítógéppel Bluetooth kapcsolatot tart, ennek köszönhetően akár 10 méteres távolságból is használható. Az áramellátása nagyon szokatlan, ugyanis lítiumos akkumulátora van, melyet egy állványként funkcionáló dokkolóval tölthetünk. Az i-re a pontot az újfajta, érintésérzékeny görgető és kurzormozgató, a TouchDisk teszi fel. Bizony a penge diNovo sem olcsó mulatság, ára több mint 45 000 forint.

A diNovóknál sokkal barátságosabb árú, bár nem annyira mutatós a Cordless Desktop MX 3200 Laser. Ehhez a szetthez a lézeres, vezeték nélküli MX 600-as egér jár nagyon elegáns, fekete színben. A felső borításba integrált két fő gomb és az oldalra is dönthető görgő mellett még további öt gombja van a hüvelykujj környékén. A billentyűzetre is rengeteg kiegészítőt telepítettek. A legszembetűnőbb a kis kijelző és az alatta húzódó médialejátszós gombok sora. Amit szokni kell majd, az a vékony funkcióbillentyűk új elrendezése; a harmadik csoportot kissé jobbra tolták. A bal szélen a Vistához szabott, dinamikus keresőgombokat találunk, a numerikus pad alá pedig internetes telefonáláshoz való billentyűket rejtettek. A gombsor alatt puha csuklótámasz húzódik. Az MX 3200-as vezeték nélküli desktop vételára 23 400 Ft.

Aki nem akar ilyen sok pénzt költeni vezeték nélküli billentyűzet és egér kombóra, az választhatja a 8800 forintos Microsoft Optical Desktop 700 USB-t. A billentyűzet viszonylag egyszerű, csak médiakezelő gombokkal egészítették ki. Az egér egyetlen extrája az oldalra is dönthető görgő, de a mindennapos munkához ritkán kell ezeknél több.

Hűtés, házak, tápok

Néhány hónapja már jeleztük, hogy az eddig Coolink U8 néven kapható, nagy teljesítményű processzorhűtők felvették a Noctua nevet, és ezzel együtt különleges kialakítású és színvilágú ventilátorokat kaptak. Ezek a széltolók már külön is megvásárolhatóak. A legkisebb a 8 centiméteres NF-R8, mely percenként 1800-at pörög. Hét, meglehetősen meredek szögben álló lapátja sötétvörös színű, váza pedig világos, majdnem fehér. Megközelítőleg 2000 forintba kerül, de jár hozzá kétféle, kisebb feszültséget adó csatlakozó is, melyekkel percenként 1300-as vagy 800-as fordulatra lassítható. További kedves extra a négy rezgéscsillapító. A nagyobb, 12 centiméteres NF-S12 kétféle, percenként 800-as és 1200-as maximális fordulatszámmal érkezik. Ezekhez már csak egyfajta alacsonyabb feszültséget adó betét jár, mellyel fordulatszámuk 500-ra, illetve 600-ra lassítható. A 2800 forintos vételárban náluk is benne vannak a rezgéscsillapítók és az ötéves garancia.

A Zalman VF900-Cu VGA-hűtőnek is megérkezett a fekete uniformisú Fatal1ty verziója. Az FC-ZV9 névre keresztelt újdonság tudásban megegyezik az alapmodellel, melyet korábban már teszteltünk. Réz alapanyagú, két félköríves hőcsöve és 80 mm átmérőjű ventilátora van. A fekete bordát a lapátkerék vörös fénye és az ugyanilyen színű RAM bordácskák teszik még érdekesebbé. A fatális VGA-hűtő 10 500 forint környékén vásárolható meg.

A nagyszerű teljesítményű és kedvező árú processzorhűtőiről ismert GlacialTech most a GlacialPowerrel a tápok területén is kipróbálja magát a hazai piacon. Megérkezett a 450 és 550 wattos intelligens tápegység, mely világszerte január végén debütált. Az áramforrások legnagyobb érdekessége, hogy egyetlen 80 milliméteres ventilátoruk csak 20%-os terhelés fölött kapcsol be. Ez annyit jelent, hogy egy modern, terhelés híján lelassító processzorral és 2D-ben feszültségét visszavevő grafikus kártyával szerelt gépben internetezés vagy egyéb egyszerűbb feladatok közben a táp jó eséllyel hangtalan marad. Másik fontos jellemzőjük, hogy két PCI Express videokártyákhoz való csatlakozójuk van. A tápok hatásfoka 78% körüli, két 12 voltos águk van. A kisebbik, 450 watt csúcsteljesítményű GP-PS450AP 16 300 forintba, az 550 wattos GP-PS550BP 18 700 forintba kerül, a gyártó 5 év garanciát vállal rájuk.

Újabb Aplus házak mutatkoztak be a hazai piacon. A legolcsóbb köztük a tápegység nélkül 9600 forintos Cubic. A fekete ház elején érdekes, kéken világító dísz látható. Ugyanilyen színű a kis kijelző, amely egy hőérzékelő eredményeit mutatja. A négy előlapi 5,25 colos hely közül kettőn optikai meghajtós fedél van. A 3,5 colos helyek közül kettő érhető el a homlokzat felől, tovább ötöt rejt a gép gyomra. A szellőzéshez elöl négy 80 mm-es vagy egy 120 milliméteres ventilátornak alakítottak ki helyet. Hátulra még két 80-ast vagy egy 120-ast szerelhetünk.

Az egyszerűen CS 188 név alatt megbúvó páros előlapján méretes ajtó rejti el a négy nagy és két kis meghajtóhelyet. Belsejük a szellőzés kivételével teljesen megegyezik a Cubicéval. A levegő hatékony mozgatásához előre és hátra is egy-egy univerzális ventilátorhelyet alakítottak ki, melyekbe 80, 92 és 120 milliméteres szellőztető is szerelhető. A drágább, táp nélkül 13 100 forintos CS 188 AF oldalában egy hatalmas, kör alakú nyílás van, mely mögé egy 250 mm átmérőjű, kéken világító ventilátort szereltek. Az oldalsó lapátkerék nélküli CS 188 A 10 400 forintot kóstál.

Dell notebookok

Négy Dell notebookkal zárjuk heti piaci bemutatónkat. A komplett számítógépek eladásában világviszonylatban vezető vállalat sokáig kizárólag Intel processzorokra alapozó számítógépeket kínált. Csak néhány hónapja tört meg a jég és jelentek meg az első AMD processzoros rendszerei. A hordozható gépek közül a Latitude 131L az egyik AMD-s széria. A Latitude modellcsaládokkal elsősorban az üzleti felhasználókat célozzák meg. Viszonylagosan magas áruk mögött átgondolt tervezés, strapabíró felépítés bújik meg. Az új, AMD-s sorozat jelenleg a legolcsóbb a Dell üzleti notebookjai között. Az 1,8 GHz-es, kétmagos Turion 64 X2 TL-56 processzorral, 512 MB memóriával, ATI chipkészletbe integrált Radeon Xpress 1150 grafikus maggal, 15,4 hüvelykes WXGA kijelzővel, 80 GB-os merevlemezzel, mindent író DVD-meghajtóval felszerelt modell vételára 264 000 forint, amiben már a Windows XP Home operációs rendszer is benne van. A géphez 3 év szervizgarancia jár.

Az otthoni felhasználóknak szánt Dell széria, az Inspiron AMD-s modelljei az 1501-es számot kapták; inteles megfelelőjük már régóta a 6400-as számot hordozza. A Latitude-okétól egyszerűbb felépítést kedvezőbb ár ellensúlyozza. Valamivel 260 000 forint alatt kapható az egyik legolcsóbb modell, de még ennek teljesítménye is bőven túlmutat az átlagos felhasználó igényein. Processzora egy 1,6 GHz-es Intel Core Duo T2050, mely 512 MB memória fölött rendelkezik. A 15,4 colos széles, WXGA felbontású kijelzőt az Intel chipkészletbe integrált grafikus vezérlő irányítja. Az adattárolásról 80 GB-os merevlemez és DVD-író gondoskodik. Ehhez a géphez is jár Windows XP Home és három éves garancia.

Az Inspiron család óriásai a 17 hüvelykes kijelzővel büszkélkedő 9400-asok, melyek között igazi játékos erőgépek is vannak. A 2 GHz-es Core 2 Duo T7200-as processzorral és 1 GB memóriával (sajnos 2 x 512 MB konfigurációban), felszerelt masina azért kerül félmillió forintba, mert 1920x1200 pixel felbontású kijelzőjét egy húsz futószalagos GeForce Go 7900 GS hajtja meg, melynek GPU-ja 375 MHz-en, memóriája 500 MHz-en (effektíve 1000 MHz-en) jár. A felszerelést a szokásos, 120 GB-os merevlemez, optikai meghajtó, kártyaolvasó, Windows XP Home és hároméves garancia egészíti ki.

Természetesen a Dellnek is vannak játékosokat megcélzó számítógépei; ezeket az XPS modellcsaládba tömörítik, és notebookok is vannak köztük. Az M1710-esek fő érdekessége a 17 colos kijelző, a beépített mélynyomó és az egyedi formaterv. A korábban leírt Inspiron 9400-as modellel azonos motorizáltságú XPS majdnem százezer forinttal drágább. A többletet a 6 cellás helyett 9 cellás akkumulátor, a mélynyomó és az operációs rendszerhez mellékelt Works szoftvercsomag, no meg a modell exkluzivitása ellensúlyozza.

rudi

Hirdetés

Azóta történt

  • Megmozdult a VGA-piac

    Az NVIDIA újabb DirectX 10-es grafikus kártyája mellett Dell Latitude notebookokat és egyéb érdekességeket mutatunk be.

Előzmények

Hirdetés