Február eleji hardveregyveleg

Hirdetés

Hűtés, házak, tápok

Néhány hónapja már jeleztük, hogy az eddig Coolink U8 néven kapható, nagy teljesítményű processzorhűtők felvették a Noctua nevet, és ezzel együtt különleges kialakítású és színvilágú ventilátorokat kaptak. Ezek a széltolók már külön is megvásárolhatóak. A legkisebb a 8 centiméteres NF-R8, mely percenként 1800-at pörög. Hét, meglehetősen meredek szögben álló lapátja sötétvörös színű, váza pedig világos, majdnem fehér. Megközelítőleg 2000 forintba kerül, de jár hozzá kétféle, kisebb feszültséget adó csatlakozó is, melyekkel percenként 1300-as vagy 800-as fordulatra lassítható. További kedves extra a négy rezgéscsillapító. A nagyobb, 12 centiméteres NF-S12 kétféle, percenként 800-as és 1200-as maximális fordulatszámmal érkezik. Ezekhez már csak egyfajta alacsonyabb feszültséget adó betét jár, mellyel fordulatszámuk 500-ra, illetve 600-ra lassítható. A 2800 forintos vételárban náluk is benne vannak a rezgéscsillapítók és az ötéves garancia.

A Zalman VF900-Cu VGA-hűtőnek is megérkezett a fekete uniformisú Fatal1ty verziója. Az FC-ZV9 névre keresztelt újdonság tudásban megegyezik az alapmodellel, melyet korábban már teszteltünk. Réz alapanyagú, két félköríves hőcsöve és 80 mm átmérőjű ventilátora van. A fekete bordát a lapátkerék vörös fénye és az ugyanilyen színű RAM bordácskák teszik még érdekesebbé. A fatális VGA-hűtő 10 500 forint környékén vásárolható meg.

A nagyszerű teljesítményű és kedvező árú processzorhűtőiről ismert GlacialTech most a GlacialPowerrel a tápok területén is kipróbálja magát a hazai piacon. Megérkezett a 450 és 550 wattos intelligens tápegység, mely világszerte január végén debütált. Az áramforrások legnagyobb érdekessége, hogy egyetlen 80 milliméteres ventilátoruk csak 20%-os terhelés fölött kapcsol be. Ez annyit jelent, hogy egy modern, terhelés híján lelassító processzorral és 2D-ben feszültségét visszavevő grafikus kártyával szerelt gépben internetezés vagy egyéb egyszerűbb feladatok közben a táp jó eséllyel hangtalan marad. Másik fontos jellemzőjük, hogy két PCI Express videokártyákhoz való csatlakozójuk van. A tápok hatásfoka 78% körüli, két 12 voltos águk van. A kisebbik, 450 watt csúcsteljesítményű GP-PS450AP 16 300 forintba, az 550 wattos GP-PS550BP 18 700 forintba kerül, a gyártó 5 év garanciát vállal rájuk.

Újabb Aplus házak mutatkoztak be a hazai piacon. A legolcsóbb köztük a tápegység nélkül 9600 forintos Cubic. A fekete ház elején érdekes, kéken világító dísz látható. Ugyanilyen színű a kis kijelző, amely egy hőérzékelő eredményeit mutatja. A négy előlapi 5,25 colos hely közül kettőn optikai meghajtós fedél van. A 3,5 colos helyek közül kettő érhető el a homlokzat felől, tovább ötöt rejt a gép gyomra. A szellőzéshez elöl négy 80 mm-es vagy egy 120 milliméteres ventilátornak alakítottak ki helyet. Hátulra még két 80-ast vagy egy 120-ast szerelhetünk.

Az egyszerűen CS 188 név alatt megbúvó páros előlapján méretes ajtó rejti el a négy nagy és két kis meghajtóhelyet. Belsejük a szellőzés kivételével teljesen megegyezik a Cubicéval. A levegő hatékony mozgatásához előre és hátra is egy-egy univerzális ventilátorhelyet alakítottak ki, melyekbe 80, 92 és 120 milliméteres szellőztető is szerelhető. A drágább, táp nélkül 13 100 forintos CS 188 AF oldalában egy hatalmas, kör alakú nyílás van, mely mögé egy 250 mm átmérőjű, kéken világító ventilátort szereltek. Az oldalsó lapátkerék nélküli CS 188 A 10 400 forintot kóstál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Megmozdult a VGA-piac

    Az NVIDIA újabb DirectX 10-es grafikus kártyája mellett Dell Latitude notebookokat és egyéb érdekességeket mutatunk be.

Előzmények

Hirdetés