Hirdetés

Évkezdő piac

Új alaplapok
A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

Tavaly több jelentős hardver is közvetlenül az év vége előtt jelent meg. Alaplapos vonalon ilyen volt az AMD 790-es északi hídja. A köré épített első termékek csak november végén, december legelején jelentek meg a boltok polcain. A Gigabyte-hoz és MSI-hez képest kis késéssel jöttek az Asus megoldásai. Jelenleg a hosszúnevű M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP a zászlóshajó, amit felszereltek mindennel, mi szem-szájnak ingere. A komolyabb tudású 790FX északi hidat kapta, mely nem csak a legújabb AM2+ foglalatos Phenom processzorokat kezeli, hanem négy Radeont is CrossFireX felállásban. Ilyenkor mindegyik grafikus kártyához 8 PCI Express sáv jut, normál – kétkártyás – CrossFire-nél pedig 16-16, és van 16+8+8-as trió mód is. A chipkészlet másik része, az SB600-as déli híd változatlan maradt, tehát négy SATA és két IDE eszközt lehet rákapcsolni. Kiegészítő Marvel vezérlő kezel még két belső és egy külső eSATA aljzatot. A gigabites hálózati vezérlő szintén a Marveltől származik, a nyolccsatornás hangkodek pedig ADI AD1988. Van még az alaplapon egy jófajta Agere FireWire vezérlő, a déli híd irányít tíz USB csatlakozót, és a nevéhez híven Wi-Fi adapter is jár hozzá. Azt már megszokhattuk, hogy az alaplapokon heat-pipe-ok kígyóznak, de az Asusnál most újabb területet hódítottak meg: az M3A32-MVP Deluxe/WiFi-AP két memóriaaljzatát is nagyteljesítményű hűtéssel látták el. A nagyszerűen felszerelt alaplap vételára 55 000 Ft.

Az új AMD-s skála másik végén áll az Asus M3A. Sokkal egyszerűbb, AMD 770-es északi hídja van, ami csak egy hosszú 16-szoros PCI Express 2.0 foglalatot kezel. Maradt viszont a Socket AM2+, a Phenomok és a DDR2-1066 memória támogatása, tehát az egy VGA-s átlagfelhasználóknak ez a megoldás is bőven elég lehet. A déli híd itt is SB600. Pillanatnyilag csak ez az egyetlen déli hídja van az AMD-nek, de minek is lenne több? Most nincs mellette kiegészítő tárkezelő, így az M3A-ra csak négy SATA és két IDE adattárat lehet kötni. A gigabites LAN kontrollere ezúttal az Atherostól jött, a nyolccsatornás hangkodek pedig a Realtektől. A tíz USB csatlakozó mellett nincs FireWire, és a hőcsövek is elmaradtak. A fogyókúra nagyon jó hatással volt az árra, ami 22 700 forintra csökkent.

Harmadik új érkezőnk a Gigabyte MA790FX-DS5, mely a csúcs MA790FX-DQ6 és az egyszerűbb MA790F-DS4 közé illeszkedik be. Északi hídja 790FX, de csak két hosszú PCI Express csatlakozót tettek rá. Itt is megtámogatták az SB600-as déli híd két IDE és négy SATA kezelőjét; külső vezérlőre további két normál SATA és két eSATA eszköz köthető. A Gigabites hálózatért Realtek chip felel, akárcsak a nyolccsatornás hangért. További extra a Texas Instruments FireWire vezérlő, és a diszkrét mennyiségű hőcső. A Gigabyte MA790FX-DS5 vételára 41 800 Ft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés