2019. február 17., vasárnap

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Egreat S900: mindenevő 3D lejátszó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Blu-raytől kezdve mindennel megetethető médialejátszó 3D-re is képes, akár 3D tévé nélkül!

Egreat S900

Az Egreat neve már idehaza sem cseng ismeretlenül, hiszen két hónappal ezelőtt három médialejátszót is kipróbáltunk a gyártó palettájáról, és most ismét egy médialejátszásra alkalmas, asztali Blu-ray lejátszó került hozzánk. Az S900-ról igazából nehéz eldönteni, hogy valójában egy Blu-ray lejátszó multimédiás képességekkel vagy egy HD médialejátszó Blu-ray lejátszásra alkalmas hardverrel. Mi inkább az előbbire szavazunk, tekintve, hogy kívülről egy asztali lejátszóra hajaz inkább.

A külső nem nagyon árulkodik, közelebbről megvizsgálva viszont érdekes dolgokat fedezhetünk fel. Szemből nézve bal oldalon az előlapot lenyitva egy HDD rackkel találkozunk, amibe SATA csatolófelületű 3,5"-es merevlemezt helyezhetünk el, ami beépített tárként funkcionál: lejátszhatunk róla filmeket, és a beépített torrent kilenssel ide tölthetjük le az állományokat. A készülék rendelkezik vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatolóval egyaránt, utóbbihoz viszont egy szabványos RP-SMA csatlakozós antennát kell felcsavarni a hátoldalra.

A merevlemez rekesze mellett található kijelző alatt van még egy kinyitható ajtó, ami az SD kártya foglalatot és az USB aljzatot rejti. Értelemszerűen az S900 mindkettőről képes multimédiás tartalmat lejátszani, függetlenül attól, hogy FAT32-re, EXT3-ra vagy NTFS-re formázott egységet csatlakoztattunk. Ezekről ráadásul egy gombnyomással átmásolhatjuk a támogatott médiafájlokat a merevlemezre is.

A hátoldalon csatlakozók mekkája található, gyakorlatilag SCART-on kívül mindent megtalálunk rajta: HDMI 1.4, kompozit, komponens, sztereó RCA hangkimenet, 7.1 analóg RCA hangkimenet, digitális S/PDIF kimenetek, továbbá USB host és Ethernet csatlakozó is. Ezenkívül még egy főkapcsolót és egy ventilátort találunk, ami működés közben folyamatosan, de halkan működik, ezzel biztosíva a hardver hűtését. Belül a hűtőborda alatt egyébként a 667 megahertzes Sigma Designs SMP8643AD médiaprocesszor található (512 MB DDR2 memória és 256 MB NAND Flash mellett), ami a Popcorn Hour 200-as sorozatból már ismerős lehet.

Mind a hardver, mind pedig a szoftver alkalmas arra, hogy 2D tartalomból 3D-set állítson elő, méghozzá többféle módon. A dobozban két darab piros-kék szemüveg található, így akár anaglif átalakítást is választhatunk, de a 3D tévéket és projektorokat is támogatja, melyekre a konvertálás hagyományos módon, valós időben zajlik meglehetősen jó minőségben (meg merjük kockáztatni, hogy a tévékbe épített felkonvertálásnál sokkal jobb hatásfokkal), de azért ez még mindig messze nem olyan, mint a gyárilag 3D-ben rögzített BD filmek minősége. Az anaglif módszer egy egészen érdekes próbálkozás, véleményünk szerint nagyon nehéz egy komplett filmet végignézni így.

Mielőtt rátérnénk a fájlkompatibilitásra, még kell pár szót ejtenünk az USB host funkcióról és a hátoldalon található, apró kapcsolóról. Alapesetben a lejátszó egy szokványos (leginkább a PS3 menüjéhez hasonítható) médialejátszó felülettel indul, ahol a filmeket, zenéket, képeket csoportosítva láthatjuk, valamint innen érhetőek el a webrádiók és a YouTube is. A hátoldalon lévő kapcsolót átbillentve azonban egy Android operációs rendszer indítható el. Gyakorlatilag innen is elérhetők a merevlemezen és USB eszközkön tárolt állományok, a DLNA és a torrentkliens, de összességében véve a médialejátszó funkciót sokkal kényelmesebb a másik felületről vezérelni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.