Eee PC egyedi kabátban

Hirdetés

Technikai részletek

Amolyan ellenőrző jelleggel és a majdani tulajoknak kedvezve kalibráltuk az Eee PC 1015PW kijelzőjét. Átlagos darabról van szó, matt a felülete, 1024x600 pixel a felbontása. Ennek megfelelően telesen átlagosan rossz eredményeket kaptunk kalibrálatlanul, amelyek beállítás után szépen rendbejöttek. A netbookhoz való színprofil innen tölthető le, a maximálisnál kettővel alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Csúcsra húzva komoly, 279 cd/m²-es maximális fényerőt mértünk, ami a dicséretesen alacsony, 0,5 cd/m²-es minimummal nagyszerű 500:1 fölötti kontrasztarányt jelent. Bár messze még a verőfényes nyár, úgy gondoljuk, az Eee PC 1015PW kijelzője erős napsütésben is jól olvasható marad. Találkoztunk viszont egy bosszantó részlettel: a kis laptop fedele nagyon korlátozott szögben nyitható. Az első oldalon mutatott képen a maximuma látható. Ölben használat mellett ez még az átlagos magasságúaknak sem biztosít megfelelő betekintési szöget.

Az Intel adatai szerint az egymagos Atom N450 5,5 wattos, a kétmagos N550 8,5 wattos TDP fogyasztási értékkel bír. Korábban az asztali nettopokba szánt, kétmagos Atom 330-at próbálgatva azt tapasztaltuk, hogy eléggé melegszik; az Eee PC-ben az N550 is szép magas nyugalmi értékeket produkált. Huszonnégy Celsius-fokos szobahőmérséklet mellett az AIDA 64 a processzornál 63 °C-ot, magjainál 86 °C-ot mért. Persze ennél sokkal lényegesebb, hogy a kis notebook felületi hőmérséklete csak a hűtését rejtő részén emelkedett a langymeleg, 35 °C-os hőmérséklet fölé, a masina pedig 20 dB körüli hangerővel duruzsolt.

Terhelve már megjött a hangja. Először 28 dB-re, majd úgy tízpercnyi forralás után 30 dB-re zajosodott, ami csendes környezetben (könyvtár, nyugodt szoba) már zavaró lehet, de egy irodai nyüzsgésben, belvárosi lakásban még némának számít. A legtöbb egymagos processzorral szerelt notebook halkabb az Eee PC 1015PW-nél, akárcsak a kétmagossal szerelt 12 hüvelykesek. Szerencsére a merevlemez a terhelés alatt csak 36 °C-ig melegedett, ami biztonságosan messze van az 55 °C-os maximális üzemi értékétől.

Hatással van a fogyasztásra is a második processzormag. Nyugalomban, a vezeték nélküli hálózati eszközöket kikapcsolva, mindent visszavéve, csak egy szövegfájlt mozgatva éppen hogy csak nyolc óra alatt maradt az akkus üzemidő, ami 6 watt körüli fogyasztást jelent. Minden bizonnyal nyertünk volna 1-2 wattot a merevlemez leállításával, amivel már elérhető az Asus által hirdetett, tízórás üzemidő. Videózás közben (720p-s anyagot pörgettünk) az üzemidő öt órára csökkent (kb. 9,5 wattos fogyasztás), teljes terheléssel pedig kevesebb mint három és fél óra után nyúlhattunk a töltőért (kb. 14,7 wattos fogyasztás). Kicsit több mint másfél óra múlva már rendelkezésünkre állt az akku kapacitásának 80%-a.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés